top of page
Ara

Bir web semineri nasıl oluşturulur: Detaylı kılavuz

Güncelleme tarihi: 9 Eki 2020

Günümüzün dijital olarak bağlantılı dünyasında, bilginizi kitlenizle paylaşma konusunda artık hiçbir sıkıntı kalmadı denebilir

Günümüzün dijital olarak bağlantılı dünyasında, bilginizi kitlenizle paylaşma konusunda artık hiçbir sıkıntı kalmadı denebilir. İster bir web sitesi oluşturun, bir podcast'e ev sahipliği yapın, ister sektörünüz hakkında bir blog yazın, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç yol var.


Böyle bir seçenek bir web semineri oluşturmaktır. Kolayca gözden kaçırılsalar da web seminerleri, katılımcıların önemli yeni beceriler öğrenmelerine veya uzman konuşmacılardan sektör bilgileri edinmelerine yardımcı olan güçlü araçlardır. Sadece bu da değil, aynı zamanda hedef kitlenizle derin bağlantılar kurmanın ve markanızla kullanıcıların ilgisini çekmenin harika bir yoludur.


Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Merak etmeyin! Aşağıda bir web seminerinin nasıl oluşturulacağını ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.


Web semineri nasıl oluşturulur?

  1. Konunuzu seçin ve araştırın

  2. Web semineri biçiminizi ve araçlarınızı belirleyin

  3. Ekipmanınızı toplayın

  4. Web semineriniz için içerik geliştirin

  5. Web seminerinizi tanıtın

  6. Ön çalışma gerçekleştirin

  7. Web seminerinizi düzenleyin

01. Konunuzu seçin ve araştırın

Seçtiğiniz konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, web seminerinizin alakalı ve güncel olması için sektörünüzün sunduğu en son bilgileri araştırmak akıllıca olacaktır. Başlamak için iyi bir yer, rekabetinizi ve çevrimiçi olarak sunulan diğer benzer web seminerlerini araştırmaktır. Nasıl yapılandırıldıklarına, puanlarını açıklamak için kullandıkları slaytlara ve kendi olsaydınız işleri nasıl değiştireceğinize dair notlar alın.


Bu aynı zamanda web semineriniz için kesin bir tarih ve saat belirleme noktasıdır. Bağlı kalmaya çalışın, ancak bunu henüz kitlenizle paylaşmayın. İçeriğinizi oluşturma süreci tahmin ettiğinizden daha uzun sürebilir ve hazırlıksız devam etmektense web seminerinizi ertelemek daha iyidir.


Benzer web seminerlerinin erişim için ücret alıp almadığına eşit derecede dikkat edin. Rakipleriniz ödeme talep ediyorsa, sizinkini ücretsiz olarak sunmayı veya önemli ölçüde daha az ücretlendirmeyi düşünün, çünkü bu size uzun vadede avantaj sağlayabilir. Bir ücret talep etmeye karar verirseniz, hedef kitlenize rakiplerinizin sunmadığı ekstra değer sağladığınızdan emin olun.


02. Web semineri formatınızı ve araçlarınızı belirleyin

Konunuzu ve rakiplerinizi araştırdıktan sonra, bir web semineri oluşturmanın bir sonraki aşaması, sunumun kendisine odaklanmaktır. Formatla başlayın: Ne tür bir sunum yapacaksınız? Canlı akış mı olacak yoksa önceden kaydedilecek mi? Kısa, tek oturumluk bir web semineri mi yoksa birkaç ayrı konuşmacının yer aldığı çok oturumlu bir kurs mu olacak? Genel bir bakış mı yoksa derinlemesine bir nasıl yapılır? Bunlar, çevrimiçi kitleniz için en ilginç ve değerli olanı bulmak için kendinize sormanız gereken sorulardır.


Yukarıda birkaç tür web semineri biçiminden bahsedilmiş olsa da, işte size uygun olabilecek seçeneklerin listesi:

  • Slayt sunumu

  • Canlı izleyici Soru-Cevap

  • Atölye veya eğitim

  • Çok seanslı kurs

  • Sektör haberleri tartışması

Planlarınız geleneksel bir web seminerinden farklıysa endişelenmeyin. Hedef kitlenize anlayabilecekleri bir şekilde değerli bilgiler sağladığınız sürece, bunu doğru yapıyorsunuz.


Web seminerinizi barındırmak için kullanacağınız platformu araştırmak için bolca zaman ayırmanız da çok önemlidir. İhtiyaçlarınız büyük olasılıkla kullanılacak en iyi platformu belirleyecektir.


03. Ekipmanınızı toplayın

Web seminerinizi oluştururken bu noktada, kullanılacak fiziksel ekipmanı edinmeniz gerekecek. Ve lütfen, web seminerlerini sevmek için, dizüstü bilgisayarınızda yerleşik olarak bulunan web kamerasını veya mikrofonu kullanmayın.


Başarılı bir web seminerine ev sahipliği yapmak için ihtiyaç duyacağınız şeylerin çok temel bir listesi:


Yetenekli bir bilgisayar: Kendi web seminerinize ev sahipliği yapmak çok yoğun olmasa da, kullandığınız bilgisayarın aynı anda birden fazla ağır uygulamayı çalıştırabileceğinden emin olun (hayır, aynı anda 40 tarayıcı sekmesinin açık olması yeterli değildir '' t test olarak sayılır). İhtiyacınız olan son şey, bilgisayarınızı çok ağır bir yük altına soktuğunuz için yavaş yavaş taramaktır. Ayrıca, sunumunuzun sorunsuz ve net olması için güvenilir bir İnternet bağlantınız olduğundan emin olun.


Web kamerası veya kamera: Web semineri formatınıza bağlı olarak, kullandığınız kamera türü için birkaç farklı seçeneğiniz vardır. Tek bir konuşmacı tartışması, bağımsız bir web kamerası için yeterli olacaktır; saniyede 30 kare hızında minimum 1080p HD kaydedebildiğinden veya yayınlayabildiğinden emin olun. Web seminerinizi önceden kaydediyorsanız, yapabileceğiniz en kaliteli kamerayla kaydetmelisiniz.


Mikrofon: İster çevrimiçi öğretiyor olun ister en son bulgularınızı sunuyor olun, kelimelerinizin net bir şekilde anlaşılması çok önemlidir. Bunların çoğu, sözlerinizi nasıl ifade ettiğinize bağlı olacaktır, ancak kötü bir mikrofon, net bir sesi bile boğuk bir karmaşa haline getirebilir. Web semineri yazılımınızla uyumlu bir USB mikrofona yatırım yapın. Blue Yeti mikrofonu, podcast yayıncıları arasında popülerdir ve web semineriniz sırasında sesinizin net olmasını sağlamak için fazlasıyla yeterli olmalıdır. Son olarak, web seminerinizin içeriğini tamamen erişilebilir hale getirmek için önceden kaydedilmiş bir oturuma video altyazıları eklemeyi düşünün.


04. Web semineriniz için içerik geliştirin

Sunumunuzun özünü oluşturmaya başlamanın zamanı geldi. Aşağıda, web seminerinizi nasıl oluşturacağınız konusunda başvurmanız gereken bazı temel içerik parçaları verilmiştir:


Senaryo: Öncelikle, tüm web semineriniz için bir senaryo oluşturun, böylece kendinizi takip edebilirsiniz. Kelimeyi kelimesi kelimesine takip etmeniz zorunlu değildir, ancak yazmak, kitlenize sunum şeklinizi yapılandırmanıza yardımcı olacaktır. Hedef kitleniz bu ek bilgileri takdir edebileceğinden, sapmalar ve konuyla ilgili teğetler için biraz sallanmaya yer bıraktığınızdan emin olun.


Slaytlar: Microsoft PowerPoint, Mac için Keynote ve Google Slaytlar dahil olmak üzere slayt oluşturmak için birkaç seçeneğiniz vardır. Sektörle ilgili eğlenceli gerçekleri, ilginç istatistikleri ve grafikleri eklediğinizden emin olun. Görsel olarak çekici slaytlar, kitlenizin dikkatini çekmenize yardımcı olur, bu nedenle mesajınızı iletmek için yüksek kaliteli medya özelliklerini, vektör çizimlerini ve diğer tasarım öğelerini keşfedin. Slaytlarınızı oluşturduktan sonra, esasen bir film şeridi oluşturabilir, bunları senaryo ile eşleştirebilir, böylece web seminerinizin nasıl olacağını görebilirsiniz.


Pazarlama varlıkları: Web seminerinize başlamadan önce, tanıtımını yapmak isteyeceksiniz. Bu, bülteninizi yazmanın ve tasarlamanın, web sitenize koymak için afişler oluşturmanın, benzersiz sosyal gönderilerle web seminerinizi duyurmanın ve hatta özel bir açılış sayfası bile yapmanın tam zamanı. Bu noktada, zor işlerin çoğunu arkanızda bırakıyorsunuz!


05. Web seminerinizi tanıtın

Bir web semineri oluşturma yolculuğu uzun bir yolculuktur, ancak bitiş çizgisine çok yakınsınız. İçeriğiniz oluşturulduktan sonra, onları sizin kadar heyecanlandırmak için insanlara bundan bahsetmeye başlama zamanı. Aşağıda web seminerinizi duyurmanın bazı yollarına göz atın:


Bülten gönderin: E-posta ile pazarlama, doğru kitleyi web seminerinize getirmek için etkili bir araçtır. Mevcut bir haber bülteniniz varsa ve insanlar web siteniz üzerinden abone olduysa, onlara bir not göndermenin zamanı geldi! Hatta ekstra yol kat edebilir ve yeni veya mevcut abonelerinize sunum yapan kişiyle sohbet etmek için erken erişim kartı veya hatta bunun için ücret alıyorsanız indirimli bir fiyat gibi bir tür teşvik sunabilirsiniz.


Web sitenizi banner'larla güncelleyin: Web seminerinizi tanıtmak için en iyi yerlerden biri kişisel web sitenizdir ve en iyi yanı, bunu istediğiniz kadar yapabilmenizdir. Ziyaretçilerinizin yaklaşan etkinliğiniz hakkında bilgilerle hemen karşılanması için web sitenizin üst kısmını süsleyen bir başlık veya açılır pencere oluşturun.


Bir açılış sayfası oluşturun: Bir etkinliği tanıtmak için, birçok kişi bir açılış sayfası oluşturmayı sever. Bu, akış yaptığınız andan bağlanmak için ihtiyaç duydukları bağlantıya kadar, web semineriniz hakkında lojistik bilgiler için tek noktadan hizmet verebilir. Başlamak için, Wix'in sunduğu bu ücretsiz açılış sayfası şablonlarına göz atabilirsiniz.


Web seminerinizi tanıtan bir blog yazısı yazın: Alanınızda uzman olarak, sektörünüzü anlatan bir blogunuz yoksa, bir tane edinme zamanı. Blog yalnızca bilginizi göstermenize ve sektörünüzde başkalarının öğrenebileceği bir otorite olmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda SEO için de harikadır (arama motoru optimizasyonu). Blogunuzu kurduktan sonra, okuyucuların yaklaşan web semineriniz için neler bekleyebileceklerini ayrıntılarıyla anlatan bir blog yazısı yazın.


Sosyal medyada paylaşın: Haberi yaymanın sosyal medya pazarlamasından daha iyi bir yolu var mı? İster Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn veya başka bir şey olsun, benzer ilgi alanlarına sahip kişiler, web seminerinizle ilgili ayrıntıları almaktan kesinlikle heyecan duyacaklardır. İnsanların sizi kolayca bulabilmesi için birkaç hashtag atarak erişiminizi genişletebilirsiniz.


06. Ön çalıştırma gerçekleştirin

Web semineri tarihiniz yaklaşırken, tüm web semineri deneyimini prova ederek hazırlanın.


Bir prova yapmanın en iyi kısımlarından biri, bir hedef kitlenin önünde gerçek web seminerini gerçekleştirirken, aksi takdirde göze batan, kolayca düzeltilebilen sorunları yakalayabilmenizdir.


Senaryonuzu yüksek sesle söyleyerek alıştırma yapın - birkaç kez. Bu, tutarsızlıkları belirlemenize, her konu için ne kadar zaman harcayacağınızı belirlemenize ve bilgilerinizi izleyicilerinize daha sorunsuz bir şekilde sunmanıza olanak tanır.


Bu aynı zamanda sisteminizi test etme zamanıdır. Bununla, bilgisayarınızı, yazılımınızı ve diğer ekipmanlarınızı aşırı hızlardan geçirmenizi kastediyoruz. Örneğin, bilgisayarınızda kullanacağınız tüm yazılımları aynı anda çalıştırabilir ve ardından programlar arasında hızla geçiş yapabilirsiniz. Bilgisayarınızdan gecikme görmeye başlayıp başlayamayacağınızı görmek için ek yazılım açın ve kullanmaya başlayın.


Kurulumunuzla yapmanız gerekebilecek her şeyi düşünün ve titizlikle test edin. Bu size yalnızca tüm bu parçaların nasıl bir araya geldiğine dair çalışma bilgisi vermekle kalmaz, aynı zamanda web seminerinize başlamadan önce olası sorunları hafifletme şansı da verebilir.


Yapabiliyorsanız, bir arkadaşınızın veya asistanınızın tüm sunumunuzu çevrimiçi olarak izlemesi için bir deneme yapın. Üye Alanı üzerinden özel bir web semineri oluşturmaya kadar gidebilirsiniz, yalnızca asistanınız görüntüleyebilir, böylece sizin için notlar alabilir. Nihayetinde, ya sizin gözden kaçırdığınız ya da sadece bir izleyici üyesinin fark edeceği şeyler yakalayacaklar.


07. Web seminerinize ev sahipliği yapın

Web seminerinizin yayınlanma zamanı nihayet geldi. Kayıt veya akış düğmesine basmadan önce tüm notlarınızı, komut dosyanızı ve hazırlanmanıza yardımcı olabilecek diğer her şeyi iki kez kontrol edin. Zamanı geldiğinde düğmeye bas ve bir bacağını kır.


Web seminerinizin sonunda, izleyicilerin sizi bulabileceği yolları belirlediğinizden emin olun. Bu, web adresinizi ve sosyal medya kanallarınızı içerir. Bitirdiğinizde, selamlayın (belki gerçek değil) ve web seminerini bitirin.


Tebrikler, başardınız!


Web semineri sonrası eylemler

Bekle, dahası var mı? Elbette vardır!


Artık web seminerinizi tamamladığınıza göre, onunla ne yapacağınıza karar vermenin zamanı geldi. Web semineriniz sizin için doğru çevrimiçi iş fikri olabilir. Web semineri için ücret almaya karar verirseniz, yapacak çok az şeyiniz var ama tanıtımını yapmaya devam edin. Ancak, ücretsiz olarak sunuyorsanız, web seminerinin kaydını YouTube kanalınızda yayınladığınızdan ve videoyu web sitenize yerleştirdiğinizden emin olun.


Daha sonra, web semineriniz sırasında tartıştığınız konulardan bazılarıyla ilgili sorular görmeye başlarsanız, daha fazlasını öğrenmek isteyenler için canlı bir Soru-Cevap veya tam kapsamlı bir çevrimiçi kurs gibi başka bir video oluşturmaya kadar gidebilirsiniz.

0 yorum
bottom of page