top of page
Ara

Bill Gates’in en son yaptığı önemli yatırımlar

Bill Gates ailesi hayırsever vakıf da Uber'deki hisselerini terk etti ve Apple ve Amazon'daki hisselerini elden çıkardı

Bill Gates’in en son yaptığı önemli yatırımlar

Bill & Melinda Gates Vakfı, 2000 yılında Amerikalı milyarder, hayırsever ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates tarafından kuruldu. 2020'nin dördüncü çeyreğinin sonu itibariyle, fon, yönetilen 13F menkul kıymetlerinde 22,34 milyar dolar bildirdi. En büyük 10 hissesi, toplam portföyün yaklaşık %96'sını oluşturmaktadır. Bill & Melinda Gates Vakfı, kârı optimize etmek ve getirileri artırmak için para yatıran her zamanki hedge fonunuz değildir.


Vakıf, amacının yoksulluk, hastalıklar, gıda güvensizliği ve fırsat eksikliği gibi dünya çapında insanların karşılaştığı temel sorunları çözmek olduğunu söylüyor. Bill ve eşi Melinda Gates, 2018 itibariyle vakfa yaklaşık 36 milyar dolar bağışta bulundu. Gates'in de yakın arkadaşı olan efsanevi yatırımcı Warren Buffett, vakıfta ve Gates'in hayırseverlik projelerinde kilit bir rol oynuyor. 2006 yılında, 90 yaşındaki Omaha Kahini, servetinin çoğunu Gates Vakfı'na taahhüt etti.


Bill & Melinda Gates Vakfı, aynı zamanda vakfın Baş Yatırım Sorumlusu olan Michael Larson tarafından yönetilmektedir. Larson, eşiyle birlikte, esas olarak Gates'in servetini yönetmek için kurulan Cascade Investment'da çalışmak üzere 1994 yılında Seattle'a taşındı.


Bill Gates, insanlığın karşılaştığı en büyük ve varoluşsal sorunların bazılarını çözmeye daha fazla odaklanmak için finans piyasalarından uzaklaştı. Milyarder, 13 Mart 2021'de geçerli olmak üzere kurul hizmetini sonlandırdığında ücretlerinden ve hisse senedi tazminatlarından feragat etti. Gates, küresel ısınma, salgınlar ve aşırı yoksulluğa karşı gösterdiği çabalarla dünya çapında tanınmaktadır. “Bir İklim Afetinden Nasıl Kurtulunur: Sahip Olduğumuz Çözümler ve İhtiyacımız Olan Atılımlar” başlıklı yeni kitabı bu hafta başında yayınlandı.


Bill & Melinda Gates Vakfı Uber ve Alibaba hisselerini satıyor

Bill & Melinda Gates Vakfı, geçtiğimiz günlerde 2020'nin dördüncü çeyreğine ait 13F holding verilerini açıkladı. Fon, Uber Technologies, Alibaba Group Holding ve Boston Properties'deki hisselerini sattı.


Bill Gates, Apple, Amazon ve Alphabet hisselerini kesiyor

Vakfın hissesini kestiği bazı önemli şirketler arasında Apple, Amazon ve Alphabet bulunmaktadır.


Vakıf, Warren Buffett’in Berkshire Hathaway’inin en büyük paydaşlarından biri olmuştur. Ancak dördüncü çeyrekte vakıf, şirketteki hissesini %11 azalttı. Berkshire Hathaway hala vakfın toplam portföyünün %44'ünü oluşturuyor.


Bill & Melinda Gates vakfı, yaşam bilimleri şirketi Schrodinger Inc'deki hissesini önemli ölçüde artırarak şirketteki hissesini %41 artırdı.


En büyük 20 hisse senedi için tutulan süre 31,65 çeyrek civarında, vakıf ortalama 32,30 çeyrektir ilk 10 hisse senedini elinde tutuyor.


Bill Gates'in itibarı bozulmadan kalırken, hedge fonu endüstrisinin tamamı için aynı şey söylenemez, çünkü son on yılda itibarı zedelenmiştir, çünkü piyasa endeksleri hedge edilen getirileri, finansal riskten korunan geri dönüşleri karşılayamamıştır. Öte yandan, Insider Monkey'in araştırması, Mart 2017'den bu yana S&P 500 ETF'lerini 111 yüzde puanı aşan bir performans gösteren seçkin bir hedge fonu grubunu önceden belirleyebildi.


Mart 2017 ile 5 Şubat 2021 arasında aylık bültenimizin hisse senedi seçimleri geri döndü. SPY için %75,8'e karşılık %187,5. Hisse senedi seçimlerimiz, pazardan yüzde 111 puanın üzerinde performans gösterdi. Ayrıca, piyasayı önemli ölçüde düşük performans gösteren seçkin bir hedge fon holding grubunu da önceden belirleyebildik. Bu hisse senetlerinin listesini Şubat 2017'den beri takip ediyor ve paylaşıyoruz ve 16 Kasım'a kadar %13 kaybetti. Bu nedenle, hedge fon hissiyatının yatırımcıların dikkat etmesi gereken son derece yararlı bir gösterge olabilir. Bill Gates’in en son yatırımları:


10. Schrodinger

Yaşam bilimleri ve malzeme bilimi şirketi SDGR, Bill Gates'in En Son Yatırımları listemizdeki en büyük 10. hisse senedi. Hisse senedi şu anda 101 Dolar civarında işlem görüyor. SDGR hisseleri geçen ay neredeyse %22 arttı. Vakıf, Aralık ayı sonunda hisse senedine toplam 552 milyon dolar yatırmıştı. Baron Sağlık Fonu, 3. çeyrek yatırımcı mektubunda SDGR'nin 2020'nin ilk altı ayında tüm biyoteknoloji alanında en iyi performans gösteren halka arz olduğunu belirtti:

"Schrodinger, Inc., ilaç geliştiricilerinin tek atom etkileşimlerini yöneten kurallar aracılığıyla izin verilen sonsuz sayıda olası ilaç / hedef etkileşimini keşfetmesine olanak tanıyan yerleşik bir yazılım paketine sahip olan bir hibrit bilgisayar bilimi, fizik ve biyoteknoloji şirketidir. Schrödinger'in 2020'nin ilk altı ayında tüm biyoteknoloji alanında en iyi performans gösteren IPO olduğu göz önüne alındığında, üçüncü çeyrekte ortalama bir geri dönüşün görülmesine şaşırmadık. Hem yerleşik yazılım işi hem de biyoteknoloji geliştirme kolu için yatırımcı olmaya devam ediyoruz. "

9. United Parcel Service

Insider Monkey tarafından takip edilen toplam 57 hedge fon, üçüncü çeyrek sonu itibariyle bu hisse senedinde uzundu. UPS, %2,52'lik bir temettü getirisi sunar. The Bill ve Melinda Gates Foundation Trust'ın dokuzuncu en büyük holdingidir ve genel portföyün %3,41'ini oluşturmaktadır. İçeriden biri, Mayıs 2020'de yaklaşık 99 Dolardan 10.100 hisse satın aldı. O zamandan beri hisse senedi %62 arttı. Vakıf, hisse senedine Aralık ayı sonunda toplam 762 milyon Dolar yatırım yaptı.


8. FedEx

Pandemi sırasında ekspres dağıtıma olan talebin artması nedeniyle son on iki ayda FDX hisseleri %54 arttı. Bill ve Melinda Gates Foundation Trust'ın sekizinci en büyük holdingidir ve genel portföyün %3,51'ini oluşturmaktadır. Bill Gates’in en son yatırımları listesinde 8. sırada yer almakta. Fon tarafından şirkete dördüncü çeyrek sonu itibarıyla toplam 785 milyon Dolar yatırım yaptı. Cartenna Capital, FDX'in üçüncü çeyrekte performansa en büyük olumlu katkısı olduğunu ve 4. çeyreğe giren hisse senedine bağlı kaldıklarını iddia etti. Cartenna Capital 2020'nin 3. çeyreği yatırımcı mektubunda bahsettiği şey:

"FedEx Corporation ("FDX"), Fonun üçüncü çeyrekteki performansa en büyük olumlu katkısı oldu ve 4. çeyreğe kadar tüm paket sektöründe çok yükseliş göstermeye devam ediyoruz. Başlangıçta FedEx hisselerini satın aldığımızda, bu bizim yapıcı taşımacılık pazarı görünümümüze gömülü olan son derece çekici ve kendine özgü bir fırsatı temsil ediyordu. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, hem makroekonomik dalgalanmalardan (ABD-Çin ticaret savaşı) hem de şirkete özgü sorunlardan rutin olarak muzdarip oldukları için genellikle FedEx operasyonları üzerinde olumsuz bir önyargıya sahibiz. Ancak, FedEx, 2021 Mali Yılına Haziran ayında başladığında, bu rüzgar türlerinin çoğu tersine dönmeye ve arka rüzgârlara dönüşmeye hazırlandı. Birincisi, e-ticaret harcamalarında Covid-19'un neden olduğu bir dalgalanmadan kaynaklanan ulaştırma tedarik zincirlerinde kapasite kullanımı çok yüksekti. Bu dinamik, paket teslimat hizmetleri için artan fiyatlandırma gücüne yol açmıştır. İkinci olarak, hem UPS hem de FedEx'te yeni keşfedilen sermaye disiplininin bu sıkı pazarın uzun bir süre devam etmesine izin vereceğine inandık. Daha spesifik olarak, FDX, 2021-2023 Mali Yıllarında yönetici tazminatını, sermaye harcamalarını gelirin% 6'sına yakın kalmaya teşvik eden %25'lik bir ağırlıklandırmayı içerecek şekilde değiştirdi ve bu, son yıllardaki yüksek harcamalardan anlamlı bir azalma oldu. Benzer şekilde, efsanevi Carol Tome, UPS'i çalıştırmak için emeklilikten çıktı ve Temmuz kazanç çağrılarını, tekrar tekrar "her şey daha iyi olmakla, daha büyük olmakla ilgili" diyerek sermaye disiplinini vurgulamak için kullandı. Üçüncüsü, Avrupa'da FedEx, kısa süre önce FedEx ve TNT ağları arasında birlikte çalışabilirliği sağladı. Bu, iki alt ölçekli ağın birleşmesine ve anlamlı kar artışı sağlamasına izin verecektir. Yukarıda bahsedilen üç arka rüzgâr, hem sektöre hem de şirkete özgü FedEx (ve UPS) hakkında heyecan duyulacak nedenlerin uzun bir listesinden seçtiğimiz sadece birkaçı. Son zamanlarda bazı karlar elde ettik, ancak fırsat ortaya çıktıkça FDX'teki payımızı geri kazanmaya çalışacağız."

7. Crown Castle International

Geri kalan gayrimenkul yatırım ortaklığı CCI, The Bill & Melinda Gates Vakfı'nın en iyi performans gösteren hisse senetlerinden biridir. Bill Gates’in en son yatırımları listesinde 7. sırada yer almaktadır. Hisse senedi, %3.28'lik bir temettü getirisi sunuyor. Eylül ayının sonunda, 42 hedge fon bu hisse senedinin kısa bir süre önce, içeriden biri Şubat 2021'de yaklaşık 163 Dolardan 1.500 hisse satın aldı. O zamandan beri hisse senedi %1 düştü.


6. Ecolab

Özel kimya laboratuvarı ECL, en son dolgulara göre Bill Gates'in en son yatırımları listesinde 6. sırada yer almaktadır. ECL, vakfın genel portföyünün% 4,22'sini oluşturmaktadır. Hisse senedi, %0.91'lik bir temettü verimi sunuyor. Şirket son 28 yılda temettü topladı. ECL hisseleri son on iki ayda %1 arttı. Eylül sonunda, 816 hedge fondan 52'si ECL'de yükseliş gösterdi.


5. Walmart

Walmart, Bill Gates'in en son yatırımları listesinde 5. sırada yer alıyor. Şirkette hissesi olan en büyük hedge fonlarından biri, Aralık sonunda hisseye 32 milyar dolar yatırmış olan Martin Taylor’ın Crake Asset Management'tır. WMT'deki hisseler son on iki ayda %18 arttı. COVID-19 salgını, zorunlu kilitlemenin müşterileri evde kalmaya zorlaması ve çevrimiçi alışverişin kolaylık sağlaması nedeniyle şirketin dijital satışlarında artışa neden oldu. WMT, Bill & Melinda Gates Foundation Trust'ın genel portföyünün %7,48'ini oluşturmaktadır.


4. Kanada Ulusal Demiryolu

CNI, üç kıyıdaki bağlantı portları ile demiryolu ile bağlantıyı ve intermodal verimli hale getirdi. CNI hisseleri son on iki ayda %17 arttı. Eylül ayı sonunda, bu hisse senedi için toplam 26 hedge fon yükseldi. 4 Şubat 2021 itibariyle, Bill & Melinda Gates Foundation Trust 13.661.683 hisseye veya CNI'nin %2.08'ine sahip.


3. Caterpillar

CAT, The Bill ve Melinda Gates Foundation Trust'ın 13F portföyüne göre Bill Gates'in En Son Yatırımları listesinde 3. sırada yer alıyor. Hisse senedi, toplam portföyün %9,17'sini oluşturmaktadır. Şirketin hisseleri 199 Dolar civarında işlem görüyor. CAT, %2,04 temettü getirisi sunuyor.


2. Waste Management

Önde gelen eksiksiz atık yönetimi sağlayıcısı WM, Bill Gates'in en son yatırımları listesinde 2. sırada yer almaktadır. The Bill ve Melinda Gates Foundation Trust'ın genel portföyünün %9,83'ünü oluşturuyor. Vakıf, Aralık ayı sonunda hisseye toplam 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Eylül ayının sonunda, Insider Monkey tarafından takip edilen toplam 37 hedge fon bu hisse senedinin üzerinde seyretti.


1. Berkshire Hathaway

Warren Buffett tarafından başlatılan hayat, kaza, mülk ve kaza riski sigortası hizmetleri sunan holding şirketi, Bill & Melinda Gates Foundation Trust portföyündeki en büyük hisse senedi holdingidir. Bill Gates’in en son yatırımlarının başında gelir. Hisse senedi, toplam portföyün %43,7'sini oluşturuyor ve Aralık sonunda hisse senedine yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapıldı. Nomadic Value Investment Partners, Q2 2020 yatırımcı mektubunda hisse senedinden bahsetti:

“Berkshire Hathaway'e ekledik. Bunun hakkında çok fazla konuşmayacağım, ancak BRK, bir süredir olduğu kadar cazip fiyatlı. Basının ve FinTwit’in "Warren'ın onu kaybetmesine" duyduğu hayranlık döngüsel bir zirvede ve tam bir gürültü. Bununla birlikte, geçerli ayı argümanı, BRK'nın ileriye dönük olarak iyi oranlarda bileşik yapamayacak kadar büyük olduğu ve yan kuruluş performansının, hava trafiğine yüksek düzeyde maruz kalmasıyla (Precision Cast Parts ve daha önce tutulan havayolu stokları) önümüzdeki birkaç yıl için zayıf olacağı yönündedir ve "eski ekonomi" imalat ve perakende işletmelerindeki holdingler. Ayrıca, kısa vadede sigorta tazminatı ödemelerinin ve / veya geri ödemelerinin bilinmeyen bir sonucu vardır. Bu yargılara tamamen katılmayacağız ve BRK önemli bir satış düşüşü olan bir çeyrekte hisseleri geri almadığında optikler kesinlikle kötü. Bununla birlikte, uzun vadeli bir mercekle ve BRK'nin yönetim tarzı (muhafazakar konuşma ve aşırı performans) göz önüne alındığında, gelecekte ne gibi görünürse görünsün muhtemelen oldukça memnun kalacağız. Bu arada, BRK'nin %30 -%50'sinin ücretsiz olduğu bir aralığa girdik. Berkshire için gerçek büyüme beklentileri bu kadar korkunç mu? Berkshire bizim en büyük konumumuz. "
0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page