top of page
Ara

Belirsizliklerin yoğun yaşandığı ekonomilerde öğrenilen 5 önemli ders

İşletmenizin mevcut ekonomik iklime dayanabileceğinden emin olmak ister misiniz? İşletmelerin gerek ekonomik belirsizlikler gerekse pandemi döneminde sonuna nasıl katlandığını düşünün.

Gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde 2020'nin ekonomik etkisi çok uzun süre hissedilecek. İşletmeler bir kısmı kepenk indirmek zorunda kaldı milyonlarca insan işlerinden oldular. 40 milyondan fazla insan - iş gücünün dörtte birinden fazlası - Mart ayından bu yana işsizlik başvuruları yaptığı öngörülüyor.


Bu korkutucu beklentiler ve önümüzdeki uzun, bilinmeyen finansal yolla karşı karşıya olduğumuzdan, birçok insan on yıldan uzun bir süre önce en son büyük ekonomik gerileme, ekonomik durgunluk üzerine düşünüyor. Durgunluk belirli dönemlerde etkisini gösterse de 2002'den sonra ilk defa bu kadar derinleşmeye başladığı ortada. İstihdam ve ekonominin önceki seviyelere istikrar kazanması yakın zamanda Türkiye ve dünya genelinde beklenmiyor oluşu karamsar bir tablo gibi görünse de, hayatımızın en büyük ekonomik mücadelesinden başarılı çıkmak kadar en az kayıpla çıkmayı hedefliyor olmanız kabul edilebilir.


Birçok insan, “Tarih boyunca hatalardan ders çıkarmayanlar onu tekrarlamaya mahkumdur” sözüne aşinadır. Geleceğin ne olduğuna bakılmaksızın, en son finansal krizden gelen iş başarılarına ve başarısızlıklarına bakmak ve öğrenmek bizim için önemlidir. Durgunluktan 2020'de hala geçerli olan beş ders:


1. Müşteri tabanınızı çeşitlendirin

Finansal planlamacılardan borsaları yöneten kişilere en yaygın önerilerden biri, çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüne sahip olmaktır. Yani, tek bir başarısız varlık veya riskten kaynaklanan finansal sıkıntı potansiyelini sınırlayan farklı alanlara ve verimlere yapılan yatırımların bir karışımına sahip olmak. Bu, işletmeler ve müşteri tabanları için de geçerlidir.


Bir şirketin o zaman ne kadar başarılı olabileceğine bakılmaksızın sadece bir veya iki müşteri segmenti varsa, bu riskli bir girişim olabilir. Çeşitlendirilmiş gelir akışlarına sahip olmak ve hizmet verilebilecek birden fazla endüstri ve müşteri türü oluşturmak en iyisidir. Bu şekilde, herhangi biri ortadan kalkarsa iş var olmaya devam edecektir.


2. İşletme yönetimini güçlendirin

Durgunluktan kurtulan işletmeler için en önemli faktörlerden biri, güçlü bir işletim sistemine sahip olmalarıdır. Bu sadece franchisor'dan değil, sistemi etkili bir şekilde uygulayan franchise sahiplerine sahip olmaktır. Bunlar, sayıların nasıl çalıştığını ve işi verimli bir şekilde nasıl yöneteceğini anlayan insanlardır.


Bu nedenle, güçlü işletim sistemlerine sahip franchise'lar gerilemeden kurtulurken, zayıf franchise'lar veya Family-and-Pop (Aile şirketi) işletmeleri genellikle kurtuluşu daha zordur. Bu sadece sistemi devreye sokmakla kalmayıp, sistemi etkili bir şekilde uygulayabilen sistemi iyi bilen kişilerdir.


3. Nakit kraldır

Bir işe girmek için borcu kullanmak iyidir ve bu yaygın bir uygulama olabilir. Ancak, mümkün olan en kısa sürede nakdi korumak ve borcu azaltmak önemlidir. Ekonomik gerilemede çok fazla kaldıraç bir sorundur.


Durgunluk sırasında başarılı olanlar aşırı kaldıraç sahibi olmayanlardı. Bir işletme sahibi para kazandığında, yapmak istedikleri şeylerden biri borç yüklerini olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde azaltmaktır.


4. Daima hazırlıklı olun

Gelecek hakkında pek bir şey bilmiyoruz, ancak şimdiki zamandan farklı olacağını tahmin edebiliriz. Durgunluktan on yıl önce geçen ve şimdi mücadele edenler, durumun sonunda iyileşeceğini bilmede teselli bulmalıdır. Bu arada, 2006 yılında işin daha iyi olamayacağını düşünen bazı insanlar sadece birkaç yıl sonra yükselmiş olabilir. Anahtar bilgi ise şu; asla şikayetçi olmak ve geleceği düşünmemek.


İşletme sahipleri, ne olacağını bilmeseler bile, bir sonraki aşamaya hazırlanmaya hazır olmalıdır. Belli bir dereceye kadar endişelenmeleri gerekiyor, böylece oldukları yerde rahat olmazlar. İyi bir satranç oyuncusu gibi, bir ya da iki adım önde bir hamle ön görmelidirler. Beklenmedik durum planına sahip olmak ve nasıl müdahale edeceğiniz konusunda esnek olmak önemlidir.


5. Fırsatı yakalayın

Zor zamanlarda, ister on yıl önce, ister günümüzde, insanların paniğe kapıldığını gördüm ve gökyüzünün düştüğünü düşünüyorum. Bu genellikle zayıf oyuncuların zihniyetidir ve nihayetinde hayatta kalamazlar.


Bunu duruma bir fırsat olarak gören diğerleriyle karşılaştırın. Bu, daha az rekabet ve bir pazardaki mülkiyeti pekiştirmek için daha büyük bir fırsat haline gelir. Daha ucuz gayrimenkul ve sadece altı ay önce mümkün olmayan daha fazla mevcut çalışan gibi yeni avantajlar var. Daha büyük, daha güçlü franchise sahiplerinin daha zayıf olanları satın aldıklarını ve gelecekte daha fazla başarı için kendilerini konumlandırdıklarını göreceksiniz.


Warren Buffett, “Birisi bugün gölgede oturuyor, çünkü biri uzun zaman önce bir ağaç dikti.” Dedi. Bu, insanların ağaç dikmeye başladığı zamandır. Şu anda mevcut bazı fırsatlar var ve zamanla bu ağaçlar büyüyor. Emeklerinin meyvelerini hemen toplayamayabilirsiniz, bunun için sabır gerek. Sabırla ve kararlılıkla sürdürülen her mücadele ile ancak gelecekte belirli bir noktada yeşeren ağacın gölgesinde oturma şansınız olabilir.


On yıl önce öğrendiğimiz çok değerli dersler var. Mevcut durumda ilerlerken bu örnekleri hatırlamak damia önemli. Bir stratejiyi harekete geçirmeden önce tekrar oturup düşünmek iyi olabilir.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page