top of page
Ara

Barbie, çeşitlilik ve kapsayıcılık çabalarının bir parçası olarak işitme cihazlı ilk bebeği tanıttı

Çocukların en sevdiği oyuncak markalarından Barbie, Mattel'in toplam gelirinin %27'lik yüzdesini oluşturuyor. Bu rakamı arttırmak isteyen marka, yenilikçi çözümler denemeye devam ediyor

60 yılı aşkın bir süre önce onu yaratan oyuncak şirketinin başarısı hala büyük ölçüde ince plastik omuzlarına dayanıyor. Şirket iyi bir performans sergileyip bebeğin bazı kötü anlarında işi diğer markalarla dengede tutarken, Barbie oyuncak şirketinin başarısının temelini oluşturmaya devam ediyor. Şirketin Operasyon Direktörü (COO) Richard Dickson yaptığı açıklamada, "Elbette Barbie, ürün portföyümüzün kraliçesi ve bir dereceye kadar Mattel'in nasıl çalıştığının bir göstergesi" dedi.


Dickson, Barbie markasının 2021'de 5.458 milyar dolar olan şirketin gelirlerindeki payını açıklamadı ancak şirketin yıllık raporu konuya biraz ışık tutuyor.


Bebek bölümü Mattel'in brüt gelirlerinin neredeyse 2.3 milyar dolarını oluşturuyordu; Barbie tek başına 1.679 milyar doları veya kendi kategorisindeki satışların %73'ünü ve toplam gelirin yaklaşık %27'sini temsil ediyordu. Nitekim Mattel, 2020'ye göre %19'luk bir artışla önceki yıl 123 milyon dolara kıyasla 903 milyon dolar kar kaydetti.


Altmış yıldan fazla bir süre önce, oyuncakların cinsiyetinin daha da fazla olduğu zamanlarda, Mattel'in kurucu ortağı Ruth Handler, oğlu Kenneth'in oynamak için kızı Barbara'dan daha fazla seçeneğe sahip olduğunu gördü. Bir astronot ya da cerrah olabilse de, Barbara kendini öncelikle oyuncak bebeklerle eğlendirmek zorunda kaldı, bu da toplumun daha sonra onun için ne sakladığını yansıtıyordu.


"Ruth, kızının kağıt bebeklerle oynamasını izlerdi ve kızının ve arkadaşlarının oynadıkça gelecekte nasıl olacaklarını hayal ettiklerini fark etti." Böylece Barbie, genç kızların hayal gücünü ve potansiyelini ortaya çıkarmanın bir yolu olarak 1959'da doğdu.


O günden bu yana, Barbie markası, kadınların cinsiyete bağlı bir temsili olmasına rağmen, o zaman ve bu sosyal bağlamda, kız çocuklarının kendilerini ev ve bakıcılık dışındaki ortamlara yansıtmaları için bir araç olarak sunulsa da, zaman içerisinde taleplere bağlı olarak farklı aşamalardan geçerek değişimini sürdürdü.


Geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülen yeni koleksiyon da bu değişimin bir parçası.


Koleksiyonda yer alan Barbie, bir kulağın arkasına takılmış pembe bir işitme cihazına sahiptir. Bebek, işitme engelli olarak tanıtılmıyor. Barbie için yeni bir ilkler setinde, “en çeşitli ve kapsayıcı” bebek serisinin en yenisi, işitme cihazlı bir Barbie ve cildin pigment hücrelerini kaybettiği bir durum olan vitiligolu bir Ken bebeği kapsıyordu.


Barbie, işitme cihazına sahip ilk bebek serisi değil. 2020'de American Girl, bir diğer Mattel markası olan Joss Kendrick'i, 'işitme kaybıyla doğan, sörf ve rekabetçi tezahürat tutkusu ile doğan sert bir atlet'i tanıttı. Tasarımcılar hem Amerikan Kızı bebek hem de yeni Barbie için kulak arkası işitme cihazlarını seçtiler çünkü bu, çocuklar tarafından en yaygın kullanılan cihaz olarak dikkat çekiyor.


Mattel, oyuncak bebek için kulak arkası cihazlarını doğru bir şekilde modellemek için eğitimsel odyoloji uzmanı Dr Jen Richardson ile birlikte çalıştığını söyledi.

Barbie, çeşitlilik ve kapsayıcılık çabalarının bir parçası olarak işitme cihazlı ilk bebeği tanıttı

Geçtiğimiz aylarda satışa sunulan olan 2022 Fashionistas serisinde ayrıca protez bacaklı bir Barbie, tekerlekli sandalye kullanan bir Barbie ve daha ince ve daha az kaslı erkek bebekler yer alıyor.


Barbie, yaklaşmakta olan 175 görünümlü koleksiyonunu "daha fazla hikayeye ilham vermek için çeşitli cilt tonları, göz renkleri, saç renkleri ve dokuları, vücut tipleri, engeller ve modalar sunan en çeşitli ve kapsayıcı oyuncak bebek serisi" olarak tanımladı.


Son yıllarda Barbie, toplumsal normları alt üst eden gerçek hayattaki kadınlardan ilham alan bebekler de dahil olmak üzere daha kapsayıcı bebek serileri başlattı. 2017'de Barbie, yarışan ve giysiyi giyerek Olimpiyat madalyası kazanan ilk Amerikalı olan eskrimci Ibtihaj Muhammed'den sonra modellenen başörtülü bir bebek çıkardı.


Geçen yıl Barbie, aşı uzmanları, hemşireler ve sağlık görevlileri de dahil olmak üzere Covid çalışanlarını onurlandıran bir dizi bebek piyasaya sürmüştü.


Çeşitlilik ve kapsayıcılık uzun süredir toplumların odağı halinde. Doğal olarak, tüketicilerin markalardan bu alanda beklentileri oluştukça, markalar da farklı çözümler sunarak taleplere yanıt verme çabasında. İlerleyen günlerde, birçok "dayatılan estetik" anlayışının ortadan kalkmasıyla birçok bariyerin yıkılması da olası görünüyor..

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page