top of page
Ara

Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı

Sensor Tower Store Intelligence verilerine göre, Avrupalı ​​tüketiciler 2021 boyunca App Store ve Google Play genelinde tahmini 18.3 milyar dolar harcadı

Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı

Bu, uygulama içi satın almalar, abonelikler ve premium uygulamalar için tüketici harcamalarına dayalı olarak 2020'den itibaren brüt gelirde yıllık yüzde 22.8'lik bir artış anlamına geliyor. Pandeminin başladığı günden beri Delta ve Omicron gibi varyantlara bağlı vakaların artmasıyla birlikte farklı düzeylerde sosyal kısıtlamalar yaşayan ülkelerle birlikte Avrupa genelinde yaşamı etkilemeye devam etti. Avrupa harcamaları, 2021'de 131.6 milyar dolara ulaşan küresel mobil uygulama gelirinin yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturdu.


Avrupa mobil uygulama geliri ve indirme rakamları

App Store, Avrupa'daki kullanıcı harcamalarının çoğunluğu elinde tutmaya devam ediyor. Yapılan harcamalar geçen yıla nazaran yüzde 22.5'lik bir artışla 2021'de 9.8 milyar dolar gelir elde etti. Bu arada Google Play geliri geçen yıla kıyasla yüzde 23.2 artarak 8,5 milyar dolara ulaştı.


Genel olarak, App Store geçen yıl Avrupa'da kullanıcı harcamalarının yüzde 53.5'lik bölümüne liderlik ederken, Google Play kalan yüzde 46.5'ine sahip.

Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı

İlk kez uygulama indirilme rakamları söz konusu olduğunda, App Store ve Google Play 2021'de yıllık yüzde 3.9 düşüşle 27.4 milyara geriledi.


Genel olarak dünya genelinde olduğu gibi, Google Play geçen yıl Avrupa'da geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 4.3 düşüşle 20.2 milyardan fazla yükleme gerçekleştirerek App Store'dan daha fazla sayıda indirme gerçekleştirdi. App Store, geçen yıla kıyasla yüzde 2.7'lik bir düşüşe işaret eden 7.2 milyar indirme gerçekleştirdi.


Google Play, tüm indirmelerin yüzde 73.7'sini oluştururken, App Store yüzde 26.3'ünü oluşturdu.

Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı


Avrupa'nın en iyi ülkeleri

2021'de en fazla uygulama geliri elde eden Avrupa ülkesi, yıllık yüzde 23.2 artışla App Store ve Google Play genelinde 3.5 milyar dolarlık kullanıcı harcaması üreten Birleşik Krallık oldu. Almanya yüzde 22.5 artışla 3.4 milyar dolarla yakın bir geriden gelirken, Fransa yüzde 14.7 artışla, 3. sırada yer aldı.


Birleşik Krallık, 2.3 milyar dolar veya mağazaya yapılan tüm kullanıcı harcamalarının yüzde 23.6'sı ile Avrupa'daki App Store gelirinin en büyük payını temsil etti. Bu arada Almanya, Google Play gelirinde 1.8 milyar dolar veya toplam gelirin yüzde 21.6'sını üreterek 1 numara oldu.


Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı

En büyük indirme üreticisi 2021'de yıllık yüzde 2.5 düşüşle 5.9 milyar yüklemeyle Rusya olurken Türkiye, 2020'ye göre %1.5 düşüşle yıl için 3.9 milyar yüklemeyle indirmelerde 2. sırada yer aldı.


Rusya'da uygulama indirmelerinin çoğu, 4.8 milyar yükleme veya Avrupa'daki mağazadaki tüm indirmelerin yüzde 23.7'sini elde ettiği Google Play'den geldi. Bu arada İngiltere, 1.3 milyar indirme veya toplamın yüzde 17.8'i ile App Store'da başı çekiyor.


Avrupa mobil oyun geliri ve indirmeleri

Mobil oyunlar, 2021'de Avrupa'da geçen yıla göre yüzde 16.7 artışla 11.2 milyar dolar gelir elde etti. Toplamda, oyunlar, kullanıcı harcamalarına dayalı olarak Avrupa'daki tüm mobil uygulama gelirlerinin yaklaşık yüzde 61'ini oluşturuyor.


Gelir söz konusu olduğunda Eğlence ve Sosyal Ağ gibi kategorilerin daha hızlı büyümesiyle birlikte, 2020'deki yüzde 64.8 pazar payına kıyasla bu oran düştü. Küresel olarak, Avrupalı ​​oyuncuların oyunlara yaptığı harcama, küresel mobil oyun pazarının yaklaşık yüzde 12.7'sini oluşturuyor.


Küresel düzeyde App Store, Google Play'den daha fazla oyun geliri sağlarken, Avrupa'da bunun tersi geçerliydi. Google Play kullanıcıları geçen yıl bölgede yüzde 18.5 artışla 6.4 milyar dolar harcarken, App Store oyuncu harcamalarından yüzde 14.3 artışla 4.8 milyar dolar kazandı.


Genel olarak, Google Play Avrupa'daki toplam oyun gelirinin yüzde 57.5'ini temsil ederken, App Store yüzde 42.5'ini oluşturdu.


Almanya, Google Play oyun geliri için önemli bir itici güçtü ve oyuncuların vitrine yaptığı harcama 1.3 milyar doları veya ülkedeki tüm mobil oyun gelirlerinin yüzde 24.2'sini temsil ediyordu. İngiltere 2. sırada yer alırken, Fransa 3. sırada yer aldı.


Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı

Avrupa genelinde birleşik oyun indirmeleri 2020'de 12,5 milyardan 2021'de yüzde 4,8 düşüşle 11.9 milyara düştü. Google Play için benzersiz yüklemeler yüzde 3 azalarak 9.8 milyara, App Store indirmeleri yüzde 12.5'ten fazla düşüşle 2.1 milyara geriledi. Genel olarak, Google Play geçen yıl Avrupa'daki toplam oyun indirmelerinin yüzde 82.3'ünü oluştururken, App Store yüzde 17.7'sini oluşturdu.


Avrupa ülkelerinin mobil uygulama harcamaları rekor kırdı

Tencent'ten PUBG Mobile, yıllık yüzde 58.3 artışla 404.2 milyon dolarlık oyuncu harcamasıyla 2021'in en yüksek gelir getiren mobil oyun oldu. Bu, 392 milyon dolardan fazla biriken Moon Active'den Coin Master'dan ve yaklaşık 264 milyon dolar hasılat yapan Roblox Corporation'dan Roblox'tan daha yüksek rakama tekabül ediyor.


PUBG Mobile aynı zamanda Avrupa'nın en çok hasılat yapan 10 sıralamasında en hızlı büyüyen oyun oldu. Bunu, mobil yıldan yıla kıyaslama için oyuncu harcamalarında yüzde 51.4 artış sağlayan FunPlus'tan State of Survival ve yüzde 29.4 gelir artışı sağlayan Roblox izledi.


Değişen alışkanlıklar

Dünyanın geri kalanında olduğu gibi, Avrupa da pandeminin etkisini hissetmeye devam ediyor ve çok sayıda ülke, virüs varyantlarının artması nedeniyle yıl boyunca farklı düzeylerde sosyal kısıtlamalarla önlemler almaya devam ediyor. Genel uygulama indirme oranı yavaşlamış olsa da, büyük bir 2020'ye rağmen tüketici harcamaları artmaya devam etti. Eğlence kategorisi yüzde 54.2 ve Sosyal Ağ yüzde 34.4 seviyesinde artan indirme oranlarına bağlı artış yaşayan gelirler, tüketiciler telefonlarını eğlence bulmak, başkalarıyla bağlantı kurmak ve ayrıca günlük temel ihtiyaçları için kullanmaya devam ettikçe, bu kategorilerdeki uygulamaların, geliştiricilerine de finansal açıdan olumlu katkı yapacağını da ifade edebiliriz.

0 yorum
bottom of page