top of page
Ara

Apple’ın birinci nesil M1 çiplerinin dizüstü bilgisayar performansı piyasayı şimdiden alt üst etti

Diğer dizüstü bilgisayar sektörü nereye gidiyor? Apple’ın ilk M1 MacBook'ları burada ve dizüstü bilgisayar dünyası bir gecede değişti

ABD merkezli teknoloji devi Apple, yeni Mac ürünlerini Türkiye'deki resmi internet sitesi üzerinden satışa sundu. Bu bağlamda M1 işlemcili MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini'yi tüketicilerin beğenisine sunan Apple, diğerlerine göre uygun fiyatlı olan Mac mini ile Türkiye'de ön plana çıkmayı başarabilir gibi görünüyor.


Apple, M1 işlemcili yeni Mac modellerini Türkiye pazarında nihayet satışa sundu. Resmi internet sitesinden satışa çıkan ürünler, teknik özellikleri ve fiyatları ile dikkat çekiyor. Kullanıcılar an itibarıyla, M1 işlemcili MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini'yi satın alabiliyorlar.


Apple, bilgisayarlarını (özellikle MacBook Air ve en popüler bilgisayarları olan giriş seviyesi 13 inç MacBook Pro) yeni ve çılgınca farklı bir işlemciye geçireceğini ilk duyurduğunda, şüpheci olmak için pek çok neden vardı. Apple, Qualcomm ve Microsoft'un Arm tabanlı dizüstü bilgisayarlarının ilk dalgasının sunamadığı, pil ömrü ve performans konusunda büyük iddialarda bulunuyordu.


Ancak, Apple'ın yaptığı gibi, önceki Intel muadillerine yakın olmayan, aynı zamanda neredeyse her açıdan onları ezip geçen yeni bir M1 işlemciye sahip bilgisayarlarla teslim edin - sadece M1'in değiştirmeyi amaçladığı temel model Intel yongaları da değil. Hem ilk karşılaştırmalarda hem de kod derlemek için bire bir karşılaştırmalarda, Apple’ın M1 yongası, Intel’in dizüstü bilgisayarlar için en güçlü Core i9 yongasına karşı bile kendini gösteriyor gibi görünüyor.


Konuşma anında tersine döndü: Artık "Apple’ın yeni, kanıtlanmamış işlemcisiyle neden kumar oynasın" değil, "Intel, AMD ve Qualcomm gibi rakipler nasıl cevap verecek?"


Yıllardır Intel ve AMD bir satranç maçı oynuyor, CPU performansı, pil ömrü ve yerleşik grafiklerde iyileştirmelerle ileri geri oynuyorlar. Apple, tamamen farklı bir seviyede tamamen farklı bir oyun oynuyor gibi görünüyor. İPhone ve iPad'de bu kadar büyük başarılara yol açan donanım ve yazılım arasındaki aynı etkileşim şimdi Mac'e geldi.


Bu sadece Apple’ın donanımının daha hızlı olması değildir (her ne kadar düz kıyaslamalar bunun olduğunu gösterir); Apple’ın yazılımı, bir x86 sistemindeki en iyi macOS optimizasyonunun bile yapamayacağı bir şekilde bu donanımdan en iyi şekilde yararlanacak şekilde tasarlandı. John Gruber'in belirttiği gibi (Apple mühendisi David Smith'e atıfta bulunarak), yeni çipler temel düşük seviyeli macOS uygulama görevlerini M1'de Intel'dekinden beş kat daha hızlı hallediyor çünkü Apple, sıfırdan bir çip tasarlayabildi. bu görevlerde iyi. Yeni M1 Mac'lerin (ve mevcut iPhone ve iPad serilerinin) Intel (ve Android) muadillerine göre nispeten daha az RAM ile daha fazlasını yapabilmesinin nedeni budur.


Apple, M1'de eski x86 uygulamalarını çalıştırmak için çeviri katmanı olan Rosetta 2 ile de inanılmaz bir çalışma yaptı. Bu, Apple’ın yazılım stratejisinin, performansta gerçek bir darbe olmadan yeni Mac üzerinde eski yazılımları sorunsuz bir şekilde çalıştırmasını sağlayarak yeni donanım için büyük kazançlar sağladığının bir başka önemli parçasıdır. Apple, neredeyse kesinlikle Rosetta 2 optimizasyonunu M1'in tasarımına dahil etti ve donanımın geri kalanıyla aynı paralel geliştirmeden yararlandı. Sonuç, M1 dizüstü bilgisayarların, eski x86 performansı pahasına, Arm için optimize edilmiş uygulamalarda kullanıcılara mükemmel performans arasında seçim yapmasını sağlamaz; bunun yerine eski uygulamaları iyi ve optimize edilmiş yeni uygulamaları daha iyi çalıştırırlar.


Apple’ın yeni yongalarının en heyecan verici - veya geleneksel bir PC yongası şirketiyseniz - korkutucu tarafı, M1’in yalnızca başlangıç ​​noktası olmasıdır. Apple’ın en zayıf, en ucuz dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarındaki yongaların yerini alacak şekilde tasarlanmış, Apple’ın birinci nesil işlemcisidir. Şirket, bu başarıyı üst düzey dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında veya M serisi serisinin olgunlaşmasından birkaç yıl sonra kopyalayabilirse, Apple'ın dizüstü bilgisayarlarının ne yapabileceğini bir düşünün.


Şu anda, geleneksel x86 dizüstü bilgisayarlar için tasarruf zarafeti, Arm'da bu hız, yazılım performansı ve pil ömrü düzeyini başarmayı başaran, donanım ve yazılım yığını üzerinde neredeyse tam kontrole sahip olan tek Apple olmasıdır.


Qualcomm ve Microsoft gibi şirketlerin bir sonraki Arm tabanlı Windows makineleri dalgasıyla Apple’ın başarısını taklit edip edemeyecekleri açık bir sorudur. Elbette, Windows'un çok daha büyük bir yeniden yapılandırılması gerekiyordu ve bu, Apple'ın değişikliklerinden çok daha fazla sayıda müşteriyi etkileyecekti. Ve Microsoft kendi Surface dizüstü bilgisayarlarını tasarlasa ve hatta Qualcomm ile Surface Pro X serisi için Arm tabanlı SQ1 ve SQ2 yongaları oluşturmaya çalışsa da, Apple'ın yazılım / donanım ekosistemi üzerinde sürdürdüğü kontrol seviyesinden hala çok uzak. bu, M1'in başarısının çoğuna izin verir.


Yeni MacBook Air ve MacBook Pro, özellikle devasa, GPU yoğun görevlere veya belirli geliştirici araçlarına güveniyorsanız, herkes için mükemmel dizüstü bilgisayarlar olmayacak. Ancak 1.000$'lık M1 dizüstü bilgisayar, maksimum RAM ve Intel'in en iyi yongasını dört katına çıkaran 6.000$' lık MacBook Pro'yu geride bıraktığında, aynı zamanda daha küçük ve daha hafif bir form faktöründe ve iki kat daha uzun pil ömrü ile daha soğuk ve sessiz çalışıyor, rakipler nereye gidiyor?


M1'in güç verdiği Mac modelleri neler sunuyor?

M1 işlemcili MacBook Air, şirketin bugüne kadar piyasaya sürdüğü en hafif ve en ince dizüstü bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlemcinin önceki nesillere göre 3,5 kata kadar güçlü olduğunu söyleyen şirket, yeni MacBook Air'ın GPU performansınınsa 5 kata kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Ayrıca bu dizüstü bilgisayar, 18 saat ile şirketin bugüne kadar sunduğu en yüksek MacBook Air batarya performansını vadediyor.


Yine M1 işlemciye sahip olan 13 ekranlı yeni MacBook Pro da oldukça etkileyici özelliklere sahip. Şirket, yeni işlemcinin önceki nesle göre 2,8 kat performans artışı sunduğunu söylüyor. Dizüstü bilgisayarın GPU hızı ise 5 kata kadar performans sunuyor. Ayrıca bu model, bugüne kadar piyasaya sürülmüş MacBook Pro'lar arasındaki en yüksek batarya süresine sahip ürün. Apple'a göre kullanıcılar, yeni MacBook Pro'yu 20 saate kadar kullanabilecekler.


Yeni MacBook Pro, en azından MacBook Air kadar sessiz bir yapıya sahip değil. Çünkü bu dizüstü bilgisayarda fanlı soğutma sistemi bulunuyor. Bu arada MacBook Pro'nun retina ekranı, 500 nit parlaklık değerine ve sRGB renk uzayının yüzde 25'ine kadar fazlasını içeren P3 renk uzayının yüzde 100'ünü içeriyor. Ayrıca bu dizüstü bilgisayarın "True Tone" teknolojisi, ekran görünümünün ortam ışığına göre uyarlanmasını sağlıyor.


Apple, Mac mini isimli, gerçekten de mini olan bilgisayarını da Türkiye'de satışa sundu. Diğer ürünlerde olduğu gibi bu üründe de M1 işlemci kullanan şirket, bu sayede üstün performans sunuyor. Bu işlemciyle birlikte genel performans 3 kata kadar artarken GPU performansı ise önceki nesle göre 6 kata kadar artmış durumda. Bu bilgisayardaki başka bir yenilik ise Mac mini'nin sahip olduğu Wi-Fi 6 desteği.


Yeni Mac'lerin Türkiye fiyatları ne kadar?

Apple'ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre şirketin yeni Mac ürünleri, mevcut koşullar için kabul edilebilir fiyatlara sahip.


Mac mini'ye 7,899 TL'den başlayan fiyatlarla sahip olabiliyorlar. Ancak şirket, temel modele ek olarak 10.099 TL ve 12.299 TL karşılığında satın alınabilen, daha güçlü özelleştirmeler de sunuyor.


Apple'ın yeni MacBook Air modeli ise 10,999 TL'den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor. Ancak bu üründe de ikinci bir varyant sunuyor. Apple'a göre daha dolu özelliklere sahip olan MacBook Air, 13.699 TL karşılığında satın alınabiliyor. MacBook Pro'nun fiyatlandırma seçeneklerine baktığımızda ise 14.299 TL başlangıç fiyatı var. 13 inçlik modellerin en yüksek fiyatlısı ise 22.199 TL olarak belirlenmiş durumda.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page