top of page
Ara

Apple ile Google'ın stratejik işbirliği sonlanacak mı?

Apple, son birkaç yıldır, arama motoru kullanıcılarının profillerini satmaya dayanan iş modeliyle, Google ile sessiz bir savaş sürdürüyor

Apple, son birkaç yıldır, özellikle de arama motoru kullanıcılarının bir profilini oluşturmaya ve ardından bu profile erişimi reklamverenlere satmaya dayanan iş modeliyle, Google ile sessiz bir savaş sürdürüyor.


SEO sitesi Coywolf, Apple'ın iPhone ve Mac kullanıcıları için platformlarında Google ile bağlarını kesebilecek bir arama motoru lanse etmeye hazırlandığını bildirdi.


Bunun kanıtı, Apple'ın Applebot web tarayıcısından çok artırılmış bir etkinliktir, Applebot Hakkında destek sayfasına önemli bir güncelleme yapılması sonrası, örneğin, yalnızca HTML'yi taramadıklarını, aynı zamanda Google'a benzer sayfaları oluşturduklarını söyleyen bir bölüm ekleyerek, çok sayıda yeni Apple'da arama motoru mühendisi iş ilanları ve iOS ve Mac'teki Spotlight Search özelliğinde iyileştirmeler üzerine iş tanımı içeren ilanlarda artış gözlendi.


Ayrıca Birleşik Krallık'ta, Apple'ın Google'ı varsayılan arama motoru olmaktan çıkarması için yasal bir baskı var ve Google'ın her yıl milyarlarca dolar ödediği bir konuma sahip.


Şu anda çoğu aramanın mobil cihazlarda yapılması ve en kârlı kullanıcıların iOS'ta bulunması nedeniyle etki dramatik olabilir.


Apple, elbette büyümesini sürdürme konusunda çaresizdir ve bu boyutta, bunu yapmanın en iyi yolu, diğer teknoloji şirketlerinden yeni pazarlara girmek ve almaktır.


Coywolf'a göre Apple için faydalar çok açık:

  • Arama sonuçlarında Apple'ın hizmetlerine fayda sağlayacak ve Google'ın PWA'lara yönelmesini engelleyecek uygulamaların tanıtımı.

  • Google'ın arama üzerindeki tekelinin zayıflaması ve reklam gelirine ve veri madenciliğine önemli bir darbe.

  • Apple ürün ve hizmetlerinin tanıtımı. Apple News + ve Apple TV + gibi zorlu hizmetler dahil.

  • Apple ekosisteminin sürekli kontrolü ve kilitlenmesi. Kullanıcılar, yalnızca arama motorları aracılığıyla mümkün olan derin hizmet ve ürün entegrasyonları ile kişiselleştirilmiş arama sonuçlarına bağımlı hale gelecekler.

  • Reklam sunma platformlarının uzantısı, uygulama geliştiricilerin uygulamalarını arama sonuçlarında tanıtmalarına olanak tanıyacak.

Bir arama motorunu başlatmak, Microsoft'a benzer şekilde yeni bir pazara girmek için kendi platformunda bir tekel kullanmak, örneğin 1990'larda Windows'ta yeni bir varsayılan tarayıcı başlatmak olarak tanımlanabilir.


Apple'ın Google'ı yerinden etme yeteneğinden şüphe edenler için, platformlarının kontrolsüz kontrolü, Apple Haritalar'ın iOS'ta kullanımda Google Haritalar'ı geçmesine ve Apple Music'in ABD'de Spotify'dan daha fazla ücretli kullanıcıya sahip olmasına ve her iki durumda da daha kötü bir ürün sunmasına neden oldu.


Google (ve diğer herkes) için bu değişiklik kıyamet gibi olabilir; Apple, dünyanın en zengin milyarlarca insanı için özel ağ geçidi erişimini elde ediyor ve bu kişilerin kullanımı, herkese sunulan ücretsiz hizmetleri sübvanse etme eğiliminde.


Coywolf’un Apple’ın olası hareketleri hakkındaki ayrıntılı raporunu İngilizce olarak buradan okuyabilirsiniz.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page