top of page
Ara

Apple, diğer tüm teknoloji şirketlerine kıyasla daha fazla AI Start-Up şirketi satın alıyor

Apple, Yapay Zeka yarışına Google veya Amazon'dan daha fazla yapay zeka şirketi alarak liderlik ediyor, ancak bu uzun vadeli başarıyı getirir mi?

Yapay zeka pazarı son on yılda ciddi talep görmeye başlamıştı. Amazon'un Alexa, Apple'ın Siri, Google'ın Asistanı ve Microsoft'un Cortana gibi platformları pazara hakim olsa da, bu şirketler bu büyümenin kaynağı olmamıştır. Bunun yerine, en büyük şirketler arasındaki sert rekabet, AI girişimlerinin agresif bir şekilde satın alınmasına yol açtı.


CB Insights tarafından derlenen verilere göre, 2010 ile Eylül 2019 arasında toplam 635 yapay zeka satın alımı gerçekleşti. Apple, Google ve diğerleri gibi şirketler için bu satın alımlar hemen hemen her zaman yeni bir ürün veya özelliğe entegre edebilecek yeteneklere sahip bir ekibi var.


Yatırımlara önderlik eden Apple, 2010 Siri satın alımından bu yana 20 satın alma ile başlamıştı. Örnek olarak, teknoloji devi, ses yardımcısı platformunun konuşma tanıma özelliğini geliştirmek için Novauris Technologies ve Voysis'i satın aldı. Apple, Apple ID teknolojisini geliştirmek için Perceptio ve RealFace gibi şirketleri de satın aldı.


Google, aynı zaman diliminde 14 satın alma işlemiyle devam ediyor, ancak bir zamanlar tüm teknoloji şirketlerini yapay zeka satın alımlarında 2012 ve 2016 arasında yönlendirdi. Google, yapay zeka uygulamaları geliştirmek için DeepMind Technologies'i aldı. Ayrıca Google Asistan'ın yeteneklerini güçlendirmek için Api.ai ve Superpod gibi şirketleri satın aldı.


Microsoft 10 girişim satın aldı, Facebook sekiz satın aldı ve Amazon toplam yedi satın aldı. Son on yılda bir AI şirketi satın alacak olan 489 şirketten 431 tanesi sadece bir şirket satın aldı. Bu, bu teknoloji devlerinin ve özellikle Apple'ın bu AI silahlanma yarışına egemen olduğu anlamına geliyor.


Ne yazık ki Apple için, tüm bu harcamaların pazara hakim olan bir AI platformuyla sonuçlandığı görülmüyor. Hem yeni müşteri edinme hem de ekosistem desteğini etkileyen Ses Platformu Etki Sıralamasına göre, Siri rekabetin gerisinde kaldı. -250 ile 250 arasında bir ölçekte Alexa şu anda 110.2'de ve Google 97.3'te, Siri ise Samsung'un Bixby'sinin sadece 38.3'ünde etkiye sahip.


Şimdiye kadar, Siri ekosistemi iOS işletim sisteminin ötesine geçemedi. Bu arada, Google Home ve Amazon Echo cihazları birçok üçüncü tarafın sağlam desteğine sahiptir. Harcanan paranın uzun vadeli büyüme veya başarıya eşit olması gerekmez, ancak Apple 2020'de de satın almalara devam ediyor.


Apple, Siri'nin rakiplere Amazon ve Google'a karşı rekabette söz sahibi olmak için yeni bir AI şirketini satın aldı


Bloomberg'e göre Apple, Siri'nin yeteneklerini geliştirmek için makine öğrenimi başlangıcı Inductiv Inc.'i satın aldı.


Apple, satın alma konusundaki sorulara verilen olağan yanıtıyla Bloomberg ile olan anlaşmasını "zaman zaman daha küçük teknoloji şirketleri satın alabiliriz." dedi.


Birkaç Inductiv Inc. çalışanı yakın zamanda Nisan veya Mayıs aylarında Apple'da çalışmaya başladıklarını belirtmek için LinkedIn profillerini güncelledi.


Inductiv Inc. teknolojisi, yapay zeka kullanarak verilerdeki kusurları düzeltme işlemini otomatikleştirir. Apple'ın popüler hava durumu uygulaması DarkSky ve sanal gerçeklik eğlence platformu NextVR'yi satın almasının ardından son zamanlarda yaptığı çeşitli satın alımlardan biri.


Apple, satın almalarının arkasındaki amacı açıklamasa da, Bloomberg, Inductiv'in mühendislik ekibinin Siri, veri bilimi ve makine öğrenimi üzerinde çalıştığını bildirdi. Apple, Amazon'u Alexa ve Google'ın Google Asistan'ı başlatmasından çok önce Siri'yi 2011'de iPhone 4S'de başlattı.


Ancak Apple'ın sesle aktive edilen yardımcısının, Amazon ve Google tarafından yapılanların gerisinde olduğu düşünülüyor, çünkü Amazon ve Google asistanları Siri ile karşılaştırıldığında genel bilgilerde mükemmel ve çok çeşitli üçüncü taraf hizmetleriyle uyumlu.


Apple, ses asistanları evde ve başka yerlerde daha yaygın hale geldiğinden, son yıllarda Siri'yi geliştirmek için bir baskı yaptı. Apple'ın Eylül ayında başlattığı iPhone'lar için iOS 13 yazılımı, örneğin Siri'ye çeşitli geliştirmeler getirdi.


Bu tür iyileştirmeler daha doğal bir ses, Safari ve Podcast'ler gibi uygulamalarda öneriler sunmak için daha fazla zeka ve diğerleri arasında Mesajlar'daki konuşmalara dayalı hatırlatıcılar oluşturmanızı önerme yeteneğini içerir.


Güncelleme sonrası Siri'nin sesle etkinleştirilen bir asistandan daha fazlası olduğunu, ancak Apple'ın yazılımında yaşayan ve iPhone'dan Mac ve Apple Watch'a kadar birçok ürünü arasında iş parçacığı görevi gören bir AI katmanı haline geldiğini gösteriyor.


Inductiv Inc., Apple'ın AI alanında yaptığı ve şirketin düşük güçlü AI araçları konusunda uzmanlaşmış Xnor.ai'yi satın almasının ardından gelen en son satın alma işlemidir. Ayrıca doğal dili daha doğru anlamak için teknolojiye sahip bir şirket olan Nisan ayında Voysis'i satın almıştı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page