top of page
Ara

Apple'dan 13 yeni yenilikçi teknoloji ve özellik

Apple dün sanal toplantısı kapsamında MacOS Big Sur'dan iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 ve tvOS 14'e kadar birçok yeni teknolojisini WWDC20'de tanıttı.

Apple bugün tamamen online olarak düzenlenen Dünya Geliştiriciler Konferansı’nın açılışında, tüm dünyadan milyonlarca geliştiriciyi ve Apple severi Özel Keynote Etkinliği ve Platforms State of the Union sunumunda bir araya getirdi.


Apple platformları ve ürünlerinde yaşanan deneyimi daha da ileri taşıyan duyuru ve inovasyonlarla dolu bir gün yaşandı. Mac OS X’in sunulmasından bu yana en büyük tasarım yenilemesiyle gelen macOS Big Sur’dan WatchOS 7’ye, iOS 14’teki yeni Uygulama Arşivi’ne ve iPadOS 14’teki Apple Pencil ile gelişmiş el yazısı özelliğine kadar, işte WWDC20 etkinliğinde açıklanan en çığır açıcı özellikler ve uygulama geliştirici araçlarından bazıları.

İşte WWDC20 kapsamında tanıtılan teknolojiler ve dahası:


macOS Big Sur

Zaten dünyanın en hızlı masaüstü tarayıcısı olan Safari, kullanıcı gizliliğini korurken daha da hızlı performans ve yeni özellikler getiren en büyük güncellemesini alıyor. Kullanıcılar yeni başlangıç sayfasını bir arka plan görüntüsü ve Okuma Listeleri ve iCloud Sekmeleri gibi bölümlerle özelleştirebilir ve daha fazla uzantı desteği ile deneyimlerini kişiselleştirebilir. Mac App Store, editoryal spot ışıkları ve en iyi grafikler içeren yeni bir kategoriyle harika Safari uzantılarını keşfetmeyi ve indirmeyi kolaylaştırıyor.


Geçen yıl macOS Catalina ile çıkış yapan Mac Catalyst, geliştiricilerin iPad uygulamalarını Mac'e getirmelerini kolaylaştırdı. MacOS Big Sur'da, Mac Catalyst uygulamaları yeni görünümü otomatik olarak devralırken, geliştiricilere güçlü yeni API'ler ve uygulamalarının görünümü ve davranışı üzerinde tam kontrol sağlar.


iOS 14

Uygulama Kitaplığı, bir kullanıcının tüm uygulamalarını otomatik olarak basit, gezinmesi kolay bir görünümde düzenler ve şu anda yardımcı olabilecek uygulamaları akıllıca yansıtır.


Gereken anda keşfedilmek üzere tasarlanan Uygulama Klipleri, bir scooter kiralamak, kahve satın almak veya bir park metreyi doldurmak gibi belirli bir görevi tamamlamak için bir uygulama deneyiminin küçük bir bölümünü saniyeler içinde yükleyin.


İletiler'deki sabitlenmiş konuşmalar, kullanıcıların söz ve satır içi yanıtlar aracılığıyla canlı grup ileti dizilerini kolayca takip etmelerini sağlar.


Haritalar'daki yeni bisiklet yol tarifleri, rakımı, caddenin ne kadar meşgul olduğunu ve rota boyunca merdiven olup olmadığını dikkate alır.


iPadOS 14

Apple Pencil ile karalama, kullanıcıların otomatik olarak yazılan metne dönüştürüleceği herhangi bir metin alanına yazmasına, bir iMessage'a yanıt verme veya Safari'de hızlı ve kolay arama gibi eylemler yapmalarına olanak tanır.


İPad'de arama, kullanıcıların bulunduğu uygulamadan ayrılmak zorunda kalmadan herhangi bir yerden bir aramaya başlamasına olanak tanıyan yeni bir kompakt tasarımla sıfırdan yeniden oluşturuldu.


watchOS 7

Giyilebilir bir ürün için türünün ilk örneği olan Apple Watch, 20 saniyelik bir geri sayım sayacı başlatmak için el yıkamayı otomatik olarak algılar. Eğer kullanıcı erken bitirirse, yıkamaya devam etmesi istenir.


Apple Watch, kullanıcıların istenen miktarda uyku almasına, zamanında yatmasına ve uyku hedeflerine ulaşmak için yatmadan önce rutin oluşturmasına yardımcı olmak için değerli araçlar sağlayarak uyku izlemeyi tanıtır.


WatchOS 7'de, Apple Watch kullanıcıları artık, mesajlar veya Posta yoluyla ve App Store aracılığıyla veya hatta web siteleri ve sosyal medya kanalları arasındaki bağlantılardan keşfedilen sonsuz şekilde özelleştirilebilir ve kişiselleştirilmiş, komplikasyonlar dahil saat yüzlerini paylaşabilir.


tvOS 14

Apple TV kullanıcıları artık HomeKit özellikli video kameralara ve aksesuarlara Siri veya Kontrol Merkezi'ni kullanarak erişebilir ve büyük ekranda, kimin orada olduğunu gösteren canlı yayınlarla kapı zili bildirimleri alabilirler.


tvOS 14, çok oyunculu yetenekleri Apple Arcade ve diğer oyunları içerecek şekilde genişletir, böylece evdeki herkes favori oyunlarına tam olarak bıraktıkları yere hemen devam edebilir. Kontrol Merkezi sayesinde oyuncular kullanıcılar, oyun ilerlemeleri, Oyun Merkezi başarıları, skor tabloları ve arkadaşlar arasında kolayca geçiş yapabilir.


Yıllar sonra Intel ile işbirliğine son veriliyor

İlk beta sürümleri Haziran ayında, tam sürümün ise tahmini Eylül ayında yayınlanması beklenen yazılımların yanısıra, en çok göze çarpan bir diğer konu da, Apple'ın ARM tabanlı kendi geliştirdiği işlemciler oldu. Bu kararın temelinde, çok çoğu, Apple'ın tüm ekosistemdeki cihazları birleştirme hayali yatıyor. Dahası, Intel'in üretim sürecinde yaşadığı sorunlar, son dönemde ortaya çıkan işlemcilerdeki açıklar nedeniyle Apple'ın böyle bir hamle yapması olasılıklar arasında.


Bir süredir iddiaların gündemde olduğu Apple’ın masa üstü ARM işlemcileri bugün resmiyet kazandı. Yılın sonlarına doğru ilk ürünleri piyasaya sürecek olan Apple; geliştirici setini de satışa sunuyor.


ARM işlemcili ilk Mac

9to5mac'in haberine göre; Apple geliştiricilere yönelik olarak Mac Mini modeli hazırlamış. Apple A12Z yonga seti üzerinde şekillenen Mac Mini modelinde 16GB RAM ve 512GB SSD yer alıyor. Dolaylı olarak ARM işlemcili ilk Mac ürünü diyebiliriz. İşletim sistemi ise macOS Big Sur beta sürümü ve Xcode beraberinde geliyor. 

Apple ekosisteminde yer alan geliştiriciler böylece hemen yeni konsepti denemeye başlayabilecek. Apple’ın yeni bir konsepti piyasaya sürerken uygulama desteğinin eksiksiz olmasına dikkat ettiği biliniyor. Bu bakımdan yıl sonuna doğru ARM destekli macOS BigSur için uyumlu uygulamalar da hazır olacak.


Apple iki yıl içerisinde Intel işlemcilerden ARM işlemcilere geçiş yapacağını belirtiyor. Bir süre ARM tabanlı Mac ve Intel tabanlı Mac sistemlerini bir arada göreceğiz ancak sonrasında ayrım keskinleşecek.


Apple’ın 5nm sürecinde daha güçlü ve daha verimli ARM işlemciler elde edeceği belirtiliyor. Kaynaklar önceki nesil Mac modellerine göre yüzde 50-100 arasında performans artışına işaret ediyor ki gerçekten oldukça dikkat çekici.


iPhone ve iPad uygulamaları ilk günden itibaren ARM tabanlı Mac işlemcilerde akıcı bir şekilde çalışabilecek. Bu noktada oyunların ne olacağı merak konusu haline geldi. Aslında Apple hiçbir zaman Mac sistemlerinde oyunları ön plana çıkarmadı ve profesyonel işlere odaklandı. Yine de Mac sistemlerde ARM üzerinde çalışan oyunlar da olacaktır.


Diğer taraftan iPhone ve iPad oyunları bu açığı rahat bir şekilde kapatacaktır. Mac Mini geliştirici sürümünün 500$ fiyat etiketiyle önümüzdeki hafta piyasaya çıkacağı belirtiliyor. Bu bakımdan ilk incelemeler de yakında gelecektir. Bu arada program bitiminde Mac Mini geri isteniyor. Yani bir nevi kiralama olacağı belirtildi.


Apple'ın bu hamlesi, şirkete ne tür etkileri olur bunu öngörmek zor fakat marka değerine oldukça olumlu katma değer katacağı ve yatırımcılarını memnun etmeye devam edeceğini söylemek pekte yanlış olmaz.


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page