top of page
Ara

Apple bir pop-up ile milyar Dolarlık reklam endüstrisini etkiliyor

Yeni iOS 14 gizlilik özelliği, reklam ajansları için sorun çıkarıyor ve kişiselleştirilmiş reklamlar çağını sona erdirme sözü veriyor.

Apple’ın WWDC 2020 yalnızca dijital Keynote etkinliği başladığında, tüm gözler yeni mac OS Big Sur ve iddialı Apple Silikon yongaları üzerindeydi. Ancak, reklam ajansları açısından, endüstrilerinde şok dalgaları yaratan ve en önemli konuşma noktası olan yeni iOS 14 gizlilik tabanlı özelliklerdi.


Deneyimsiz kullanıcılar için, bugün birçok uygulama bir Reklam tanımlayıcı (IDFA) kullanıyor. Geliştiricilerin ve pazarlamacıların reklam amaçlı etkinliği izlemelerini sağlar. Google ve Facebook tarafından desteklenen çok sayıda pazarlama ajansı, satın alma işlemlerini, kullanım süresini, kullanıcı işlemlerini kaydetmek ve daha sonra kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için kampanyalar yürütmektedir.

App Store'daki 100'den fazla uygulamada, verilerinizi teknoloji devlerine ve üçüncü taraf aracılara izleyen ve gönderen Facebook veya Google SDK entegre edildi.


Ancak iOS 14, kullanıcılarına verilerinin reklamlar için nasıl kullanıldığı konusunda açık ve şeffaf olarak bunu değiştirmeye hazırlanıyor.


iOS 14, ajansları zor duruma sokacak bir reklam izleme özelliği ile kullanıcının tercihine bırakıyor

Geçen yıl Apple, iOS 13 için telefonunuzun gizlilik ayarlarının derinliklerine gömülmüş sınırlı bir reklam izleme özelliği sunmuştu. iOS 14 şimdi bunu uygulamalarınızda ön plana çıkarıyor. İOS 14 bu sonbaharda genel kullanıma sunulduğunda, kullanıcılar reklam tanımlayıcılarını "İzlemeye İzin Ver" veya "Uygulamadan İzlememesini İsteyin" şeklinde bir iletişim kutusu ile karşılaşacaklar.


Bunun bilincinde olan hiçbir kullanıcı, para kazanma amacıyla kullanıldığını düşünerek kişiselleştirilmiş reklamları tercih etmeyecektir.


Reklam ajansları belirli bir kullanıcıyı tam olarak yeniden hedeflemek için kullanamadığı için bu, Apple’ın kendi IDFA'sını geçersiz kılacağa benziyor.


Bunun, uygulamaların reklamları izleyemeyeceği anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Aslında, Apple, geliştiriciler için kullanıcıyı veya belirli bilgileri tutmadan anonim olarak veri almayı sağlayan yeni bir gizlilik odaklı reklam çerçevesi (SKAdNetwork) geliştirdi.


Ancak bunu yaparken, para kazanma için kullanılan CPA (Cost per action) ve diğer metrikler işe yaramaması olası. Daha da önemlisi, Apple, Safari tarayıcısında sizi kimin izlediğini açıkça gösterecek akıllı bir gizlilik raporu özelliği de ortaya koyuyor. İOS geliştiricileri için yapılan iş kesinlikle kesildi, ancak kullanıcı izlemenin yasaklanmasıyla sorun yaşayan mobil pazarlama reklam ajansları, tabutun son çivisi onlar için olacaktı.


Reklam boykotuyla sorun yaşayan Facebook, bu nedenle büyük kayıplar yaşayabilir

Bu şaşırtıcı karardan sonra reklam dünyası zaten Apple'la oturum açmış olsa da, iki Silikon devi, Facebook ve Google da bu hareketten çok memnun olmayacak. Uzun zamandır Google, arama motorunu varsayılan olarak tutmak için Apple'a yılda bir milyar dolardan fazla para ödüyor. Apple’ın gelişmiş Safari gizlilik özellikleri Google Analytics izleyicilerini yasaklamamış olsa da, Cupertino teknoloji devi bu adımı atmak uzun sürmeyecek.


Kendi işletim sistemine sahip olmayan Facebook, uygulama mağazalarından önemli miktarda bilgiye sahip olan Google ve Apple'ın aksine, kullanıcı eğilimlerini belirlemek için uygulama ailesinden gelen reklamlara büyük ölçüde güvendiği için daha büyük bir kayıp olacaktır. Mark Zuckerberg’in firmasının zaten teftiş karşıtı endişelerin ortasında olduğunu ve son zamanlarda en büyük reklam boykotu ile birlikte iç çatışmalarla mücadele ettiğini unutmamak gerekir.


Facebook son yıllarda veri gizliliği ihlalleriyle tanındığı için hükümetlerden fazla destek alamayacaklardı. Sonunda Apple’ın yeni reklam izleme ve kullanıcı izni yaklaşımına uymak zorunda kalacaklar. Dahası, Google'ın aynı uygulamayı takip etmekten (veya Android topluluğundan bir tepkiyle yüzleşmekten) ve mobil ekosistemi senkronize tutmak için kişiselleştirilmiş reklamları durdurmaktan başka seçeneği olmayacak.


Sonuç

Apple titizlikle ilgili endişelerden tamamen uzak olmasa da ve son zamanlarda App Store'u yönetme konusundaki tekelci yöntemleri nedeniyle gündemde olsa da, kullanıcı gizliliğini artırma çabalarını inkar edilemez. Reklamlar yerine bir abonelik iş modelini benimsediği uzun süredir Apple, şüphesiz reklam ajanslarından gelen bu karar için eleştirilerle karşı karşıya kalacak - kamuoyunun birçok kesimi için Apple haksız olarak nitelendiriyor.


Ancak en popüler mobil ekosistem olmak, onlara bu tür ustaca hamleler yapmak için diğerlerinden daha fazla motivasyon sağlıyor. Dünyaya, tüm dünyadaki tüketicilerin kalbini kesinlikle kazanacak reklamsız, gizlilik odaklı bir gelecek için umut verir nitelikte.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page