top of page
Ara

Amazon ve Apple, Intel'den bağımsız bilgi işlem teknolojilerini güçlendirmeye devam ediyor

Amazon’un bulut bilişim teknolojileri ve Apple’ın Mac'leri, Intel’den olanlar yerine şirketlerin kendi içlerinde ürettikleri çipleri giderek daha fazla kullanıyor

On yıla yakın bir süredir, cep telefonlarına güç veren çip teknolojisinin destekçileri, bilgisayar pazarına yenilik getirme sözü verdiler. Çoğunlukla, çok az ilerleme kaydettiler.


Şimdi bu durum, bilgisayar endüstrisinin yönü üzerindeki potansiyel bir güç kaymasıyla nihayet değişiyor gibi görünüyor.


Bu değişiklik, çoğu kişisel bilgisayarı ve daha büyük sunucu sistemlerini uzun süre kontrol eden Intel çip teknolojisine bağımlılıklarını azaltan iki teknoloji devi Apple ve Amazon tarafından yönlendiriliyor. Bunun yerine, şirketler, Arm, İngiliz şirketi, akıllı telefonlar ve diğer tüketici ürünleri için lisanslar kullanan teknolojiyi kullanarak tasarlanan kendi yerel çiplerine giderek daha fazla güveniyorlar.


Apple, geçtiğimiz ay ilk kez kendi Arm tabanlı yongalarını kullanan yeni Mac bilgisayar modellerini tanıttığında bir kıvılcımı ateşledi. Haziran ayında Amazon’un bulut bilişim işletmesi, kendi Arm tabanlı çiplerine dayalı yeni bir bilgi işlem hizmetini pazarlamaya başladı ve müşterilere hizmetin Intel tabanlı tekliflerinden beşte bir oranında daha hızlı ve daha ucuz olduğunu söyledi.


Salı günü Amazon, aynı çiplere dayalı işletmeler için ikinci bir bilgi işlem hizmetini açıkladı. Ayrıca, Snapchat mesajlaşma uygulamasının üreticisi Snap gibi Haziran ayında tanıtılan ilk hizmetin kullanıcıları tarafından elde edilen kazanımlar da tartışıldı. Amazon, Twitter'ın şirketler arasındaki genişletilmiş ilişkinin bir parçası olarak teknolojiyi kullanmaya başlamayı planladığını da sözlerine ekledi.


Amazon Web Servisleri için bilgi işlem altyapısını denetleyen Peter DeSantis, "Müşteri ne kadar büyükse, o kadar heyecanlanır" dedi.


Apple ve Amazon'un eylemleri, 400 milyar dolarlık yarı iletken endüstrisinde dalgalanma etkilerine neden oluyor. Hareketleri, çiplerdeki temel kararların, gücün uzun süredir bulunduğu silikon tedarikçilerinden, kullanıcıları kendi bileşenlerini yapmaları için kaynaklarla çip haline getirmeye giderek daha fazla kayabileceğini gösteriyor. Bilgisayar kullanıcıları için bu hareketler sonuçta daha fazla teknoloji seçimi, daha hızlı bilgi işlem hızları ve daha düşük maliyetlerle sonuçlanabilir.


Büyük bir Arm tabanlı yonga tedarikçisi olan Qualcomm'da kıdemli başkan yardımcısı Keith Kressin, "Herkes Apple gibi tamamen kendi bünyesinde, Amazon ve diğerleri de benzer şekilde üretim yapmaya başladı" dedi.

"Bu gerçekten ilerleyen günlerde daha da yaygınlaşacak."

Intel, 1990'larda bilgi işlemde baskın bir güç haline geldi, bilgisayarlar için en büyük işlemci tedarikçisi olarak ortaya çıktı ve daha sonra sunucular için daha düşük fiyatlı yongalar yapmak için yüksek hacimli üretimini kullandı. Ancak şirket, 2007'den itibaren oldukça popüler hale gelen akıllı telefonlar için cips üretmedi.


Arm'ı ele alalım. Nvidia'nın geçtiğimiz günlerde SoftBank'tan 40 milyar dolara satın almayı kabul ettiği 30 yaşındaki şirket, Intel işlemcilerden daha az güç kullanan yongalar teslim etti. Bu fark - ki bu, cep telefonlarının birkaç saat yerine tüm gün pil şarjıyla çalışabileceği anlamına geliyordu - Qualcomm gibi cep telefonları için cips üreticileri çekti.


Son on yılda, Arm teknolojisinin bazı destekçileri de bu tür yongaların cep telefonlarının ötesinde kullanılabileceğini söylemeye başladı. Broadcom ve Qualcomm gibi şirketler, Intel işlemcilerin artan elektrik faturalarını azaltmak için veri merkezleri için Arm tabanlı yongalar tasarlamaya başladı. Daha sonra, kısmen müşterilerin daha yüksek bilgi işlem hızı talep etmeleri nedeniyle maliyetli çabalardan vazgeçtiler.


PC'lerde Microsoft, çok az başarı ile Arm'dan bahsetti. Pazar araştırmacıları, yazılım devi, Windows ve işletim sistemini kullanan dizüstü bilgisayarların Arm tabanlı bir sürümünü pazarlamak için Qualcomm ile çalışırken, büyük ölçüde dizüstü bilgisayarlar için oluşturulan programların eksikliğinden dolayı satışların minimum düzeyde olduğunu söyledi.


Sonra Apple'ın hamlesi geldi. Daha önce telefonlar ve tabletler için Arm tabanlı yongalar tasarlayan şirket, Haziran ayında, 2005 yılından bu yana Mac bilgisayarlarında kullandığı Intel işlemcilerden kademeli olarak geçiş yapacağını söyledi. Apple, Mac için tasarladığı ilk yongası olan M1'i söyledi. , gücün dörtte birini kullanırken benzer bir Intel çipinin iki katı performans sağladı.

Apple’ın donanım teknolojilerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Johny Srouji, geçen ay yeni Mac'leri tanıtmak için düzenlenen çevrimiçi etkinlikte "M1'li her Mac tamamen farklı bir ürün sınıfına dönüşecek," dedi.


Intel, sayılmaması gerektiğini söyledi. X86 yongalarının daha hızlı sürümlerini üretmeye devam ediyor ve birçok müşteri, bu yongalarda çalışan yazılımları yeniden yazmak istemiyor.


Intel kurumsal başkan yardımcısı Lisa Spelman, "Intel, 20 yılı aşkın süredir x86 tabanlı ekosistem çalışması üzerine inşa ediyor" dedi. "Hem tüketiciler hem de veri merkezi müşterileri için yazılım uyumluluğu ve yüksek performans, önemli gereksinimler sağlıyoruz."


Amazon ayrıca bazı işler için Intel çiplerinin kullanımını genişletmeye devam ediyor. Salı günü, programcıların Apple donanımını kullanmadan Apple sistemleri için yazılım geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla veri merkezlerinde Intel destekli Mac mini bilgisayarlar çalıştırma planını duyurdu.


Ancak Arm'ın ana ürünler grubu başkanı Rene Haas, Arm'ın bilgi işlem alanında giderek daha rekabetçi olduğunu söyledi. Arm, her bir işlemci çekirdeğinin veya her bir silikon parçasına yerleştirilmiş ayrı hesaplama motorlarının bilgi işlem performansını artırmak için önemli değişiklikler yaptığını söyledi.


Amazon'dan DeSantis, bulut tarzı bilgi işlem işlerinin nispeten basit birçok çekirdek ve özel amaçlı devreden daha iyi yararlanabileceğini söyledi. Graviton2 olarak adlandırılan Arm tabanlı yongası, Intel sunucu yongalarındaki 24'e kadar daha güçlü çekirdeğe kıyasla bu tür 64 çekirdeğe sahip. Bu, web sayfalarını farklı kişilere sunmak gibi aynı anda yapılan bilgi işlem görevlerini gerçekleştirmesine yardımcı olur.


Kaliforniya, Santa Clara'da bir yonga şirketi olan Ampere, 80 çekirdekli bir Arm sunucu yongası geliştirdi ve gelecek yıl 128 çekirdekli bir sürümü piyasaya sürmeyi bekliyor. Ampere’nin genel müdürü Renée James, müşterilerinin ve yatırımcılarının arasında Ampere’nin çiplerine dayalı bir bulut bilişim hizmeti sunmayı planlayan yazılım devi Oracle’ı da içerdiğini söyledi.


Renée James'e göre, Arm "Amazon ile gerçek" dedi. "Rakipleri de aynı şeyi yapacaktır."


Arm tabanlı yongaları tanıtan başka bir start-up olan Nuvia'nın CEO'su Gerard Williams III, Intel'in yongaların daha düşük maliyetle daha fazlasını yapmasını sağlayan üretim yeniliklerini artırmada liderliği kaybetmesi nedeniyle Arm destekçilerinin de fayda sağladığını söyledi. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ve Samsung Electronics gibi yonga üreticileri artık her silikon diliminde daha fazla işlev paketleyebilir, bu da onları kullanan Arm yonga tasarımcılarının hız avantajları elde edebileceği anlamına gelir.


Değişiklik birçok bilgi işlem biçiminde ortaya çıkıyor. Araştırma şirketi olan Gartner, dizüstü bilgisayarlarda Apple’ın yeni Mac'lerinin ve rakiplerinin yanıtlarının Arm tabanlı bilgisayarları bu yılki yüzde 1,1'den 2024 yılına kadar pazarın yüzde 13,5'ine çıkaracağını tahmin etti.


Web kullanımı için özel olarak tasarlanmış basit ve daha ucuz taşınabilir dizüstü bilgisayarlar olan Chromebook'lar da Arm tabanlı çipleri giderek daha fazla benimsiyor. IDC'ye göre, Google'ın Chrome yazılımını temel alan kol tabanlı dizüstü bilgisayarlar ve ilgili sistemler, üçüncü çeyrekte satışların yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyordu.


Popüler programların çoğu Intel tabanlı sistemler için tasarlandığından, yazılım soru işareti olarak kalır. Ancak bu bile Adobe gibi yazılım üreticilerinin Arm tabanlı Mac'leri ve Windows dizüstü bilgisayarları desteklemeye geçmesiyle değişmeye başlıyor. Şimdilik, hem Apple hem de Microsoft, Arm tabanlı sistemlerde mevcut programları çalıştırmak için öykünme adı verilen bir teknolojiye güveniyor.


Amazon’un Arm tabanlı bilgi işlem hizmetinin bazı müşterileri, Intel’in çiplerine dayalı benzer bir hizmeti kullanmaktan daha hızlı ve daha ucuz bulduklarını söylediler. Kendi fotoğraf sitesini ve tanınmış Flickr'ı işleten SmugMug'un CEO'su Don MacAskill, milyarlarca görüntüde arama yapmak gibi bilgi işlem işlerinin Intel veya uyumlu yongalar kullanan Amazon hizmetlerinden yüzde 10 ila yüzde 20 daha hızlı çalıştığını söyledi. Ayrıca SmugMug'un bilgi işlem maliyetlerinde yüzde 38 tasarruf ettiğini söyledi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page