top of page
Ara

Amazon'un bir sonraki hamlesi ne olabilir?

Herhangi bir şey Amazon'u raydan çıkarabilir mi yoksa daha da büyümeye devam edecek stratejilere sahip mi? Jef Bezos şirketin başında olduğu sürece büyüme trendi sürmesi olası

Koronavirüs, Amazon için bir iş nimetidir. Kilitlenmeler, küresel olarak çevrimiçi alışveriş yapma isteğimizde bir adım değişikliği yarattı ve marka en önemli yararlanıcı oldu.


Kantar'ın BrandZ En Değerli 100 Küresel Marka sıralamasına göre, bu, 2020 sıralamasında %32 artarak 415,9 milyar ABD dolarına ulaşarak, beklenenden yaklaşık üçte bir daha fazla büyüme ile dünyanın en değerli markası konumunu sağlamlaştırmasına yardımcı oldu.


Ancak başarılı olan tek e-ticaret uzmanı o değildi. Güçlü e-ticaret operasyonlarına sahip diğer markaların da 2020'de başarılı olduğu dikkat çekicidir: JD ve Walmart, BrandZ Global Top 100 2020 sıralamasında %24 yükseldi.


Ancak Amazon'u rakiplerinden ayıran bir dizi faktör var. Ekosistemini kişisel tüketim ve eğlence etrafında inşa etmeye devam eden yatırım, kusursuz bir müşteri deneyimi ve yakın, anında teslimata dayalı olarak müşteri beklentilerini aşmaya sürekli odaklanma, Amazon'un zirveye yükselişinin arkasındaki itici güç olmuştur.

2006 yılında BrandZ En İyi 100 sıralamasına girdiği ilk günden bu yana, işletme iki temel faktör tarafından öne çıkarıldı:


Birincisi, Amazon her zaman müşteri merkezlidir. "Gerçek Müşteri Takıntısı", daha iyi bir şey sunmayı hedeflemesini sağlar, müşteri beklentilerini aşmak ve aşmak finansal olarak her zaman çok tatmin edicidir. Örneğin Amazon Prime, takip ettiğimiz neredeyse tüm pazarlarda Amazon'un Marka Deneyimi açısından en yüksek puanı almasının bir nedenidir.


Büyümesinin arkasındaki ikinci faktör, kısa vadeli karlılık veya Wall Street tepkisi yerine uzun vadeli pazar liderliğine odaklanmasıdır. Bu, uzun vadeli marka oluşturmanın olağanüstü hissedar getirisi sağladığı ve kötü zamanlar olduğunda şirketlerin fırtınayı atlatmasına yardımcı olabileceği Kantar araştırmasıyla aynı zamana denk geliyor.


Bu kararları, her markanın finansal ve iş performansının analizini dünya çapında 4 milyona yakın tüketicinin görüşmeleriyle birleştiren benzersiz BrandZ araştırma sürecimizin arkasında yapıyoruz. Sonuç, günlük hayatımızda büyük rol oynayan markaların gücünü yansıtan ve gelecekteki iş başarısı için belirlenenleri belirleyen bir değerlemedir.


Güçlü temellerine rağmen, Amazon hala zorluklarla karşı karşıya. Müşterilere hemen hemen her şeyi ve hızlı bir şekilde teslim etme vaadi, hepimizin Amazon'a neredeyse otomatik olarak gitmesini sağlayan şey, salgın sırasında ciddi şekilde zorlandı. Şirket, benzeri görülmemiş talebi karşılamak için işini büyütmeye çalışırken, tüketicileri daha uzun teslimat sürelerini veya hazır olmayan malları kabul etmeye zorlayarak temel amacına ters düşen bazı zorlu kararlar almak zorunda kaldı.


Lojistik zorlu bir ticarettir ve Amazon, yiyecek ve tıbbi malzemeler gibi temel ürünlerin dağıtımına yeni web kameraları, çocuk çocuk havuzları ve bahçe malzemeleri yerine öncelik verme konusunda doğru kararı vermiş olsa da, bu bir zorluk teşkil ediyor. Sonuç olarak, birçok kişi yıllardır ilk kez çevrimiçi alternatifleri denedi.


Amazon'un uzun yıllar boyunca oluşturduğu güçlü güven sayesinde olası herhangi bir serpinti iradesinden korunacağına inanıyoruz. Çalışanlara yönelik muamele ve vergilendirme konularında Amazon'un eleştirilmesine rağmen, tüketicilerin gözünde güvenilir bir marka olmaya devam ediyor. BrandZ’ın Güven ve Sorumlu olarak görülme ölçütlerinde yüksek puan alır (markanın çevreye, topluma, çalışanlarına ve tedarik zincirine karşı sorumlu olarak görülüp görülmediği dört algı tarafından yönlendirilir). Bu, ona, belirsizlik ve kriz zamanlarında tipik olarak güvenilir markaları arayan bu potansiyel olarak kaybedilen tüketicilerin çoğuyla hızla yeniden bağlantı kurabileceği güçlü bir temel sağlar.


Amazon'u bir perakendeci olarak 22 pazarda izleniyor, birçok pazarın fazlasında ise güven rekabette diğer rakiplerini geride bırakıyor. Örneğin ABD'de, 126'yı endeksliyor - burada 100 ortalama - Almanya (127), Hindistan (127), İspanya (137) ve BAE'de (130) bile geçtiği bir skor.


Güven yüksek olduğunda, markalar kendi ekosistemindeki tüketicilere ürün ve hizmet tekliflerini kolayca genişletebilirler. Amazon bunu Amazon Music, Alexa, Smart Home ve Fire gibi teklifler aracılığıyla yaptı. Amazon, Microsoft ve Google gibi ekosistem markaları en çok güven kazandıklarında başarılı olacaklar.

Amazon, Sorumlu olarak görülme konusunda da iyi bir puan alıyor. Yine bir perakendeci olarak Amazon'un takip edilen 22 pazarda Amazon, ABD (120), Birleşik Krallık (121), Hindistan (131), Meksika (122) ve Suudi Arabistan'daki benzerleri arasında "Çevreye Duyarlı" olarak en yüksek puanı aldı. 118), İspanya (137) ve Birleşik Arap Emirlikleri (126).


Bu puanlar, örneğin Hindistan'daki teslimat filosuna elektrikli çekçeklerin eklenmesi de dahil olmak üzere şirketin Çevresel Sorumluluğu yerine getirme çabalarını yansıtıyor.


Ayrıca büyüme için iki önemli fırsat vardır:

Birincisi, ekosistemini daha da genişletme konusundaki güvenini artırarak, kişisel e-ticaret ve eğlence ihtiyaçlarımızdan daha büyük bir pay alarak büyümeye devam edebilir.


İkinci olarak, ortalama 100 puanın altında olan Avustralya, Şili, Endonezya, Hollanda, Rusya ve Güney Afrika gibi hala nispeten zayıf olan pazarlarda güven oluşturmaya odaklanabilir. Bunlar genellikle çok sayıda karşılanmamış talep olan pazarlardır. Amazon tüketicilerin güvenini kazanabilirse potansiyel çok büyük.

Amazon’un güçlü markası, şirketi yalnızca etkileyici marka değeri büyümesi için güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda onu herhangi birinin uğraşmak zorunda kaldığı en zor iş ortamlarından biri olan birçok zorluktan da korudu.


Ekosistemini genişletmek ve yeni pazarlarda güven oluşturmak, daha da büyük büyümeyi ve iş başarısını sağlayacak mekanizmalardır.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page