top of page
Ara

Amazon SEO hakkında bilmeniz gereken her şey

Amazon SEO nedir ve nasıl yapılır? sorusu son günlerde e-ticaret ile uğraşan kişilerin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor

Amazon SEO hakkında bilmeniz gereken her şey

Amazon SEO genel olarak, site içinde mağazanızı öne çıkaracak çalışmaya denir. Arama yapan kullanıcının önüne hızla çıkmanız gerekir. Amazon içerisinde bir sürü farklı satıcı bulunur ve her biri sizin için potansiyel bir rakip olabilir. Bu yüzden Amazon SEO ile mağazanızdaki ürünleri en ön sıralara taşımanız gerekir. Bunun başarabilmek için, doğru anahtar kelimelerini kullanmanız gerekir.


Buradaki SEO mantığı, arama motorlarındakiyle hemen hemen aynıdır. Tek yapmanız gereken, mağazanızla alakalı olacak ve potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasına yarayacak anahtar kelimeleri bulmanız. Böylece, gelen müşteriler sizi, Amazon’un içerisinde saatlerce arama yapmadan bulabilecek. Sonuç olarak satışlarınız da artacaktır.


Amazon SEO konusunda nasıl başarılı olunur?

Her alanda olduğu gibi Amazon SEO’da da sizi başarıya sürükleyecek bazı faktörler vardır. Bunlar, sizi doğal yoldan öne çıkaracak ve satışlarınızı arttıracak çalışmalardır. Başlık, açıklama, fotoğraf ve müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda başarıyı yakalamanız gerekir. Böylece Amazon’daki kalitenizi ve mağaza bilinirliğinizi arttırmış olursunuz.


1. Başlık (Title)

Ürün başlığınız ürün listelemenizdeki en önemli parçalardan birisidir. Kullanacağınız anahtar kelimelerin ürününüzle alakalı olması gerekir. Ayrıca tüketiciler tarafından daha hızlı bulunabilmek için her başlıkta marka isminin yer alması gerekiyor. Kullanılan anahtar kelimeler sıkça tekrar edilmemelidir. Aramaların içinde en fazlasına ulaşmak için olabildiğince fazla anahtar kelime içermek sizin aramalarda gözükme şansınızı artırabilir.


Ayrıca, seçeceğiniz anahtar kelimelerin Amazon içerisinde aranma hacmi yüksek olmalıdır. Son olarak başlıklarınızda, ürünü tarif eden boy veya ağırlık gibi terimler de eklenebilir. Kısacası, ürünlerinizi öne çıkaracak SEO başlıkları kullanabilirsiniz. Özellikle anahtar kelime konusunda zorluk yaşıyorsanız, Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracından istifade edin.


Amazon aşağıdaki önerileri listeler:

— Her kelimenin ilk harfini büyük olmalı

— Ölçümleri doğru olmalı

— Numaralar rakamlar ile yazılmalı

— “ve” yi doğru yazılmalı

— Boyut eğer alakalı bir detay değil ise başlıkta kullanılmamalı

— Farklı renklerde gelmediği sürece rengi başlığa yazılmamalı


Amazon ürün başlıklarında 200 karaktere kadar izin vermekte.


2. Fotoğraf (Photos)

Fotoğraf en gerekli Amazon SEO çalışmalarından biridir. Ürünlerinizin fotoğraflarda net çıkması gerekir. Müşterilerin aklında hiçbir soru işareti bırakmayacak türden görseller kullanmanız gerekir. Amazon bu fotoğraf için birkaç benzersiz prensibe sahiptir. Bunlar temel olarak:


— Profesyonel fotoğraf olmalıdır, çizim veya örnek resim olamaz.

Beyaz bir arka planda olmalı

— Ekstra hiçbir obje olmadan sadece ürün olmalı

— Çerçevenin %85’ini doldurmalı

— En iyi kalite için, 1000×1000 pixel olmalı

— Resimde yazı olmamalı

— Görsellerin de kalitesi yüksek olmalı. Ürünlerinizin resmini çekerken arka fonu olabildiğince sade tutulmalı

— Fotoğrafın çerçeveyi tam kapladığından emin olunmalı

— Küçük resimler size müşteri kazandırmaz


Ürün resimleriniz bir satışı yapma veya bozma kabiliyetine sahiptir, bu yüzden ürünlerinizin nasıl gösterildiğine fazladan önem verin. Bunun anlamı her zaman yüksek çözünürlükte, profesyonel resimler kullanın. Eğer kamera arkasında tecrübeli değilseniz, profesyonel olan birisini bulun.


Amazon toplamda 9 adet resme kadar izin vermektedir ve biz bunların hepsinin kullanılmasını öneririz. Birincil ana fotoğrafa ek olarak aşağıdaki gibi fotoğrafları da ekleyin:


Kullanımdaki ürün: Ürünün kullanılmasını beklediğiniz şekilde gösterin

Yaşam şekli kesiti: Ürünün herhangi bir yaşam şekline nasıl uyum sağladığını gösterin

Paketleme kesiti: Ürünün herhangi bir özel paketlemesini gösterin

Özellikler: Yazılı detayları, özel ayarları veya butonları içerdiğinden emin olun

Ürün bilgisi: Özel garantiler veya iade etme kurallarını gösterin

Benzersiz satış teklifleri: Bir benzersiz satış noktasını gösterin


3. Yan anahtar kelimeler (Platinium Keywords – Other KW)

Amazon SEO, tüm kullanıcılar için aynı şekilde çalışmaz. Bazı satıcılara özel özellikler verilebilir. Amazon bunu kendisi belirler ve siz dilediğiniz gibi sahip olamazsınız. Bu özellik sayesinde, birçok anahtar kelimeyi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.


Bu özelliğe sahip olduğunuzda Amazon sizi bilgilendirir. Fakat başlangıçta Platinum Anahtar Kelime çalışmasına sahip olamazsınız. Fakat buna sahip olmamak, sizi geriye çekmez veya başarısız olmanıza neden olmaz. Yalnızca artı bir özellikle öne çıkma olasılığınızı arttırmış olursunuz.


Amazon “bunlar sadece ürününüzün keşfedile bilirliğini güçlendirecek genel kelimeleri içerebilir” der ve aşağıdaki en iyi uygulamaları önerir:


— Marka ismi, ürün ismi, ASIN(ürün kodu) gibi ürün belirteçlerini içermez.

— Doğru olmayan, yanlış yazılmış, yanlış ürün kategorisi içeren, alakasız kelimeleri içermez.

— Terimleri en mantıklı sıra içe yazın.

— Yeni ve satılık gibi geçici olarak doğru olan kelimeler kullanmayın.

— Öznel yorumları içermesin

— Anahtar kelimelerde noktalama işareti kullanmayın.

— Yaygın yanlış yazımları ve benzerlerini kullanmayın.

— Kısaltmalar, alternatif isimler, anahtar karakterler (kitaplar için vb.) gibi kelimeler kullanılabilir. (dr., doç., prof., ve vb. gibi).


Amazon sıralama optimizasyonunda en iyi sonuçlara ulaşmak için uygun kategoriyi seçtiğinizden emin olun.


4. Fiyat (Price)

Amazon SEO konusuna fiyatlandırma da dahil. Ürünlerinizi fiyatlandırırken iyi düşünün. Cazip olmak için en düşük fiyattan satış yapmak, sandığınız kadar verimli olmayabilir. Rekabeti düşürmek yerine zorlaştırabilirsiniz. Rakiplerinizin satış fiyatlarını inceleyin. Amazon’un genel olarak fiyat ortalamalarına bakın.


Bir ürünün inanılmaz ucuz olması, müşteride şüphe uyandırır. Bu da, satışları azaltır ve hatta durdurur. Bu yüzden, fiyatlandırırken en ideal oranları keşfedin. Ek olarak unutmayın ki, Amazon belirli aralıklarla tüketicilere indirim kuponları dağıtır. Bunlar da sattığınız ürünün fiyatını daha fazla düşürür. Kısaca tüm bu ihtimalleri iyice değerlendirin ve satışlarınıza doğru ücretlerle başlayın.


5. Bullets

Şimdi, ürünlerinizin satışlarını artıracak bir Amazon SEO stratejileri ile karşınızdayız. Bunlara bullets adı verilir. Kısaca bullets, tüketicinin arzularını anlamaktan geçiyor. Ayrıca ürünlerinizi almadan önce düşündükleri kriterleri analiz eder. Bir müşteri, ürünü satın almadan önce neleri dikkate alır ve kendine neleri sorar? Tüm bu soruların cevabını analiz ederek, ürünlerinizin açıklamalarını yazabilirsiniz.


Örneğin potansiyel bir müşteri, kendisini sıcak tutacak bir battaniye almak için Amazon’a girer. Orada aradığı kriterler, ürünün kendisini sıcak tutmasıdır. Bu noktada siz, bir satıcı olarak, ürününüze “Soğuk havanın girmesini engelleyen battaniye” tarzından açıklamalar yazabilirsiniz. Böylece tüketici aradığı şeyin sizin ürününüz olduğunu anlayacaktır. Kısaca bu alanda kendinize sormanız gereken sorular şunlar: Müşteriler bu ürünü en çok ne için ister? Benzer ürünlerden farkı ne? Para harcamaya değer mi? Tüm bu sorulara vereceğiniz cevapları, ürününüzün başlık ve açıklamasına dahil edebilirsiniz.


6. Detaylı açıklama (Description)

Ürün açıklamaları, Amazon SEO çalışmasına uygun olmalı. Özellikle HTML formatında olduğundan emin olun. Bunun için yazılarınızı kullanıcı dostu bir şekilde yazmalısınız. Örneğin, uzunca paragraflar yazmak yerine, ürünün özelliklerini maddeler halinde sıralayabilirsiniz. Bu konuda eğer HTML bilginiz yoksa, bazı araçlardan yardım alabilirsiniz. Şimdi bu alanda dikkat etmeniz gereken diğer faktörleri sıralayalım:


— Anahtar kelimeler önemli. Bu yüzden kullanacağınız kelimelerin önceden araştırmanız lazım. Alanınızla alakalı olan kelimelerden faydalanın. Bulduğunuz kelimeleri de kullanırken dikkat edin. Spam olmayacak şekilde belirli bir limitte kullanmaya çalışın. Ek olarak, rakip markaların isimlerini kesinlikle yasaktır. Bu durum, mağazanızın kapatılmasına sebep olabilir.

— Kullandığınız bazı kelimeler, kullanıcı tarafından daha olumlu karşılanabilir. Örneğin, fiyat yerine değer kelimesini kullanmak daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Veya ödeme yap yerine siparişi tamamla terimleri de kullanışlı olabilir. Bunlara tamamen müşteri psikolojisine dayalı sonuçlardır ve satışlarınızı arttırabilecek ufak detaylardır.

— Ürün açıklama kısmını olabildiğince detaylı tutun. Müşterilerin aklında soru işaretlerine yer verilmemesi ve ürünler hakkında net olmak her zaman önemlidir. Müşterinin bilmek isteyebileceği tüm bilgileri, ürün açıklamasına ekleyin.

— Ürün açıklama alanında 2.000 byte’lık bir sınır vardır. Bu oranı geçmemelisiniz. Bunu ölçmek için, Amazon Byte Checker aracını kullanabilirsiniz. Bu durum, karakter sayısıyla aynı değildir. Bu nedenle kendiniz manuel olarak ölçemezsiniz.

— Türkçe’de, geliştirilmiş marka içeriği olarak çevrilen EBC, Amazon’un size ilan oluşturduğunuzda sunduğu bir özelliktir.


7. PPC Keywords (Pay Per Click Keywords ‘’ Tıklama başına para kazandıran anahtar kelimeler’’)

Reklam çalışmalarında Amazon SEO kurallarına dikkat etmelisiniz. Bu alanda özellikle PPC, yani tıklama başına maliyet açısından işinizi kolaylaştıracak anahtar kelimeler kullanmalısınız. Amazon PPC reklam çalışmalarınızda iki yöntem sunar; Manuel ve Auto.


Bunlar tercihe bağlı iki kampanya düzenleme türüdür. Her ikisini de kullanarak A/B test üzerinden ilerleyin. Reklam kampanyalarınızın öne çıkması biraz zaman alır. Fakat bu alanda düzenli olarak kelimelerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Her iki reklam türünü karşılaştırın ve gerekirse birbiriyle eşleyin.


8. Arama terimleri (Search Terms)

Arama terimleriyle, Amazon SEO çalışmalarınızı güçlendirin. Bunlar, kullanıcıların sizi bulmak için kullanacakları terimlerdir. Daha kolay bir şekilde öne çıkabilmek için, doğru anahtar kelimeleri, doğru yerlerde kullanmalısınız. Böylece potansiyel müşteriler sizi kolayca bulur. Bu çalışmayı, ürün başlık ve açıklamalarında veya mağazanızın tanıtımında kullanabilirsiniz. Son olarak, CTA yani harekete geçiren terimler kullandığınızdan emin olun.


Arama terimlerini nasıl bulabiliriz?

Amazon SEO üzerinde çalışırken, doğru arama terimlerine ihtiyaç duyarız. Bu alanda başarılı ilerlemek için bazı araştırmalar yapmalısınız. Örneğin, en sık aranan terimleri bulmaya çalışabilirsiniz. Bunun için en kolay yöntem, Amazon’un arama çubuğuna bazı kelimeler yazmak. KArşınıza çıkan sonuçlar, size bazı ipuçları verebilir. Bunlardan yola çıkarak, sizinle alakalı olan ve en sık aranan terimleri kullanabilirsiniz.


Ayrıca buna ek olarak, Amazon Advertising Reports üzerinden, hedef kitlenizin uyuştuğu anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz. Bu araç, Google Ads ile benzer bir şekilde çalışır. Ek olarak rakiplerinizin kullandığı kelimelerden yola çıkabilirsiniz. Özellikle lider markaların kullandığı terimleri mutlaka analiz edin. Son olarak, müşteri analizi yapın. En sık satış yapan ürünlerinizden yola çıkarak, en verimli sonucu veren terimleri ayırt edin. Böylece onlardan yola çıkarak, çalışmayan terimleri yeniden düzenlemiş olursunuz.


9. Tamamlama (Fulfillment)

Amazon SEO pazarlamanın son adımı, ürünü müşteriye iletmek. Bu noktada Amazon, kendi yöntemleriyle en güvenilir yolu sağlar. Genel olarak Amazon, müşteri odaklı çalışır ve bu nedenle en başarılı şirketlerden biri olmuştur. Siparişi tamamladıktan sonraki son adımı da kendisi üstlenerek, müşterilere güvenli bir alışveriş deneyimi sağlar. Bir satıcı için de en önemli şey sağlanan güvenin bir parçası olmaktır.


10. Kategori seçimi (Category)

Ürünlerinizi doğru kategorilere yerleştirerek başarılı bir Amazon SEO çalışması yapmış olursunuz. Bu konuda rakiplerinizden destek alabilirsiniz. Onların ürünleri için seçtikleri kategorilere göz atın. Bu alanda satışları yüksekse, siz de aynı kategorilere ürünlerinizi yerleştirebilirsiniz, tabi alakalı olması şartıyla. Eğer rakiplerinizin seçtikleri kategoriler satış açısından zayıfsa, o zaman farklı alanlara yönelebilirsiniz. Bu tür stratejik çalışmalar yaparak, satışlarınızı doğal olarak arttırabilirsiniz.


Amazon listeleme optimizasyonu için ürün açıklaması

Ürün açıklaması ürün özellikleri, faydaları ve özgün noktalarına odaklanabileceğiniz alandır.

Burası ürün hakkında övünebileceğiniz yerdir.


Bu aynı zamanda rakiplerinizin ne dediğine bakmak ve ürününüzü benzersiz olarak tanımlamak için diğer bir fırsattır.


Bir üst rekabet yöntemi?

Rakiplerinizin ürün yorumlarına göz gezdirin ve şikâyetler hakkında notlar alın. Ardından bu şikâyetlere ve ürününüzün bu şikâyet noktalarının nasıl üstesinden geldiğini açıklama alanınızda yer verin ve her zaman ürün açıklamanızın aşağıdakileri gösterdiğinden emin olun:


— Ürün bilgileri tamamıyla dolduruldu mu?

— Açıklama müşterilerin ana şikayet noktalarını içeriyor mu?

— Açıklama anahtar kelimeler için optimize edildi mi?

— Açıklama özgün ve benzersiz mi?


Amazon SEO stratejisi tavsiyeleri

Son olarak, başarılı bir Amazon SEO için ihtiyacınız olacak bazı ipuçlarını sizler için sıralayalım. Tüm bunları doğru bir şekilde uygularsanız, mağazanızı öne çıkartabilirsiniz.


— Doğru anahtar kelime kullanımı ile kullanıcıların önüne çıkın

— Rakiplerinizi analiz edin ve onların kullandığı stratejileri kendinize yorumlayın.

— Amazon’un sürekli olarak kendini geliştirdiğini ve güncellediğini unutmayın. Bu yüzden Amazon hakkındaki yeniliklerden haberdar olun.

— Satış yapmayan ürünlerinizin açıklama yazılarını güncelleyin ve A/B testler yapın.

— Kaliteli ve detaylı görsellerle satışlarınızı arttırın.


Amazon'u Google'dan ayıran fark nedir?

Google, internetteki herkesin erişebildiği bir açık pazar. Herhangi bir zamanda web siteniz için SEO çalışması yaptıysanız, bu açık pazardaki arama sonuçları sayfasının en üstüne ulaşmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Google'da organik arama optimizasyonunda başarı elde etmek yoğun bir çalışma sürecini gerektirir. Arayanın amacını karşılayan, sürekli olarak değerli, güvenilir, üst düzey içerik oluşturmanız ciddi zorunluluk. Bu konuda rakiplerinizden çok daha iyi bir iş çıkarmalısınız. Dahası her defasında yeniliklerle gündeme gelen Google Güncellemeleri ‘ne ve Google'ın sürekli değişen algoritmalarına ayak uydurmalısınız.


Ücretli trafik modeli olan Google Ads çalışmasına gelince, tıklama başına maliyeti düşüren, arama sıralamalarını iyileştiren, dönüşüm oranlarını en üst düzeye çıkaran ve sektörünüzdeki diğer sitelerden daha iyi performans gösteren doğru anahtar kelimeleri bulmanız ve başarılı geri dönüşler için sıfır hata yapmanız gerekecek.


Markaların pazarlama stratejileri genellikle hem organik hem de ücretli aramayı içerir. Büyük bir pazarlama ekibine, finansal ve teknolojik kaynaklara sahip büyük markalar, web sitelerine trafik artışı sağlamak için zaman, çaba ve para harcayabilir. Ancak siz bu açık pazarda küçük bir oyuncuysanız, kuşkusuz imkânlarınız daha sınırlı olacaktır. İşte Amazon ‘a odaklanmanız için bir başka sebep daha.


Şimdi Gelelim Amazon ‘a. Google‘ın aksine Amazon kapalı bir bahçedir. Amazon'da başarılı SEO ve PPC çalışmaları yapmak istiyorsanız bunun için bilmeniz gereken öncelikli kriter Amazon müşterilerinin ürün sayfalarınızda sunmanızı istediği şeyi net olarak bilmek. Ayrıca rahat olun zira Amazonda sınırlı bütçenizle işletmeniz açısından küçük bir oyuncu olmanız önemli bir kriter değil.

Doğrudan tüketiciye yönelik bir marka veya e-ticaret girişimi oluşturduysanız, Amazon'da site içi aramayı optimize etmek, işletmenizin büyümesi için SEO dostu bir e-ticaret web sitesine sahip olmaktan çok daha faydalı olabilir. Bu, Amazon ile rekabet halinde bile olsanız geçerli kural. Online olarak ne satıyor olursanız olun, hedef kitlenize etkili bir şekilde ulaşmak için Google arama sonuçları optimizasyonunun yanında aynı zamanda Amazon Arama Optimizasyonu ‘da yapmanın zamanı geldi.


Sonuç

E-Ticaret, esas olarak değişen tüketici alışkanlıkları, pandemi süreci ve ürün trendlerindeki değişimler tarafından yönlendirilen çok büyük bir büyüme dönemi yaşıyor. Artan talepler, tedarikçilerin müşteri temas noktalarını artırmaları için ciddi anlamda bir teşvik sağlar.


Aynı zamanda daha sert rekabete yol açar. Sektörünüzde ister büyük bir marka isterse küçük bir işletme olun, bir Amazon satıcısı olarak, Amazon'un arama sonuçlarında organik ve ücretli sıralamalarınızı iyileştirmek için zaman harcamak önemli bir detay.


Kaynak: SEO Turuncu, Cremicro

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page