top of page
Ara

Amazon, George Floyd ve hak eşitsizlikler hakkında yaptığı açıklamayla gündemde

25 Mayıs’ta Minnesota’da polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren George Floyd’un son dakikalarının yer aldığı videonun yayınlanmasını takiben ülke genelinde protestolar gerçekleşmiş, Minnesota’da OHAL ilan edilmişti.


Amazon, George Floyd'un protestocularını desteklemek için 'Siyah insanların eşitsiz ve acımasız muamelesi' hakkında olağanüstü bir paylaşım yaptı.

Beyaz bir polis memuru boynunda diz çöktükten sonra öldürülen siyah bir adam olan George Floyd'un ölümünden sonraki günler boyunca protestolar arttıkça, protestoculara destek teknoloji dünyasının en beklenmedik yerlerinden geliyor.


Amazon, Twitter'da trend olan konuları izledi ve akabinde protesto eden insanlar için güçlü bir şekilde desteklenmiş bir mesaj verdi.

"Ülkemizdeki siyahi insanların eşitsiz ve acımasız muamelesi durmalıdır. Birlikte, sistematik ırkçılık ve adaletsizlikle mücadelede Siyah toplumla - çalışanlarımız, müşterilerimiz ve ortaklarımızla - dayanışma içerisindeyiz."

Bu tweet birçok nedenden dolayı olağanüstü. Birincisi, Amazon'un çalışanlarına, özellikle de depo çalışanlarına haksız muamele iddialarıyla kendi mücadeleleri vardı. Şirket, COVID-19 salgını sırasında şirketin çalışanlara nasıl davrandığını protesto eden birkaç kişiyi bile kovdu, ancak şimdi Amazon depolarındaki ve Whole Foods mağazalarındaki çalışanları korumak için attığı adımları her gün güncellediği bir blog yayınlıyor.


Amazon Web Services, çeşitli çalışmalara göre, yüz tanıma teknolojisinin beyaz olmayan yüzleri tanıyan çok daha kötü bir iş yapmasına rağmen, kolluk kuvvetlerine yüz tanıma teknolojisi satmakla suçlanıyor. Endişe, yüz tanımanın yanlış tanımlanmış kişilerin sivil özgürlüklerini tehlikeye atabileceğidir. Amazon, teknolojinin yanlış yapılandırıldığını iddia ederek bu çalışmaları eleştirdi.


Bu nedenle, Amazon'un Siyahi insan toplulukları için kesin destek ifadesi özellikle anlamlıdır, ilk olarak Amazon kendi şirket bünyesinde başlar ve daha sonra büyük kaynaklarını devlet organları için seferber ederse polis departmanının sorunu çözmesine büyük yardımı olabilir.


Kuşkusuz, Amazon son birkaç gün içinde Siyah topluluğun desteğini tweetleyen tek teknoloji şirketi değil. Twitter logosunu değiştirdi, hesaplarına #BlackLivesMatter'a bir bağlantı ekledi ve şu ifadeyle başlayan bir dizi "harekete geç" tavsiyesini tweetledi: "Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, Tony McDade ve George Floyd'un son cinayetleri ve Christian Cooper'ın mağdur edilmesi çoğumuzu öfkeli ve derin bir keder duygusu ile bıraktı, ancak Siyah ve Brown halkının her gün karşılaştıklarıyla karşılaştırılamaz.

Microsoft ayrıca geçen hafta CEO Satya Nadella'nın yaptığı konuşmaya olan bağlantıyı da tweetledi ve bu duruma hitap etti ve Microsoft'un Ceza Adalet Reformu Girişimi ile birlikte çalıştığını, ortaklıklara ve programlara yatırım yaparak, reformları sürdürmeye, polisliğe odaklanarak çalıştığına dikkat çekti. "dedi.

Bu arada, Box CEO'su Aaron Levie de usanmışlık üzerine "Yeter artık" diye tweet attı. O ve Paradigm'un kurucu CEO'su Joelle Emerson, sorunu çözmeye çalışan kuruluşları desteklemek için 500.000 dolar taahhüt ettiler. Nike, birkaç örnek daha vermek gerekirse desteğini tweetledi.


Siyahi topluluklara bir destekte Nike'tan geldi. 2018’de, sloganı Just Do It’in 30’uncu yılında Colin Kaepernick’in yer aldığı ilanıyla ırkçılık karşısında duran Nike, George Foyd’un ölümünün ardından ikonik sloganını “(For once) Don’t do it” olarak değiştirdiği bir video yayınlayarak herkesi ABD’de bir ırkçılık sorunu olduğunu ve bu sorunun herkesin hayatını etkilediğini kabul etmeye davet etmişti.


Nike olarak tarihleri boyunca bağnazlık, nefret ve eşitsizliğin tüm biçimlerine karşı durduklarını belirten marka, “Don’t do it” videosu hakkında CNN Saturday’e şu açıklamada bulundu:

“Bu film aracılığıyla toplumumuzdaki derin bir soruna karşı harekete geçmeye ilham verecek bir katalizör görevi görmeyi ve insanları daha güzel bir gelecek inşa edilmesine katkı sağlamaları için teşvik etmeyi umuyoruz.”

Nike’ın mesajına markanın videosunu paylaşarak destek olan Adidas da ilerlemenin ve değişimin tek yolunun birliktelikten geçtiğini söyleyerek rakibinin yanında durdu.

Kaynak: Business Insider, CNN.com

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page