top of page
Ara

Amazon, ABD'deki en büyük karı pandemi döneminde elde etti

Amazon, Perşembe günü 26 yıllık tarihinde en büyük karını online satış ve koronavirüs pandemisi sırasında yükselen üçüncü taraf satıcıları destekleyerek kazançlı işe girdiği ortada.

Dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi Amazon'un hisseleri, mesai sonrası ticarette %5 arttı.


Rakipleri konumunda olan fiziksel marketler ve perakendecileri hükümetin uyguladığı karantina sırasında mağazaları kapatmak zorunda kalırken, Amazon son aylarda 175.000 kişiyi işe aldı ve hizmetlerine olan talebin arttığını gördü. Şirket, gelirin bir önceki yıla göre %40 artışla 88.9 milyar$ 'a yükseldiğini açıkladıi.


Amazon, yeni başlayan çeyrekte para kaybedebileceğini tahmin etmişti çünkü personel için koruyucu ekipman ve COVID-19 ile ilgili diğer masraflar için 4 milyar dolar harcaması bekleniyordu. Bunu yaptı - ve yine de 5.2 milyar dolar kazandı - net gelirini bir önceki yıla göre iki katına çıkardı.


Şirketi Temmuz 1994'te kuran ve dünyanın en zengin kişisi olan Jeff Bezos, yaptığı açıklamada “Bu oldukça sıra dışı bir çeyrekti” dedi.


Amazon’un hisseleri bu yıl %60'ın üzerinde artış göstererek en büyük hissedarı Bezos'un zenginliğine katkıda bulundu. S&P 500 neredeyse düzdür.


Investing.com'un kıdemli analisti Jesse Cohen, Amazon’un iş modelinin “küresel COVID-19 salgını alevlenmeye devam ederken e-ticaret hakimiyetini daha da genişletmek” dedi.


Online mağaza satışları ikinci çeyrekte %48 artışla 45.9 milyar $ 'a yükseldi. Bu arada, tüccarlar Amazon'a şirketin sadık müşterilerine ulaşmak için ürünlerini yerine getirmek ve sponsor olmak için daha fazla para verdi. Bu, satıcı hizmetleri gelirine ve reklamlar gibi diğer gelirlere sırasıyla %52 ve %41 oranında bir sıçrama sağlamıştır.


Amazon’un bulut hizmetleri, şirketler pandemide sanal ofislere geçtikçe daha fazla talep gördü. Bulutta veri depolama ve bilgi işlem gücü satan Amazon Web Services'den (AWS) gelir yaklaşık %29 artışla 10.81 milyar $'a yükseldi.


Refinitiv'in IBES verilerine göre, yine de bu, analistlerin 10.95 milyar dolarlık tahminlerinin çok altında kaldı. Dolaylı olaraktan da olsa rakip Google'ın bulut işletmesi bu arada geçen yıla kıyasla %43'ün üzerinde yükseldi.


Teknoloji analisti Patrick Moorhead, “AWS son çeyreğe göre daha yavaş da olsa büyümeye devam etti.” Dedi.


"İnsanlar temel ihtiyaçlara yöneldi"

Amazon’un baş finans sorumlusu Brian Olsavsky gazetecilere verdiği demeçte, büyük kârın şirketi şaşırttığını, çünkü son çeyrekte tahminlerini yayınladığı sırada, müşteriler düşük marjlı ürünler satın aldıklarını söyledi.


“Herkes maskeleri arıyordu; herkes eldiven arıyordu; herkes çevrimiçi yiyecek satın alıyordu. Bu karışım süper karlı değil ”dedi. “İkinci çeyrekte gördüğümüz şey, karışımın daha normal bir karışıma geri dönmeye başlaması değil, aynı zamanda“ düşündüğümüzden çok daha fazlasını da gönderebildik ”.


Çevrimiçi temel ihtiyaç satışları yıldan yıla üç katına çıktı ve dünya çapında video akışı iki katına çıktı, Olsavsky analistler ile yaptığı görüşmede. Şirketin sadakat kulübü Prime ile birlikte gelen dağıtım ve video hizmetleri, müşterilerin bu programa abone olmalarının ve Amazon'da alışverişlerinin daha fazlasını yapmalarının temel nedeni olarak düşündüğünü ifade etti.


Amazon, Olsavsky'nin pandemi sırasında Avrupa ve Japonya'daki müşteri harcamalarında bir adım attığı uluslararası işinde de nadir bir faaliyet karı yayınladı.


IBES verilerine göre şirket, analistlerin 86.34 milyar dolarlık beklentilerinin ötesinde üçüncü çeyrekte 87 milyar dolar ila 93 milyar dolar arasında net satış öngörüyor.


Olsavsky, şirketin karlı yaz pazarlama saldırısı olan Prime Day'in Hindistan'daki işleri hariç dördüncü çeyreğe geri çekileceğini söyledi. Ayrıca, her zamanki gibi, şirketin tatil sezonu için hazırlandıkça, şu anki çeyreğin daha yüksek maliyetler göreceğini ve şimdi normalden daha yüksek satışlar nedeniyle daha da belirgin olduğunu söyledi.


Analist çağrısı, bunun üçüncü çeyrekte de COVID-19 ile ilgili giderlere 2 milyar dolardan fazla harcayacağını söyledi.


Yine de Amazon, araştırma şirketi FactSet'e göre, orta noktası analistlerin beklediğinden daha yüksek olan çeyrek için 2 milyar ila 5 milyar dolar arasında faaliyet karı öngörüyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page