top of page
Ara

Alibaba'dan 3 Milyar Dolarlık yatırım yapma kararı

Alibaba Group Holding, konuya aşina olan kişilere göre Güneydoğu Asya yolcu taşıma devi Grab Holding'e 3 milyar dolar yatırım yapmak için görüşüyor

Turda tek bir yatırımcı olan Çinli e-ticaret devi, Uber Technologies Inc. tarafından tutulan Grab hisselerinin bir kısmını satın almak için fonların bir kısmını harcayacak, dedi, tartışmalar olarak isimlendirilmemesini istedi. özel. Anlaşma, Alibaba'nın 2016'da Lazada'ya yaptığı ilk yatırımdan bu yana Güneydoğu Asya'daki en büyük bahislerinden biri olabilir.


Çin’in en büyük şirketi daha önce yolcu taşıma şirketi sınırlı sayıda fırsata sahipti, ancak Grab ile potansiyel bir bağlantı, ona sekiz ülkedeki milyonlarca kullanıcıya, büyüyen bir teslimat filosuna ve dijital cüzdan ve finansal hizmetlerdeki hisseye erişim sağlıyor. Görüşülen belirli bir plan, Grab'ın dağıtım ağını Lazada'ya entegre etmek ve Singapurlu girişimcilere daha geniş bir tüketici ağına erişim sağlamak olduğunu söyledi.

Bloomberg News tarafından bildirildiği üzere Alibaba’nın Güneydoğu Asya’daki Grab’daki 3 milyar dolarlık potansiyel yatırımı, Tencent destekli Shopee’ye karşı zayıflayan e-ticaret yan kuruluşu Lazada’nın kullanıcı büyümesini artırabilir. Lazada, hizmetleri genellikle e-ticaretten daha yüksek kullanım sıklığına sahip olan Grab'ın oldukça büyük bir araç çağırma ve yemek dağıtma kullanıcı tabanına dokunabilir.

Fonlama - Grab’ın bilinen 14 milyar dolarlık son değerlemesinin yaklaşık beşte biri - koronavirüs salgınının etkisiyle boğuşurken şirketin yüksek fiyat etiketini yaşama becerisine dair artan soruların ortasında geliyor. İcra Kurulu Başkanı Anthony Tan, şirketin "en büyük krizi" ile karşı karşıya olduğunu söylerken, kurucu ortak Tan Hooi Ling Mayıs ayında "uzun bir kış" uyarısında bulundu. Mevcut yatırımcılar, Grab’ın bölgesel ezeli rakibi Gojek ile değeri yok eden rekabet olarak gördükleri rekabetten de rahatsız oldular.


Dünyanın en büyük araç çağırma şirketleri, birbirlerinin ana pazarlarının dışında kalmayı kabul etmeden önce birbirlerinin topraklarında yıllarca maliyetli savaşlar yaptılar. Ateşkes, Uber'e 2018 sonunda Grab'ın %23,2 hissesi de dahil olmak üzere 9 milyar dolardan fazla değere sahip önemli bir hisse bıraktı. Uber'in Güneydoğu Asya'dan çıkmak için yaptığı anlaşmanın hükümlerine göre, Grab daha fazlası için kancaya girdi 2023 ortasına kadar halka açılmazsa, San Francisco merkezli şirkete 2 milyar dolardan fazla.


Masayoshi Son’un, dünyanın en büyük araç çağırma şirketlerinin yatırımcısı olan SoftBank Group, tartışmaların merkezinde yer alıyor. Japon şirket, Uber'i Grab, Çin'den Didi Chuxing ve Rusya'nın Yandex'deki hisselerini boşaltmaya zorlamak için ana hissedar konumunu kullandı. Uber, Nisan ayında koronavirüs salgınının araç çağırma işini alt üst etmesinden sonra bu yatırımlara yaklaşık 2 milyar dolar yazacağını söyledi. Grab temsilcileri yorum yapmaktan kaçınırken, Uber ve SoftBank sorgulara hemen yanıt vermedi. Alibaba hemen bir yorum yapmadı.


SoftBank ayrıca Grab'ı Gojek ile barış yapmak için zorladı. Olası bir birleşmeyle ilgili spekülasyonlar yeniden su yüzüne çıksa da, konuya aşina olan insanlara göre ikisi bir anlaşmaya varmaktan uzak. Görüşmelerin, iki şirket arasındaki düşmanca bir ilişki ve bu kadar çok yatırımcı arasındaki koordinasyonun karmaşıklığı nedeniyle engellendiğini söylediler.


JPMorgan Chase'in Grab'a danışmanlık yaptığını ve Goldman Sachs.'in de Gojek'e tavsiyede bulunduğunu söyledi, konuya aşina olan diğer kişiler. Biri, geçmişte tartışılan bir senaryonun potansiyel olarak yalnızca şirketlerin Endonezya'daki nakliye işini birleştirdiğini söyledi. 10 milyar dolar değerindeki Grab ve Gojek, hepsi bir arada bir "süper uygulama" yaratma hırsına sahip sert rakipler. Ayrıca yemek dağıtımı ve finansal hizmetlerde rekabet halindeler.


Güneydoğu Asya'nın açık ara en büyük ve en umut verici pazarı olan Endonezya, her iki şirketin de oradaki birleştirilmiş işlerde çoğunluk hissesini istemesiyle, herhangi bir potansiyel birleşmede kilit çatışma noktası olmaya devam ediyor. Ülkede en çok uygulaması indirilen Endonezya'nın ulusal şampiyonu olarak görülen Gojek, tartışmalara aşina olan başka birine göre anlaşmaya sıkıştırılmayacak. Geçmişte birleşme spekülasyonlarını yalanladı.


Herhangi bir anlaşma muhtemelen düzenleyici engellerle karşı karşıya kalacaktır çünkü bölgedeki en iyi iki oyuncuyu birleştirerek araç çağırma ve yemek dağıtımı ve finans gibi yeni alanlardaki rekabeti azaltacaktır.


Salgın ve tecrit önlemleri her iki şirketi de zor durumda bıraktı, onları işten çıkarmaya ve işlerini düzene sokmaya zorladı. Yine de Gojek, Facebook Inc. ve PayPal Holdings Inc.'den, bölgede bir dijital ödeme platformu oluşturma çabalarına olan güvenin bir göstergesi olarak yeni sermaye çekti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page