top of page
Ara

Airbus, üretimin azaltma kararı nedeniyle iş gücü kesintileri gündemde

Airbus CEO'su, üretimi iki yıl boyunca %40 oranında azaltmayı planladığı için Pazartesi günü binlerce işten çıkarmayı içeren yakın bir yeniden yapılandırma planını uzun süredir düşündüklerini kamuoyuyla paylaştı.

Sendika kaynakları, şirketin koronavirüs krizinin etkisiyle uğraşması üzerine birkaç günlük müzakerelerin başlangıcında, Avrupa'nın en büyük planlamacısının Çarşamba'ya kadar şimdiye kadarki en büyük yeniden düzenlemesini başlatacağını söyledi.


Hisse değerleri %2.4 artan Airbus yetkilleri yorum yapmaktan kaçındı.


Şirketin, pandemi sonrasında 55 milyar avro (61,8 milyar dolar) jet işinde %40'lık bir düşüşün yol açtığı hasara karşı önem planları ve Avrupa hükümetlerinin ve gelecekteki önceliklerin sunacağı yardıma karşı kemer sıkma politikası uygulaması bekleniyor.


Plan, Temmuz ayı sonuna kadar planlarını açıklayacağını, ancak 30 Temmuz sonuçlarından önce iki haftalık bir “sessiz dönem” öncesinde sendikalara ve hükümetlere herhangi bir işten çıkarma konusunda hassas bir brifing süreci başlatması gerektiğini söyledi. 2008 yılında işten çıkarmalar grev ve protestolara yol açtı.


Siyasi kaynaklar, Airbus'ın bir Fransız havacılık destek paketinin Haziran ayında yaptığı açıklamaya zarar vermemek için sarsıntıyı ertelediğini söyledi. Ancak Pazar günü Fransız belediye seçimlerinden sonra görüş hazırlamakta zaman kaybetmedi.


Faury, Alman gazetesi Die Welt'e verdiği demeçte “Bu acımasız bir gerçek, ama yapmalıyız. Bu, üretimdeki büyük düşüşlerde gerekli düzenlemeler yapmanız hayatta kalma sürenizi uzatır. Bu geleceğimizi güvence altına almakla ilgili, ”dedi Faury, herhangi bir kesintinin ayrıntıları hakkında yorum yapmadı.


Kendileri içinde oldukça zor olan bu kararı almak zorunda kaldıkçarını belirten Faury, Airbus'un jet üretiminde iki yıllık %40'lık bir düşüş planladığını doğruladı.

Faury Alman gazetesine verdiği demeçte, “Önümüzdeki iki yıl için - 2020/21 - üretim ve teslimatların başlangıçta planlanandan %40 daha düşük olacağını varsayıyoruz." dedi.


İşten çıkarmalar

Çıktı 2025 yılına kadar normale dönecek, siparişler yetiştirilme konusunda çok karamsar olmayan şirketin, teslimatları ise 2021'in sonuna kadar üretime yetişeceğini ifade ediyor.


Reuters, 3 Haziran'da Airbus'un, herhangi bir yeniden yapılanmanın temeli olarak iki yıl boyunca pandemi öncesi planların %40'ının altında yatan jet üretimini tutmaya çalıştığını bildirdi.


Şimdiye kadar ortalama üçte biri tarafından kesildiğini söyledi.


En son rakamlar, Airbus Nisan ayında daha fazla gözden geçirilmeyi bekleyen üretimi düşürdükten sonra yeni üretim kesintisi anlamına gelmiyor.


Ancak sanayi kaynakları, “dar gövdeli uçak” üretimi adı verilen ağırlıklı bir iç ölçeğe dayalı olarak, temel çıktıdaki %40'lık kesintinin beklenen yeniden yapılandırmayı desteklediğini söylüyor.


Kaynaklar, sadece %40 çıktı endeksine dayalı olarak yaklaşık 14.000 işin aşamalı kesintilerini, farklı modeller için gereken emeği veya daha geniş bir bakış açısıyla 15.000-20.000'i öngörülüyor.


Geçmiş dönemdeki çalışmaların sonuçlarına dayanarak, böyle bir planın 0.8 milyar ila 1.2 milyar avro arasında bir maliyete sahip olabileceğini tahmin ediyorlar.


Airbus'a yakınlığıyla bilinen bir kişi, 25.000'in altındaki herhangi bir şeyin kesilmesinin, dalgalanan ekonomilerin söz konusu olduğu dönemlerde doğal olarak görülebileceğini söyledi. Ancak sendikalar, herhangi bir aşırılık söz konusu olduğunda harekete geçeceklerinin de sinyallerini vermiş oldular.


Jetliner adına bazı parçalar üreten Helikopter ve Savunma birimleri bundan etkileneceğe benziyor.


Airbus'ın, erken emekliliklere güvence vermesi bekleniyor ve bu kapsamda 135.000 kişilik iş gücünün %37'si bu on yıl içinde emekliye ayrılıyor olması akabinde nasıl bir strateji izleyeceğini zaman gösterecek.


Başlıca üretim tesisleri Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere'de bulunmakta. Bu ülkelerin bazılarındaki yasalar, zorunlu işten çıkarmalar öncesinde anlaşmalı işten ayrılma seçeneklerinin detaylarına vakıf olunması gerektiğinin farkında olduklarını belirten Faury, Nisan ayından beri personelin çıkarlarını koruyan mevcut tüm önlemlerin titizlikle incelenmeye devam ettiğini söyledi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page