top of page
Ara

Airbnb yöneticisi, şirketin 'Çin ile çok fazla veri paylaşması' endişeleri üzerine istifa etti

Airbnb'nin eski CTO'su Joyce, internet devinin Çin ile oldukça fazla kullanıcı verisi paylaştığı konusunda endişeleri akabinde işe başladıktan oldukça kısa bir süre sonra görevinden istifa etti

Airbnb’nin Chief Trust Officer pozisyonunda görev yapan Sean Joyce, aynı zamanda FBI’da eski bir müdür yardımcısı olduğu bildirildi.


Joyce, kullanıcıların platformdaki güvenliğini korumaya yardımcı olmak için Mayıs 2019'da şirketin ilk Chief Trust Officer olarak işe alındı, ancak Joyce, WSJ'ye göre "telefon numaraları, e-posta adresleri ve kullanıcılar ile şirket arasındaki mesajlar" dahil olmak üzere çoğu kişinin ne kadar veri paylaşıldığını bilmediğini düşünüyordu.


Gazeteye göre kaynaklar, "Joyce, görev süresi boyunca şirketin iktidardaki Çin Komünist Partisi hükümeti ile paylaştığı verilerle ilgili olarak ülkede seyahat eden Amerikalılar da dahil olmak üzere tamamen şeffaf olmadığı konusunda endişelendi" dedi. "Airbnb’nin Çin’den gelen daha kapsamlı veri taleplerini dikkate alma istekliliği olarak gördüğü şey hakkında da endişeliydi."


Bu hafta halka açılmak üzere başvuran ve bu dosyada Airbnb, "Çin'de iş yapmaya devam etme kabiliyetinin markası ve karlılığı için bir risk faktörü olduğunu" kabul etti, Çinli yetkililerle bilgi paylaşımı konusunda her zaman şeffaf olduğunu iddia ediyor.


Ancak Joyce, WSJ'ye göre "telefon numaraları, e-posta adresleri ve kullanıcılar ile şirket arasındaki mesajlar" da dahil olmak üzere çoğu kişinin ne kadar veri paylaşıldığını bilmediğini düşünüyordu.


"Topluluğumuza karşı şeffaf olmaya kararlıyız ve veri politikalarımızı, platformdayken kullanıcılara net bir mesaj göstererek ve diğer birçok bildirim yoluyla açık bir şekilde tüm ev sahiplerimize ve konuklarımıza açıklıyoruz" dedi.


Gazeteye göre, Çinli yetkililer geçen yılın yazında daha fazla veri istedi - özellikle birisi bir mülkü ilk rezerve ettiğinde onlara bildirecek "gerçek zamanlı veriler" istediler. Bu, "bu tür bir veri paylaşımının Çin hükümetinin gözetimini sağlayacağından ve baskı altındaki Müslüman çoğunluklu Uygurlar gibi azınlık etnik grupların üyelerini riske atacağından endişelenen" Joyce'u endişelendirdiği ifade edildi.


Joyce'un bu çekincesi kendisine pahalıya maloldu. Airbnb’nin İcra Kurulu Başkanı Brian Chesky ve kurucu ortağı ve aynı zamanda Çin birimini yöneten Nathan Blecharczyk ve Blecharczyk'in söylendiğine göre "Amerikan değerlerini desteklemek için burada değiliz" dediği ve Joyce'u istifaya davet ettiği ve ardından Joyce'un istifasını verdiği öğrenildi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page