top of page
Ara

Airbnb Koronavirüs'te hayatta kalabilir mi?

Kısa süreli kiralama pazarı koronavirüs kaynaklı turizm çöküşü kaynaklanıyor. Endüstrinin baskın oyuncusu, virüs tehlikesi ortadan kalktıktan sonra eski günlerine geri dönebilir mi?

Koronavirüs sonrasında ev paylaşımına ne olacak? Airbnb gibi pandemi öncesi paylaşım ekonomisini belirleyen şirketlerin kaderi ne olacak? Şu dönemde sorulan birçok sorudan biri. Bu şirket ve rakipleri, son yıllarda seyahat konaklama pazarını dönüştürerek, bölgedeki mahalleleri ve tüm şehirleri, dünyanın yoğun turistik bölgelerinden kısa süreli kiralamalara uygun hale getirmesiyle yeniden şekillendirdi. Ancak turizm şu sıralar duraklamalar yaşıyor, ulusal ekonomiler ciddi boyutta sarsıldı ve paylaşılan alanla ilgili kamuoyu tutumları çok fazla söz konusu olduğunda, bu endüstrinin umutları şu aralar sönmüş durumda. Yakın gelecekte, işlerin düzelmesi pek mümkün görünmüyor. Tüm dünyada Airbnb rezervasyonları gerçekleşti. AirDNA'daki veri analistleri, Avrupa genelinde yapılan rezervasyonların Mart ayında çöküş yaşandığunu, 9 Mart'tan başlayarak bir hafta önceki haftaya göre %80, 16 Mart haftasında ise %10 daha düştüğünü söylüyor. Mart ayının ortalarında, New York, San Francisco ve Seattle'daki rezervasyonlar, 5 Ocak'ta başlayan haftaya kıyasla %50'den fazla düştü ve Washington, D.C. ve Chicago'da %35'in üzerinde düşüş yaşadığı belirtildi.


Krizi atlatmak için Airbnb'nin tüm pazarlama faaliyetlerini de iptal ettiği bildirildi, ancak kurucularının maaş zamları bir süre beklemede ve üst düzey yöneticilerin maaşlarını yarıya indirildi. Temel işe alma dışında herkesi durdurdu, bu durum halka açılmayı erteleyebilir. Şirket, Reuters'e yaptığı son açıklamada, “Airbnb dayanıklı ve zorlu zamanlara dayanacak şekilde dayanıklı ve topluluğumuzu ve şirketimizi güçlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.


Hızlı gelişen bir durumda, Airbnb 31 Mayıs'a kadar konaklamalar için yapılan ön rezervasyonlarının iptali teklifinde bulundu - bu da konuklarla anlaştıkları iptal politikalarını belirleyecek ev sahiplerini rahatsız etmişe benziyor. Ev sahiplerinin öfkesini kabul eden şirket kurucusu Brian Chesky, şirketin ikilemini bir açıklamada şöyle özetledi: “Konukların geri ödeme yapmasına ve para iadesi almasına izin verirsek, bunun geçiminiz üzerinde önemli sonuçları olabileceğini tahmin ediyorduk. Ancak, konukların ve ev sahiplerinin kendilerini güvenli olmayan durumlara sokmaları ve ek bir halk sağlığı tehlikesi yaratmaları için kendilerini baskı altında tutamazdık." dedi.


Yaşanan bu sorunu ortadan kaldırmak için Airbnb, ev sahiplerini kayıp gelirlerinin %25'ine kadar telafi etmek için 250 milyon dolarlık bir fon oluşturdu ve süper ev sahipleri için ek 10 milyon dolarlık kurtarma fonu oluşturdu.


Bu önlemler şirketin ev sahiplerinden gelen iyi niyetini geri kazanmasına yardımcı olabilir ve bu durum turizm canlandığında önemli olacaktır. Ancak bu canlanma gelebileceği zaman, alabileceği biçim ve Airbnb'nin en önemli olduğu şehirlerde neye benzeyeceği gizemini koruyacak gibi görünüyor.


Kriz için seferberlik

Şimdilik, şu anda kiralanmamış olan birimlerin çoğu iyi bir şekilde kullanılıyor. Dünya çapında kısa süreli ev sahipleri, kriz sırasında hastanelerinde yakın kalmak ve kendini izole etmek isteyen ya da Barselona gibi şehirlerin evsiz sakinleri olsun, İtalya'daki sağlık personeli için konaklama ihtiyacı olan 100.000'den fazla birimde konaklama imkanı sundular. şehir, aksi takdirde sokaklarda kalacak kişilerin kendilerini tecrit etmelerine izin vermek için 200 kısa süreli daire kiralamak için anlaşma yaptı.


Bunun ötesinde, kriz dönemi ortadan kalktığında durumun iyi yönde de gelişebileceği birçok yol mevcut.


Kırsal bir canlanma önce gelebilir

Kriz kontrol altına alındıkça, karantinalar azaltılır ve bazı seyahatler devam ederse, şehirlerde ev paylaşımı listesi ilk canlanan olmayabilir. İngiltere emlak danışmanları Savills'in ticari araştırma başkanı Marie Hickey, “Bence daha izole kırsal alanlarda Airbnb'nin oldukça dayanıklı olacağını düşünüyorum” diyor. “2021 yılına kadar denizaşırı ziyaretçilerde gerçekten sürekli bir toparlanma görmüyor olabiliriz ve en hızlı geri dönen pazar yerel eğlence pazarı olabilir.” İnsanlar başka ülkelere seyahat etmek konusunda daha istekli olsalar da, şehir evlerinde karantinada çalışan şehirliler, güvenli olduktan sonra yakınlarda bir yer ve temiz hava için seyahat etme fırsatını kullanabilirler.


Oteller süreçten oldukça şikayetçi

Başka şehirlere seyahat tekrar başladığında, avantajlardan yararlanan Airbnb olmayabilir. Bazı uzmanlar, seyahat endüstrisi canlanmaya başladığında, hijyen standartlarının ev payı pazarında nasıl tutarlı bir şekilde uygulanabileceğine dair korkular nedeniyle, geleneksel otellere doğru orta vadeli bir geri dönüş olabileceğini düşünüyor. İngiltere Bournemouth Üniversitesi'nde pazarlama konusunda kıdemli öğretim görevlisi olan Michael O’Regan, “İnsanlar algılanan temizlik sorunları nedeniyle toparlanmadan sonra Airbnb'ye rezervasyon yapmaya daha az eğilimli olabilir” diyor. “Her misafirden sonra ev sahibi, derinlemesine temizlik yapmayı garanti edemezler.” dedi. Sınıf farklılıklarının cesaretinin kırıldığı bir dönemi takiben, gezginler yine de halka açık bir şekilde karışan konukların büyük bir cirosu olan otel alanlarını paylaşmaya karşı dikkatli olabilirler. Hickey böylece daha önce niş bir sektöre doğru olası bir salınım öngörüyor: oteller tarafından işletilen apartmanlar. “Durumun ana faydalanıcıları olarak hizmet verilen daireler veya apart oteller olarak görebiliriz” diyor. “Airbnb listelerine benziyorlar, ancak kullanıcı olarak tıpkı bir otel gibi çalıştırıldığına, düzenli temizlik ve sağlık ve güvenlik önlemlerine güveniyorsunuz.” Bu sektör, kısmen Airbnb patlaması tarafından çok yaygın bir şekilde duyurulurken, apartmanlarda kalma kavramı sayesinde son yıllarda büyümüştür. Şimdi iyileşmek için en hızlı sektör olabilir. Bu, nakit ihtiyacı olan şehirler için kötü bir şey olmaz - otel tipi konaklamalar genellikle vergiler açısından daha fazla katkıda bulunan ve tam zamanlı çalışanları destekleyecek bir ölçekte.


Kıdemli Airbnb kullanıcıları uzun vadeli kira piyasasına geri döndü

Kriz, birçok Airbnb ev sahibini, muhtemelen uzun vadeli kiracılar bularak kredilerini ödemek için alternatif yollar bulmaya zorlayacak. Nitekim, Airbnb birimlerinin uzun vadeli kira piyasasına geri dönen çok sayıda çevrimiçi platformlarda birçok tartışma var - bazıları neşeli. Örneğin Dublin'de, Dublin'in merkezinde kiralanabilecek bir ve iki yatak odalı dairelerin sayısı Mart ayında beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Benzer bir eğilim Londra ve Madrid'de de görülüyor. Amsterdam'da, bazı kısa süreli ev sahipleri uzun vadeli kiracı arama konusunda iyimser bir yaklaşım benimsiyorlar - ancak sadece yaza kadar.

Birçoğu, gecikmiş bir düzeltme olarak en az bir miktar ev paylaşımının ortadan kalkmasını memnuniyetle karşılayabilir. Daha fazla dairenin tam zamanlı kiracı varsa, bu nedenle gürültü sıkıntısını azaltarak ve daha geniş bir yerel odaklı mağaza ve olanak ekosistemini destekliyorsa, sakinlerin yaşam kalitesinin, Barselona Old City'si gibi bazı ağır turistik bölgelerde artabileceği kesinlikle mümkün.


Her zamanki gibi iş hayatına giden uzun yol

Ancak başka bir olası sonuç daha var - milyonlarca insanın hayatına yönelik bu büyük küresel şok, uzun vadede, çok az değişiyor. O’Regan, “SARS ve MERS salgınları sırasında insanların davranışlarını nasıl değiştirebileceğiyle ilgili çok fazla tartışma vardı,” diyor “ancak işler her zamanki gibi oldukça hızlı bir şekilde işe dönüştü. Covid-19'un ölümcül bir darbe olduğunu düşünmüyorum. Bence birçok insan ev sahipliği yapmaya geri dönecek. ” dedi. Bu küresel salgınların hiçbiri Covid-19 salgını kadar geniş kapsamlı değildi ve şu anki kriz henüz tam anlamıyla anlaşılamadı - ancak vakalar eğilime başladığında, şehirler ve gelir için aç insanlar olabildiğince çabuk işe dönün. Örneğin Amsterdam'da pandemi şehre ayda 1.6 milyar € 'ya mal oluyor. Oteller, restoranlar ve yiyecek içeceklerden kaynaklanan bu kayıpların çoğuyla, birçok insan iyi bir süre için aşırı turizm talebi konusunda endişe etmeyeceğe benziyor. Kriz, Airbnb'nin en çok eleştirilen konularına da ışık tutabilir - daireleri uzun vadeli kiralanması kentsel açıdan büyük konut sıkıntılarına neden oluyordu. Kısa vadeli kiralamanın konut fiyatları ve Paris ve Barselona gibi yaşam kalitesi, kırsala göre daha üst düzey olan yerlerde, fiyata olan etkileri konusunda en çok ses getiren şehirlerde, kiraların yeniden gözden geçirilmesi ve indirimlere gidilmesi nedeniyle, tekrar talepler oluşmasının önünü açabilir ve yerli halk için uygun fiyat şartlarıyla kriz dönemi aşılana kadar geçici çözüm sağlayabilir.

0 yorum
bottom of page