top of page
Ara

ABD’li mobil oyun devi Zynga’nın Türk oyun sektörü şirketlerine ilgisi devam ediyor

Geçtiğimiz dönemde hisselerinin büyük kısmı Zynga tarafından satın alınan Rollic Games, bir başka yerli oyun firması Forgerhero ve iştiraki ByteTyper’ı satın alıyor almaya hazırlanıyor

ABD’li mobil oyun devi Zynga’nın Türk oyun sektörü şirketlerine ilgisi devam ediyor

Türkiye yakın zamanda büyüyen yerli şirketlerinin satışı sonrası 'unicorn' terimiyle tanıştı. ABD’li mobil oyun devi Zynga’nın Türk oyun firması Peak Games’i 2020’de 1.8 milyar dolara satın almasıyla başlayan akıma, dijital uygulamalar Getir ve Hepsiburada geçtiğimiz günlerde dahil oldu. Getir, 7.5 milyar dolarlık, Hepsiburada ise 4.6 milyar dolarlık değere ulaşmayı başarmıştı.


Yakın zamanda ise Dream Games, son çıktığı yatırım turunda 155 milyon dolarlık yatırım alarak 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmış ve Türkiye topraklarından çıkan en son unicorn olmayı başarmıştı.


Türkiye’nin dört unicorn şirketlerinin geneli oyun ve e-ticaret uygulamalarından oluşuyor. Oyun ve e-spor Ajansı Gaming in Turkey’in yayımladığı “Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu”na göre, Türkiye oyun pazarında bir önceki yıla kıyasla 830 milyon dolar olan toplam hasılat elde etmiş ve 880 milyon dolara yükselmesi mümkün olmuştu. Yapılan araştırma sonucunda pandeminin, oyun sektörünün büyümesini hızlandırdığı ve bu dönemde oyun oynama sürelerinin yüzde 30 artış sağlandı. Türkiye bu büyüme rakamlarıyla, dünya oyun pazarında 18’inci sırada yer almayı başardı.


Zynga’nın yatırımları tam gaz devam ediyor

Türkiye oyun sektöründeki bu denli üstün büyüme rakamları küresel şirketlerin gözlerinin yeni firmalara çevrilmesinin önünü açtı. Yapılan açıklamalara göre, hisselerinin büyük bir kısmı Zynga’da bulunan Rollic Games, Türk firması Forgerhero Yazılım ve iştiraki ByteTyper firmalarını şirkete kazandırmak üzere. Zynga’nın uzunca bir zamandır Türk oyun firmalarının takibinde. Bu anlaşmanın gerçekleşmesiyle bu pazardaki en önemli oyunculardan birisi olması bekleniyor.


Zynga geçtiğimiz dönemde Peak’in ardından, Rollic Games’in hisselerinin %80’ini aldı.


İstanbul merkezli Forgerhero Yazılım firması 2020 yılında, Alp Eren Özkul ve Dağhan Demirci tarafından kuruldu. Forgerhero’nun iştiraki olan Estonya’da kurulu ByteTyper firmasının ise bünyesinde 18 farklı oyun bulunmakta.


Türkiye oyun sektörü büyümesini sürdürüyor.

Türk firması Forgerhero Yazılım’ı alan Rollic’in ana ortağı ABD’li Zynga San Francisco merkezli oyun firması. Temmuz 2007’de kurulan şirketin hisseleri Nasdaq’da işlem görüyor. Son açıklanan verilere göre piyasa değeri 10 milyar doları aşan Zynga’nın 2018 rakamlarına göre 2 bin çalışanı, 23 milyon aylık aktif kullanıcısı var. Dünya oyun pazarı ise yıldan yıla büyük büyüme gösteriyor.


2020 yılında pandeminin de etkisiyle yüzde 9.3 oranında büyüyen dünya oyun pazarının büyüklüğü 159 milyar dolara ulaştı. Türkiye ise bu sektörde aldığı yeni yatırımlarla payını artırması bekleniyor. Zira Türkiye’de 35 milyon mobil, 22 milyon bilgisayar, 17 milyon konsol oyuncusu bulunmakta.


Kaynak: Dünya

Etiketler:

0 yorum
bottom of page