top of page
Ara

2022'de trend olması beklenen beş UI/UX tasarım trendi

Pandemi ile birçok alışkanlıklar artık dijital ortama taşındı ve dönüşüm yaşamaya devam ediyor. Markaların dijitaldeki kullanıcı arayüzü tasarımı ve teknolojisinin geleneksel yaklaşımında da köklü değişimler yaşanıyor

2021 yılında yapay zeka destekli chatbot teknolojilerinin yükselişi de dahil olmak üzere birçok yeni UX yöntemini getirdi. Yılın, kullanıcıların yazılımla etkileşim şeklini değiştirerek daha yenilikçi UX yöntem ve teknikleri getirmesi muhtemel.


Mevcut UX yöntemleri, farklı cihazlar için birden çok arabirimin oluşturulmasını zaten içerir. 2022'de daha fazla ürünün birden fazla cihaz için senkronizasyon yetenekleri kazanması olası.

Senkronizasyon, kullanıcıların birden fazla cihaz veya platformda eylemleri veya işlemleri tamamlamasına olanak tanır. Örneğin, bir kullanıcı bir masaüstü bilgisayardaki bir web arayüzü aracılığıyla bir özelliği başlatabilir ve sonuçlara bir akıllı telefon veya tablet üzerinden erişebilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları ve akıllı ev aletleri, cihaz senkronizasyonu örnekleri sağlar. Bir ürün, bir ev sahibinin bir mobil cihaz, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet veya internete bağlı başka bir cihazda güvenlik kameralarını veya ev sensörlerini uzaktan görüntülemesine izin verebilir.

Cihaz senkronizasyonu UX yöntemleri, artık daha fazla insanın evlerinde ve işyerlerinde birden fazla cihaza erişimi olduğundan, birden fazla platform için tasarlanmış hemen hemen her üründen faydalanabilir. Bu, kullanıcılara herhangi bir anda en uygun cihazı kullanma özgürlüğü verir.

Kullanıcı işe gidip gelirken, ofiste otururken veya evde dinlenirken aynı özelliklere erişebilir.


Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR), 2022'de daha da yaygın hale gelecek iki UX yöntemidir. Aslında, perakendecilerin yarısına yakını, önümüzdeki yıl AR veya VR'yi entegre etmesi muhtemel.


Teknoloji dünyası uzun yıllardır AR ve VR'yi tartışırken, teknolojiler tasarımcılar için daha erişilebilir hale geliyor. Bu teknolojileri UX yöntemlerinizin bir parçası olarak kullanmak, son kullanıcılarınız için yenilikçi özellikleri uygulama fırsatı sunuyor. AR ile, kullanıcıların gerçek dünyada gördüklerine dijital öğeler ekliyoruz. Bu, somut öğelerle etkileşime giren uygulamalar için kullanışlıdır. AR, imalat endüstrisi için tasarlanmış uygulamalar için UX yöntemlerinde zaten kullanılıyor ve işçilere gerçek zamanlı olarak ayrıntılı ekipman teşhisi sağlıyor.


Yapay zeka ve makine öğrenimi

AR ve VR'de olduğu gibi, yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi, tasarımcıların tamamen benimsediği yenilikçi UX yöntemleri sağlar. AR ve VR, erişilebilirliği ve kullanılabilirliği iyileştirmeye yardımcı olurken, AI ve makine öğrenimi daha fazla kişiselleştirme sağlar.


UX yöntemleri genellikle kullanıcı arayüzünde kişiselleştirme seçeneklerini içerir. AI daha etkili kişiselleştirmeye izin verir. AI, kullanıcının ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını tahmin etmek için farklı kullanıcı girdilerini ve etkileşimlerini takip edebilir.


Makine öğrenimini kullanan programlar, gözlemlenen davranışı ve kullanıcı verilerini yorumlar. İçeriği kişiselleştirmek için kullanılan bilgilerden bazıları, kullanıcı konumunu ve etkileşim sıklığını içerir.

Örneğin, bir kullanıcı belirli bir veri kümesine sık sık erişiyorsa, program bu verileri kullanıcı panosunun ana ekranına getirebilir.


Chatbots, UX yöntemleri ve stratejileri için halihazırda kullanılan başka bir AI örneğidir. UX tasarımcıları, çeşitli kullanım durumları için sohbet robotlarını kullanır. Kullanıcıları belirli özelliklere yönlendirmek veya sık sorulan soruların yanıtlarını sağlamak için sohbet robotlarını kullanabilirsiniz.

Sohbet robotları eklemek, müşteri katılımını ve desteğini de artırır. Chatbot, teknik sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Bu, kullanıcı sorularına anında geri bildirim sunmanın bir yolunu sağlar ve destek personeli ile doğrudan görüşme ihtiyacını azaltır. Chatbotlar ayrıca navigasyon ve arama özellikleri için de kullanılabilir.


Daha fazla minimalizm

Minimalizm, önümüzdeki yıllarda UX yöntemlerine ve trendlerine hakim olmaya devam edecek. Etkili bir arayüz tasarlamak, kullanıcıları en çok ihtiyaç duydukları işlevlere ve özelliklere yönlendirmeye yardımcı olan UX yöntemlerini gerektirir. Minimalizm bu adımda yardımcı olur.


Minimalizme dayanan UX yöntemleri, akıcı bir arayüz ve kullanıcıların hızla kavrayabileceği basit özellikler sunma eğilimindedir. Bu, daha az kullanıcı hatası ve üründen daha fazla genel memnuniyet sağlar.


Minimalist UX yöntemlerinin temel amacı, her öğenin kasıtlı olarak eklenmesini ve belirli bir işlev sağlamasını sağlamaktır. Her resim, düğme ve metin bloğunun net bir amaca hizmet etmesi gerekir.

Minimal tasarımın risklerinden biri, çok seyrek bir arayüz oluşturmaktır. Ekranda çok fazla beyaz boşluk varsa, göz atmak yavan ve sıkıcı hale gelir.

Minimalizmi benimsemek için birkaç en iyi uygulama:


— Tek bir odak noktası seçin

— Tüm ekstra öğeleri kaldır

— Basit bir renk şeması seçin


Dikkat çekmek için birbiriyle yarışan birden fazla alan yerine her ekranın merkezi bir odak noktası olmalıdır. Bu, daha net bir mesaj verilmesine yardımcı olur ve kullanıcıların sayfanın içeriğini hızlı bir şekilde taramasını sağlar.


Şık, akıcı bir UX oluşturmak için öğeleri yalnızca tamamen gerekli olduğunda ekleyin. Mesaj veya özellik çok karmaşık hale gelirse, kafa karışıklığı yaratır ve kullanıcı deneyimini sınırlandırırsınız.

Basit bir renk şeması kullanmak, minimalist bir tasarıma da yardımcı olur. Tasarımda kullanılan renk sayısının sınırlandırılması, tek renkli renkler gerektirmez. Sadece geniş bir renk yelpazesi kullanmaktan kaçının. Basit renk şemaları, bir veya iki ana renge ve kontrast oluşturmaya yardımcı olacak bir vurgu rengine sahip olma eğilimindedir. Bu UX yöntemleriyle birlikte en son trendleri ve stratejileri keşfetmeye devam edin. Yenilikçi teknolojileri benimseyin ve kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim sunmanın yollarını bulmanız iyi bir seçenektir. Her ne kadar gelecek dönem trendleri hakkında öngörüler çeşitlilik gösterse de, günün sonunda her alanda olduğu gibi, UX tasarımı dünyası gelişmeye devam ediyor. Tasarımcılar, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için sürekli olarak yeni UX yöntemleri ve stratejileri geliştirir.

İşte 2021'de herkesin konuşacağı en yeni UX yöntemlerinden ve trendlerinden bazıları:


Glassmorphism

UI/UX basitlik ve minimalizme doğru ilerliyor, bu nedenle web siteleri, ziyaretçilerin daha uzun süre etkileşimde kalmasını sağlamak için gereksiz bilgiler veya düşük çözünürlüklü fotoğraflara yer verilmez.


Glassmorphism, uzunca bir süre zirvede kalması olağan yeni bir trend. Glassmorphing, sonsuzluk uzayında hareket eden nesneler gördüğünüz “akışkan” duygudur. Apple'ın genel tasarım dili yanı sıra, son günlerde Microsoft'un da yeni tasarım dilinin temelinde Glassmorphism yer alır.

2022'de trend olması beklenen beş UI/UX tasarım trendi

Ayrıca, buzlu arka planlar, tüm dikkati çekmeden şık bir arka plan bulanıklığı sağlar. Mavi, diğer tüm renklerden daha fazla dikkat çeker, bu yüzden onu tasarımlara eklemek mantıklı bir seçenek olabilir.


Glassmorphism, minimalist tasarımı temsil eden ve en son trendleri takip etmek isteyen markalar için harika bir çözüm.


Ses (Sesli komut) odaklı kullanıcı arayüzü (VUI)

Teknoloji gelişiyor ve dünyayı değiştiriyor. Sesli kullanıcı arayüzleri, telefonlarımızla sesli komutlar aracılığıyla etkileşim kurmanın yeni bir yolunu yaratarak devralıyor. Bu yeni eğilimin hızla benimsenmesini sağlayan bazı yönleri anlamak önemlidir:


— Sesli komutları yazıya çeviren teknolojidir

— Günlük hayatınızı kolaylaştıran komutlar ile zamandan tasarruf etmenizi sağlar

— Engelliler için daha pratiktir. Görme engelli kişiler, cihazlarını ve uygulamalarını sesli olarak kullanabilirler ve görsel kullanıcı arayüzlerini kullanma konusunda fazla endişelenmelerine gerek kalmaz.

2022'de trend olması beklenen beş UI/UX tasarım trendi

3 boyutlu arayüz tasarım yaklaşımı

3D görüntüler hala moda ve özellikle UI tasarımcılarının 3D bir şey yaratması daha kolay ve daha hızlı hale geldiğinde. 2022 yılının 3D trendlerinden biri, gerçek hayattaki insanların sanatsal, çizgi film benzerlerine resmedilmesi olacak. Ekranlarımızda her gün gördüğümüz fotogerçekçi görüntülerden estetik açıdan hoş bir deneyim yaratmanın yollarından birisi.


Soyut geometrik arayüz tasarım yaklaşımı

Çizgiler, şekiller ve açılarla soyut sanat her zaman popüler bir tarz olmuştur. Ancak renkler ve doğrusal olmayan eleman kombinasyonları ile ifade edilen serbest akışlı karşılığı sayesinde şimdi daha da özel.


Bir dizi işletme, ferahlatıcı ve göz alıcı olduğu için soyut ve geometrik sanat tasarımlarını basit ama karmaşık bir şekilde tasarlanmış olarak tercih ediyor. Soyut ve geometrik sanat tasarımı, kullanıcıların dikkatini dağıtmadan etkileyici bir görünüm yaratmak için tek boyutlu çizimler alır ve bunları renklerle zenginleştirir. Eğlence ve işin yan yana gelmesi, bu tasarım trendinde yaratıcı ve ilgi çekici bir şekilde yansıtılıyor.


Örneğin, Bize Ulaşın sayfasındaki standart sıkıcı haritayı soyut geometri görselleriyle süslenmesi, ziyaretçilerin daha fazla ilgisini çekmeye yarayacaktır.

2022'de trend olması beklenen beş UI/UX tasarım trendi

Büyük, "sınırları aşan boyutlu" tipografi içeren arayüz tasarım yaklaşımı

Bir nesnenin tasarımında büyük rol oynayan birçok tipografi örneği vardır. Bazı durumlarda, başka hiçbir yaratıcı girdisi olmayanlar için kelimenin tam anlamıyla önemli olan tek şeydir ve çoğu zaman bu, risk alan tasarımcılar için başarılı olur. Seçilen yazı tipi bazen oldukça abartılı veya alışılmışın dışında olabilir, ancak estetik açıdan daha geleneksel bir şey kadar hoş olabilir.


Büyük, abartılı tipografi, ziyaretçilerinizin dikkatini çekmek için tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Onlara bir bağırma ya da alarm gibi bağırmaz hatta diğer iki şeyden daha ince bir tonla "buraya bakın" diyecek yeteneklere sahiptir. Ayrıca, daha özgün görünmesi ve birincil bir sözcüğü vurgulaması için aynı başlıkta farklı yazı tiplerini birleştirebilirsiniz.


Tasarım, kullanıcı deneyiminin büyük bir parçasıdır. Günümüzün kullanıcı arayüzü tasarımları muazzam bir duyusal etkiye sahiptir ve kullanıcılara daha rahat ve keyifli bir deneyim sunar. Bu modern kullanıcı arayüzü trendleri, sanat, tasarım ve teknolojinin bugün keyif aldığımız uygulamalar ve programlar gibi heyecan verici bir şey oluşturmak için birlikte çalışabileceğini kanıtlıyor.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page