top of page
Ara

2022'de öne çıkan 17 liderlik iletişim trendi

Etkili liderlik iletişimi sadece yeni bir iş trendi ifadesi değil, aksine bir kuruluşun alt satırında açık ve kritik bir etkisi büyüktür

2022'de öne çıkan 18 liderlik iletişim trendi

Liderlik iletişimi, iş başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Değişiklikleri uygulamak ve gerçek iş sonuçları üretmek istiyorsak, etkili işyeri görüşmeleri yapmak için gerekli becerileri öğrenmek çok önemlidir.

Etkili liderlik iletişimi sadece yeni bir iş trendi ifadesi değil, aksine bir kuruluşun alt satırında açık ve kritik bir etkisi büyüktür. Ayrıca, iyi iletişim en önemli liderlik özelliklerinden biridir.

Bu nedenle, her lider, çalışanlarına anlamlı ve üretken konuşmalar yapmaları için araçlar ve fırsatlar sağlamalıdır.

Liderlik iletişimi nedir?

Liderlik iletişimi, şirket kültürü ve temel değerlerle ilgili mesajlardan oluşur. Bu mesajlar çalışanlar, müşteriler, stratejik ortaklar, hissedarlar ve medya gibi kilit paydaşlar için büyük önem taşımaktadır.

Liderlerden gelen iletişim esastır çünkü şirketin vizyonu, misyonu ve değişimi benimseme yeteneği üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.

İş yerinde liderlik iletişimi neden bu kadar önemlidir?

Şirketlerde 4 çalışandan 3'ü etkili iletişimi bir numaralı liderlik özelliği olarak görüyor. Yine de, 3 çalışandan 1'inden azı, liderlerinin verimli bir şekilde iletişim kurduğunu düşünüyor.

Liderlerin çalışan memnuniyeti, motivasyonu ve verimliliği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Etkili liderlik iletişimi olmadan işverenler, çalışanlarından iş yerlerine bağlı ve bağlı olmalarını beklememelidir.

Dahası, bir araştırma liderlerin ve yöneticilerin çalışan motivasyonunun ve mutluluğunun %70'inden sorumlu olduğunu gösteriyor.

İlham vermek ve motive etmek için iş liderlerinin 10 ana hedefle güçlü bir iletişim hattı kurması ve teşvik etmesi gerekir:


— Çalışanları şirket kültürüyle uyumlu hale getirin

— Çalışanları şirketin stratejik hedefleriyle hizalayın

— İşyerinde güven oluşturun

— İki yönlü konuşmaları teşvik edin

— Çalışan işbirliğini artırın

— Çalışanları bilgilendirin

— Değişiklikleri etkili bir şekilde iletin

— Dahili yanlış iletişimleri önleyin

— Önemli bilgileri kullanılabilir hale getirin


2022'de öne çıkan 17 liderlik iletişim trendi

Liderlik iletişimi son birkaç yılda önemli ölçüde değişti ve şimdi her zamankinden daha önemli. Ancak liderlerin bu değişikliklerle başa çıkmaya ve iç iletişim stratejilerini ayarlamaya hazır olmaları gerekir.

2022'de öne çıkan liderlik iletişim trendleri ise şu şekilde:

1. Etkili bir iç iletişim stratejisi oluşturmak

Şirketler, iş başarısı için dahili iletişimin öneminin farkına varıyor olsa da, şirketlerin %60'ı hala dahili iletişimleri için uzun vadeli bir stratejiyi uygulamada yetersiz kalıyorlar.


Liderler bu stratejinin oluşturulmasında en önemli rolü oynamalı ve yürütülmesini desteklemelidir.


2. Bilgiyi kolay erişilebilir kılmak

İşyerinde önemli bilgilerin kaybolmasının en yaygın nedeni, bilgilerin kolay erişilebilir olmamasıdır. Bu sadece çalışanlar arasında hayal kırıklıkları yaratmakla kalmaz, aynı zamanda çalışan bağlılığı, motivasyonu ve üretkenliği üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahiptir.

3. Çalışanları marka elçileri yapmak

Her organizasyonun, dış dünyanın da görmesi gereken ilginç anları vardır. Çalışanların sözleri liderlerinkinden çok daha güvenilir olduğu için şirketler artık çalışanlarını marka elçileri yapmaya çalışıyor.

Liderlerine güvenen çalışanlar sözlerini hem içeride hem de dışarıda paylaşmaya isteklidir. Bununla birlikte, birçok kuruluş, çalışanların ilginç bilgileri dış dünyayla kolayca paylaşmasına olanak tanıyan araçlara hala sahip değildir.

Haiilo gibi modern çalışan iletişim çözümleriyle liderler artık çalışanlarının bilgileri harici olarak paylaşmasına ve onları şirketin savunucuları haline getirmesine olanak tanıyabilir.

4. Çalışanları stratejik hedeflerle hizalamak

Liderler, şirketleri içinde sinerji ve organizasyonel uyum yaratmaktan sorumludur. Bu, ortak hedeflere yönelik bir bağlılık duygusu yaratmak için en önemli ön koşuldur.

Çalışanlarınız şirketinizin vizyonunu, misyonunu, stratejik hedeflerini ve şirket kültürünü iyi anladıklarında, kendilerini daha motive ve bağlı hissetmeleri muhtemeldir.

Bununla birlikte, birçok lider, çalışanların şirketin temel değerleri ve hedefleri ile uyumsuzluklarıyla ilgili zorluklarla karşı karşıyadır.


5. Daha fazla çalışan odaklı içeriğin teşvik edilmesi

Çalışan odaklı içeriği teşvik etmezseniz, iki yönlü konuşmalar elde etmek imkansızdır. Önemli mesajları ve bilgileri paylaşan liderlerin yanı sıra, çalışanlarınızın oluşturduğu içeriği oluşturmalarına ve tüketmelerine izin vererek çalışanlarınızın katılımını sağlayın.


6. Daha sık iletişim kurmak

İş iletişim söz konusu olduğunda çalışanlar liderlerden daha fazlasını bekler. Ayrıca, çalışanların %71'i liderlerinin hedefleri ve planları iletmek için yeterince zaman harcamadığına inanıyor.

Dolayısıyla, 2021'de dikkate alınması gereken en önemli liderlik iletişim trendlerinden biri, daha sağlam ve verimli bir şirket içi iletişim stratejisi uygulamaktır.

7. Daha güçlü ilişkiler kurmak

Kıdemli liderler arasında daha etkili liderlik iletişim stratejilerine doğru açık bir hareket var. Liderler artık çalışanlarla daha açık ve etkili bağlantılar oluşturmaya öncelik veriyor.

Liderler, yukarıdan aşağıya daha az kontrollü bir yaklaşıma geçmeye çalışmalı ve kuruluş genelinde işbirliği için daha fazla fırsat sağlamalıdır.

Büyük liderler, liderlik iletişim stratejilerini uygulamaya koymanın birçok iç iletişim zorluğunun üstesinden gelmeye yardımcı olduğunu görebilirler.

8. Etkili bir içerik stratejisi geliştirmek

İçerik, iletişimcilerin yaptığı her şeyin merkezinde yer alır, ancak giderek artan sayıda iç iletişim içeriği çalışanlar tarafından görmezden gelinmektedir. Bu nedenle liderler, başarılı bir içerik stratejisini ve yönetimini nasıl uygulayacaklarını bilmelidir.

“İletişimciler, izleyicilerin dikkatini çekmek için hem içeride hem de dışarıda rekabetle karşı karşıya” Gartner Uygulama Başkan Yardımcısı Karl Schmidt diyor.

Kişiselleştirilmiş ve alakalı içerik oluşturmak artık bir zorunluluktur. Bu nedenle işverenler, çalışanlarla alakalı içeriği filtreleyerek çalışan bağlılığını artırmalarına yardımcı olabilecek yeni teknolojilere yöneliyor.

9. İçeriği daha ilgi çekici hale getirmek

Çalışanların %71'i şirket e-postalarını veya içeriğini okumuyor veya bunlarla ilgilenmiyor. Çalışanların dahili içerikle meşgul olmamalarının temel nedeni, kendileriyle ilgili olmayan çok fazla bilgi edinmeleridir.

Bu nedenle liderler artık çalışanlar için kişiselleştirilmiş haber akışları oluşturmalarını sağlayan teknoloji çözümlerine yöneliyor.

Haiilo gibi teknolojiler, içerik keşfi için merkez noktası görevi görür ve çalışanların şirket haberlerinden ve sektör trendlerinden haberdar olmalarını sağlar. Çalışanlar ilgilendikleri konulara abone olabilir ve haber akışları herkese kişiselleştirilmiş, filtrelenmiş bir görünüm sağlar.

10. Güven oluşturmak ve şeffaflığı teşvik etmek

Güven, başarılı işlerin temelidir. İş yerlerinde güven inşa etmek için liderler doğru, açık ve şeffaf bir şekilde iletişim kurmalıdır. Ancak, birçok çalışan işverenlerine güvenmediğinden bu kolay değildir.

2016 Edelman Güven Barometresi, 28 ülkede 33.000 kişiyle yaptığı bir ankette, neredeyse her 3 çalışandan 1'inin işverenlerine güvenmediğini gösterdi.

11. Her çalışana ulaşmak

Önemli bilgilerin doğru çalışanlara ulaştığından emin olmak, her iç iletişim stratejisinin çok önemli bir parçasıdır. Ancak, en zorlayıcı olabilir. Ayrıca, çalışanların %74'ü iş yerinde önemli bilgileri kaçırdıklarını hissediyor.


Bu nedenle liderlerin iletişim kurarken doğru bilginin doğru zamanda doğru çalışanlara nasıl ulaşacağına dair bir stratejiye sahip olmaları gerekir.

12. Doğru iletişim kanallarını ve araçlarını seçmek

Liderler, önemli bilgileri çalışanlara iletmenin en iyi yolunun ne olduğunu anlamalıdır. E-posta artık çalışanlara ulaşmanın ve onlarla etkileşim kurmanın en etkili yolu değil.

İşyeri iletişim tercihleriyle ilgili bir ankette çalışanların %60,8'i iş yerinde e-postaları ya ara sıra, sıklıkla ya da her zaman görmezden geldiklerini ortaya koydu.

Gelen kutularını gözden geçiren bu kadar çok insanla, liderler artık yeni iç iletişim kanalları ve teknolojilerini düşünmelidir.

13. Önce mobil çalışan iletişimine geçiş

Bu bir sır değil, çalışanlar evde veya işyerinde diğer tüm cihazlardan daha fazla zamanını telefonlarında geçiriyor.

Şu anda, işgücü Y kuşağının %50'sini oluşturuyor ve 2025 yılına kadar bu sayı %75'e ulaşacak. Y kuşağı hakkında hepimizin bildiği tek şey, teknoloji konusunda bilgili ve mobil odaklı olmalarıdır.

Bu nedenle, paylaştığınız mesajla ilgilenmelerini istiyorsanız, iç iletişiminizi akıllı telefon alışkanlıklarına uyarlamanız gerekir. Bu, liderlerin artık mobil öncelikli iletişim çözümlerini uygulamayı düşünmesi gerektiği anlamına geliyor.

Üstelik gig ekonomisi, serbest çalışanlar, daha fazla yarı zamanlı çalışanlar ve esnek çalışma yerleri ile tüm çalışanlara ulaşmak ve önemli mesajları doğru zamanda iletmek gerçek bir mücadele haline geldi.

Bu nedenle, işyerlerinde önce mobil sohbetleri etkinleştiren liderlerin, tüm çalışanlarına ulaşma ve katılım düzeylerini artırma olasılığı çok daha yüksektir.


14. Aşağıdan yukarıya konuşmaları desteklemek

Liderlerin, iki yönlü konuşmaları desteklemek ve çalışanları konuşabileceklerini hissettirmek konusunda daha iyi bir iş çıkarması gerekir.

Çalışanların yaklaşık yarısı iş yerinde düzenli olarak fikirlerini söylemiyor. Çalışanların sadece %52'si liderleriyle işle ilgili konuşmalar yaparken her zaman veya neredeyse her zaman akıllarını konuştuklarını söylüyor.

15. İşbirlikçi bir işyeri kültürü oluşturmak

İyi liderlik iletişimi, insanların daha iyi bağlantı kurmasına ve işbirliği yapmasına yardımcı olur ve bunu gerçekleştirmek liderlerin görevidir.

Etkili iletişim, herkesi aynı sayfada tutar. Birlikte çalışan insanlar, açık ve saygılı bir şekilde nasıl iletişim kuracaklarını bildiklerinde, işleri daha verimli bir şekilde başarabilirler.

Net bir oyun planı olmayan bireyler olarak değil, bir bütün olarak birlikte çalışırlar.


16. Çalışanları kültüre entegre etmek

Çalışan bağlılığı, çalışan üretkenliğini ve iş başarısını artırır. Ancak çalışanların %85'i işyerinde çalışmıyor.

Liderler, iyi bir iç iletişim yoluyla, çalışanları bağlı ve motive tutabilmelidir. Verimli iş sohbetleri, işyerinde sağlıklı ilişkiler için temel bileşenler olan güven, empati ve netlik oluşturur.

Çalışan bağlılığının en büyük itici güçlerine bakarsanız, bunların çoğu zayıf iletişim etrafında döner. Bağlı olmayan çalışanlar, kültüre nasıl uyduklarını, yöneticilerin performanslarını nasıl gördüklerini veya şirketin nereye gittiğini anlamıyorlar.

17. Liderlik iletişiminin etkinliğini ölçmek

Günümüzde liderler, çalışanlara yönelik iletişimlerinin ne kadar verimli olduğunu daha iyi anlayabiliyorlar. Neyse ki, modern çalışan iletişim çözümleri, liderlerin iç iletişim çabalarının ne kadar etkili olduğunu ölçmelerini sağlar.

Çalışan iletişim uygulamamız Haiilo'daki her şey ölçülebilir ve bu da liderlerin hangi içeriğin çalışanlarda yankı uyandırdığını hızla bulmasına yardımcı olur. Bu nedenle, gerçek verilere dayanarak daha iyi iletişim kararları verebilirler.

1 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page