top of page
Ara

2022, alışveriş alışkanlıkları ve ödeme yöntemlerinin dönüşüm yılı olacak

2021 sona ererken, 2022 yılında perakendecilik ve e-ticaret tarafında ne tür yenilikler ve trendler bekleniyor? Aradığınız tüm cevaplar burada

2022, alışveriş alışkanlıkları ve yöntemlerinin dönüşüm yılı olacak

COVID-19'un süregelen etkileri, işgücü sıkıntısı, tedarik zinciri zorlukları ve tüketicilerin dijital ve çok kanallı deneyimlerle ilgili artan beklentileri arasında, birçok marka, 2022 yılı boyunca hedeflerini tutturma hedeflerine gerçekleştirmek için farklı stratejiler üzerine yatırım yapmaya devam ediyor.


Alışveriş ve perakende sektörü, 2022'de alışveriş deneyimini yeniden düşünüyor ve yalnızca nasıl alışveriş yaptığımızı ve sattığımızı değil, bağımsız perakendecilerin şu anda sahip olduğu inanılmaz avantajları da yeniden tanımlıyor.


2022 yılında öne çıkan e-ticaret ve perakende sektörü için beklentiler, trendler ve araştırma sonuçları ile gelecek dönem stratejilerinize yön verecek faydalı bilgiler:

Daha fazla canlı yayın ticareti önem kazanıyor

2021'in en büyük trendlerinden biri olan canlı yayının 2022'de de benzer şekilde büyümeye devam etmesi bekleniyor. Aslında, TikTok gibi ticaret taraflarını genişleten platformlar sayesinde gelecek yıl büyüyecek olsa da, hala emekleme döneminde olduğu düşünülüyor.


Fiziksel mağazalar perakende alışveriş için kritik bir güç olmaya devam ediyor

Çevrimiçi ticaret 2021'de 1 trilyon doları aşacak olsa da, fiziksel mağazalardan gelen satışların %84'ü ile fiziksel mağazalar hala alışveriş için çok uygun olacak. Mağazalar daha deneyimsel hale gelecek ve alışveriş yolculuğuna daha fazla teknoloji katacak. Ürün açıklamaları ve bilgileri, stok bulmak veya ürün kullanımını göstermek için QR kodları kullanılması bekleniyor.


Cep telefonları, fiyat ve stok kontrolünün yanı sıra sorunsuz bir şekilde kontrol etmek için mağaza içi alışverişe entegre olacak. İnsanların en büyük eğlencelerinden biri olan sosyal etkileşim ve alışveriş, ülke önümüzdeki yıl pandemiden çıkarken daha da önemli olacak ve tüketiciler normallik duygusu geliştirmek için daha fazla fırsat arayacaklar.


Çevrimiçi alışveriş ve mağaza içi deneyimler arasındaki farkları kapatmak trend olacak

Çevrimiçi alışveriş ve mağaza ziyareti arasındaki daha iyi deneyimler, perakendecilerin bu yetenekleri geliştirmek için son iki yılda çok çalıştıkları için açıkça görülecektir. Alışveriş yapanlar, geçtiğimiz yıl boyunca kaldırım kenarında teslim alma, mağazada çevrimiçi satın alma ve mağazalarda stok bulunmadığında satıcılardan doğrudan nakliye ile bu birikime büyük ölçüde ihtiyaç duydular. Perakendeciler bu tür stratejiler üzerinde çalışmaya devam edecek.


Daha sosyal bilinçli markalar ön plana çıkacak

Daha genç tüketiciler marka değerlerine odaklanmaya devam edecekler. Sürdürebilirlik, geri dönüşüm ve diğer topluma ve doğaya duyarlı ürünler için fiyat esnekliği çok daha yüksek olacağı öngörülebilir.


Alışveriş sosyal medyada viral hale geliyor

Insider Intelligence'ın baş analisti Andrew LIpsman eMarketer, Perakende Trendleri 2022 ile ilgili yakın tarihli bir web seminerinde, viral ticaretin önemli bir büyüme alanı olduğunu tahmin ediyor. Kullanıcılar, sosyal medya aracılığıyla sunulan daha fazla teklif, daha geniş bir ürün yelpazesi ve markalar, perakendeciler ve etkileyiciler arasındaki özel işbirliklerinde artış görmeyi bekleyebilir. TikTok kullanıcılarının en son satın aldıklarını üç milyardan fazla görüntülemeye sahip tiktokmademebuyit hashtag'i ile göndermelerinde son bir trend. Amazon gibi perakendeciler, TikTok'un en çok satanlarından gelen çevrimiçi çeşitlerin küratörlüğünü yapıyor.


Çok kanallı, çok kanallı, çok kanallı

2021'den gelen bir başka büyük moda kelime 2022'de de kalacak: çok kanallı. Gartner'ın araştırması, çok kanallı bu bakış açısıyla uyumludur.

Rapora göre, "Tüketiciler, alışveriş dünyasının çok ötesinde çevrimiçi ve kişisel deneyimleri değiştiriyor ve harmanlıyor" dedi. 2021'de ABD'li tüketicilerin %57'si çevrimiçi olmanın veya hayatlarının çeşitli alanlarında sanal olarak bir şeyler yapmanın yeni kolaylıklarından keyif aldıklarını söylerken, %39'u çevrimiçi veya sanal deneyimlerin çevrimdışı veya yüz yüze deneyimler için yeterli bir ikame olduğunu bildiriyor. ”


Müşterilerin bu hizmetlere yönelik talebi arttıkça neredeyse gerçek zamanlı teslimat devam ediyor

Perakendeciliğin tüm sektörlerinde üçüncü taraf dağıtım aracılarında bir artış görüldü. Alışveriş yapanlar, iki saatlik bir pencere içinde hizmet sunan birçok perakendeci ile aynı gün teslimat sunan daha fazla perakendeci görecek. Perakendeciler, ürünleri müşterilerin evlerine ulaştırmaya yardımcı olmak için bu merkezleri kullanıyor.


Birçok perakendeci, mini dağıtım merkezlerinde müşterilerin siparişlerini teslim alabilecekleri alanlar sunuyor. Bazı durumlarda, bireysel mağazalar, müşteri siparişleri için koridorları tarayan toplayıcılarla birlikte sipariş karşılama merkezleri haline geldi.


Sadeleştirilmiş ve daha özelleştirilmiş ürünler daha fazla tercih sebebi

Tedarik zinciri aksamaları, geçen bir buçuk yıl boyunca bolca yer aldı. Bu yıl, çok çeşitli ürün kategorilerinde birçok perakendeci ve marka için özellikle sıkıntılı geçti. Sonuç olarak, birçok perakendeci, kategorilerdeki ürün çeşitlerini önemli ölçüde azaltmıştır. Alışveriş yapanlar stil, renk veya özellikler açısından daha az seçenek bulmayı bekleyebilirler.


2021 yılının son haftasını bitirirken ve geçen yılki alışveriş deneyimlerini tekrar düşündüğümüzde, genel alışveriş deneyiminin ve rahatlığının büyük ölçüde iyileştiği söylenebilir. Bu genel eğilim 2022'ye kadar devam edecek.

Canlı yayın odaklı fluencerların yükselişi

ABD pazarında bu tür bir büyüme ve başarı elde etmeye çalışmak, tabii ki bir gecede olmayacak" dedi. "Ancak 2022'de, satış etkinliklerini canlı yayınlayan ve bunlara yönelen daha fazla platform göreceğiz."

Bu arada Amazon, müşterilerin beğendikleri markaları takip etmelerine ve canlı yayın etkinliklerinden haberdar olmalarına olanak tanıyan Amazon Live platformunu denemeye devam ederken, Walmart TikTok ve Twitter'da etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Gartner araştırması, Y kuşağı ve Z kuşağı tüketicilerinin %60'ının 2026 yılına kadar sosyal platformlarda alışveriş yapmayı tercih edeceğini gösteriyor. Aynı zaman diliminde CMO'lar, influencer bütçelerinin %30'unu sanal influencerlara ayıracak.


Çevrimiçi satış yapmak pazarlık konusu olmayacak

Çevrimiçi alışveriş, tüketiciler için ve perakendeciler için masa bahisleri için gereklidir. Bugün, alışveriş yapanlar aylık perakende alışverişlerinin %37'sini çevrimiçi yapıyor ve birçok perakendeci bu ihtiyaçları adım adım karşılıyor.


Bağımsız perakendeciler yerel olarak müşterilerle bağlantı kurabilir ve yerel varlıklarını sürdürmenin yanı sıra çevrimiçi satış yaparak erişimlerini genişletebilirler.

Pek çok perakendeci yeni gelir akışları bulmak için iş modellerini değiştirirken, çevrimiçi olmak başarı şansını artırabilir. Aslında, çevrimiçi satış yapan perakendeciler arasında gelirlerinin %51'i artık çevrimiçi satışlardan geliyor.


Çok kanallı araçlar daha anlamlı alışveriş deneyimleri yaratıyor

E-ticarete kitlesel geçişe ve dolayısıyla çok kanallı bir stratejiye sahip olmanın önemine rağmen, perakendecilerin %32'si seçeneklerini bilmemenin onları daha yeni çevrimiçi veya sosyal kanallar aracılığıyla ürün satmalarına engel olduğunu söylüyor. Ve %29'u çevrimiçi ve fiziksel kanallarda tutarlı alışveriş deneyimleri sunmanın zor olduğunu söylüyor.


Perakendeciler operasyonlarını dijitalleştiriyor olsa da, mevcut çok kanallı satış çözümleriyle ilgili eğitimin önemini artıran ya hep ya hiç durumu değil. Tüketiciler, çevrimiçi satın alma ve mağazadan teslim alma veya iade etme gibi esnek çok kanallı deneyimlere açıkça değer veriyor ve bunları kullanıyor. Alışveriş alışkanlıkları gelişiyor ve birden fazla kanalı birbirine bağlayan, ön ve arka operasyonları kolaylaştıran entegre bir çözüm, perakendecilerin başarıya ulaşmasına yardımcı olabilir.


Otomatik teknoloji, perakendecilerin işgücü sıkıntısının üstesinden gelmesine yardımcı oluyor

Neredeyse her üç perakendeciden biri, 2022'de personel çekebilmek ve elinde tutabilmek konusunda endişeli. İşgücü sıkıntısının neden olduğu artan karmaşıklıkla mücadele etmek için perakendecilerin %72'si, ekiplerinin uygulamadaki zamanını azaltmak için otomasyon kullanıyor veya kullanmayı planlıyor.


Siparişleri takip etme, müşteri sadakat programlarını yönetme ve müşterilerle iletişim kurma gibi görevler için verimliliği kolaylaştırmak, perakendecilerin otomatik teknolojinin personel boşluklarını doldurmaya yardımcı olacağını söylediği ilk üç alandır. Perakendeciler, işe alım ortamının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için otomatik yazılımlara yatırım yapmayı veya halihazırda kullandıklarını yükseltmeyi düşünmelidir.


Tedarik zinciri sorunları devam ederken, aynı gün teslimat perakendecilere açık bir avantaj sağlıyor

Neredeyse her üç müşteriden ikisi, çevrimiçi alışveriş yaparken teslim almayı tercih ediyor. Ancak, perakendecilerin yalnızca %38'i aynı gün teslimat sunuyor. Nakliye gecikmeleri ve tedarik zinciri sorunları artık daha yaygın olsa da ve perakendecilerin %48'i tedarik zinciri gecikmeleriyle karşı karşıya kalmaya devam etmeyi bekliyor. Yerel işletmeler, aynı gün teslimat sunarak ürünleri büyük e-ticaret oyuncularına göre daha hızlı çıkarma fırsatına sahipler.


Ayrıca, pandeminin çok ötesinde sürecek teslimatın ötesinde birden fazla yerine getirme seçeneği vardır. Neredeyse beş müşteriden biri, çevrimiçi satın al, mağazadan teslim (BOPIS) seçeneklerinin eksikliğinin, belirli perakendecilerden kaçınmalarına neden olacağını ve bu da ek esnekliğin ne kadar önemli hale geldiğini kanıtlıyor.


Sosyal ticaret, perakende sektöründeki en büyük dijital trendlerden biri ve hızla gelişiyor

Gönderen Instagram satış için bir online mağaza başlatılması, perakendeciler müşterilerinin gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için birden fazla yol denemektedir. Ankete katılan perakendecilerin %75'inin artık sosyal medyada satış yaptığı bu yeni çok kanallı ortam heyecan verici.


Tamamen alışveriş yapılabilen bir mağaza veya hızlı satışlar yoluyla olsun, sosyal satış, e-ticaret araçlarıyla mümkün kılınarak, perakendecilerin, insanların cihazlarına daha da fazla bağlı olduğu bir zamanda daha fazla müşteriye ulaşmasına yardımcı olur. Sosyal platformlarda satış yapan perakendecilerin %43'ü, gelirlerinin yarısının veya daha fazlasının sosyal medya satışlarından geldiğini söylüyor. Perakendeciler sırasıyla Facebook, Instagram, Twitter ve TikTok'tan en fazla geliri elde ediyor.


Etkileşimli perakende deneyimleri, bir mağazanın çevrimiçi ve çevrimdışı bölümleri arasındaki boşluğu dolduruyor

Müşteriler sosyal medya aracılığıyla daha rahat ürün satın alırken, bu platformlar aracılığıyla etkileşim kurmanın yepyeni bir yolunu da açıyor. Sanal deneyimlere girin. Her üç perakendeciden biri 2022'de canlı akış alışverişine yatırım yapacak, %30'u da sanal gerçeklik (VR) alışverişi uygulayacak.

Bu yatırımlar, müşteriler için daha zengin deneyimlere ve daha bilinçli satın alma kararlarına yol açabilir. Ve düşündüğünüzden daha erişilebilirler.


Canlı yayın, ürünlerin canlı video üzerinden müşterilerle paylaşılmasıdır. Sanal bir alışveriş randevusu aracılığıyla müşterilere mağazada ne olduğunu göstermek için bir iPad kullanmak veya yeni gelen yeni stoğu sergilemek için Instagram Stories'i kullanmak kadar basit olabilir.


Sanal gerçeklik, perakendecilerin müşterilerin ürünleri sepetlerine eklemeden önce deneyimlemelerine yardımcı olmak için kullandıkları başka bir stratejidir. Çevrimiçi alışveriş yapanlar, ürünleri sepete eklemeden önce daha iyi anlamak isterler ve VR teknolojisi, genel satın almadan önce dene deneyimini iyileştirmenin etkili bir yolu olabilir.


Perakende ve diğer endüstriler arasındaki sınırlar bulanıklaşmaya devam ediyor

Pandemi yalnızca iş eksenlerini harekete geçirmekle kalmadı, aynı zamanda halihazırda gerçekleşmekte olan hızlı izlenen endüstri karmalarını da tetikledi. Markalı ürünler satan restoranlar ve dijital hizmetler sunan perakendeciler gibi karma kullanım konseptleri giderek normalleşiyor.

Her dört kişiden biri pandemi sırasında bir salon veya spadan perakende ürünler satın aldığını söylerken, %44'ü restoranlardan yemek dersleri veya çevrimiçi yemek kursları gibi hizmetler satın aldığını söylüyor.


Perakendecilerin topluluk yatırımları kalıcı olabilir

Topluluklar, yerel işletmelere hayat verir ve hem müşteriler hem de mal sahipleri bu uyumun farkındadır.


Perakendeciler, ev olarak adlandırdıkları alanlarla olan bağlantılarını çeşitli yollarla derinleştiriyor. Perakendecilerin yüzde altmış sekizi 2022'de daha fazla topluluk girişimine katılmayı planlıyor ve yaklaşık üçte biri yerel işletmelerle ortak olacağını, yerel etkinlikler için malzeme sağlayacağını ve topluluk kuruluşlarına malzeme bağışlayacaklarını söylüyor.


Perakendeciler, onları benzersiz kılan özelliklerden yararlanıyor, onları yeniden işliyor ve tüketici ihtiyaçları değiştikçe bunları kendi avantajlarına kullanıyor. 2022'de perakendenin geleceği yerel işletmelerin gücünde yatıyor.


Bu perakende sektörü trendlerini işinize dahil etmek için operasyonlarınızı dijitalleştirmeyi ve ardından yeni satış yöntemlerini denemeyi düşünün. Neyin uygun olduğunu bulduğunuzda, size yeni şeyler denemek için yer açarken müşterilere tam olarak ihtiyaç duydukları şeyi verebilirsiniz. Ve mağazanız için çalışan kolları çekebileceğiniz o alana geldiğinizde, geleceğiniz tamamen açık.


Satışlar pandemiye rağmen genel olarak güçlenmeye devam edecek

2021, dünya ekonomisinin kademeli olarak yeniden açılmasına tanık oldu. Deloitte'un dediği gibi, "Ana cadde yeniden açılıyor." Artık gerekli olmayan mağazaların daha fazla faaliyet göstermesiyle, birçok tüketici alışveriş çılgınlığına girdi. Genellikle seyahat için harcayacakları parayı ev tadilatı ve tüketim malları gibi başka şeylere harcıyorlar. Birçok yer, konaklama sektörü üzerindeki kısıtlamaları da gevşetiyor. Tüketici kaynaklı bu toparlanmanın 2022 ve sonrasında da devam etmesi muhtemel.


Ücretsiz gönderim ve hızlı teslimat pek çok tüketici için öncelikler arasında

Şu anda tüketici beklentileri ile COVID gerçekleri arasında bir çelişki var. Tüketiciler, alışverişlerinin çok daha fazlasını çevrimiçi yapıyor olabilir, ancak yine de satın aldıkları ürünlere mümkün olan en kısa sürede erişmek istiyorlar. Her zamankinden daha hızlı teslimat bekliyorlar ve Amazon gibi birçok çevrimiçi oyuncu bunu hızlandırmak için çok çaba sarf etti.


Ne yazık ki pandemi, dünya çapında teslimat gecikmeleriyle birlikte devasa bir nakliye krizine yol açtı. COVID karantinalarından uzaklaştıkça, dünya lojistiğinde bir miktar iyileşme olmalı ve ortalama teslimat süreleri tekrar düşmeli.


Ücretsiz kargo, çevrimiçi alışveriş yapanlar için bir anlaşma kırıcı olabilir. Tüketicilerin %90'ı ücretsiz kargo seçeneği sunulsa daha sık çevrimiçi alışveriş yapacaklarını söylüyor. Ayrıca, tüketicilerin %24'ü ücretsiz kargoya hak kazanmak için daha fazla harcama yapacaklarını kabul ediyor. Ücretsiz gönderimi olan şirketler, bu seçeneği olmayanlara göre %20 daha yüksek dönüşüm oranına sahiptir.


Fiziksel mağazalar, müşterileri güvende hissetmek için alanları yeniden tasarlıyor

Tuğla ve harç mağazaları, müşterilerini ayrı tutmak ve kendilerini güvende hissetmek için alanlarını yeniden tasarlamak zorunda olduklarını fark ettiler. COVID ortadan kalktıktan sonra bunların bazılarını kuşkusuz tersine çevirecek olsalar da, birçoğu bir süre daha yerinde kalacak.


Birçok müşteri hala gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalara gitmek istiyor; mağaza içi deneyimi severler ve ürünleri satın almadan önce fiziksel olarak etkileşime girmeyi tercih ederler. Ancak, bir mağazaya girmeden önce kendilerini güvende hissetmeleri gerekir.


Temassız ödemelerde artış

Temassız ödemeler pandemi sırasında icat edilmemiş olabilir, ancak 2020-2021'de popülaritesi arttı. Verizon Look Forward araştırmasına göre, her üç yetişkinden biri, Coronavirüs pandemisi sırasında ilk kez temassız kredi kartları (%36), temassız mobil ödemeler (%33) ve market alışverişi teslimat hizmetlerini (%38) kullandı veya duydu.


Yeni Zelanda gibi bazı ülkelerde, teknolojiyi kullanan perakendeciler için yüksek banka ücretleri nedeniyle temassız ödemelerin başlaması yavaştı. Bankalar, COVID sırasında artan talep nedeniyle 2020'de bu ücretleri düşürdü, ancak birçoğu daha sonra 2021'de bu ücretleri artırdı. Tüketiciler artık temassız ödemenin avantajlarını deneyimledi ve sürdürülmesini talep etti, bu da anlaşmasızlıklara neden oldu.


Perakendeciler yapay zekanın avantajlarını keşfediyor

Perakendeciler, operasyonlarında giderek daha fazla yapay zeka kullanıyor. Nesnelerin internetinin kavramdan gerçeğe geçmesi biraz zaman aldı, ancak artık yaygın. Perakendede yapay zekanın tipik kullanımları arasında envanter yönetimi, uyarlanabilir ana sayfa, dinamik erişim, etkileşimli sohbet, görsel iyileştirme, rehberli keşif, konuşma desteği, müşteri katılımı ve daha fazlası yer alır.

Firmalar, kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi için yapay zeka kullanır. Açık bir uygulama, sohbet robotlarıdır. Tahminler, internet kullanıcılarının %91'inin günlük olarak bir chatbot ile etkileşime girdiğini söylüyor.


Sesli arama ve kişisel asistanların artan kullanımı

AI için başka bir uzman uygulama, sesli arama ve kişisel asistanların kullanımındaki artıştır.

Google, internetteki kişilerin %27'sinin artık mobil cihazlarında sesli arama yaptığını bildiriyor. Yazmak yerine telefonlarıyla konuşmayı tercih eden Millennials ve Z kuşağı arasında özellikle popüler.


Özel markaların artan popülaritesi, 2022'de de devam edecek

Bütçe bilincine sahip birçok müşteri artık öncelikli olarak özel markalı ürünler satın alıyor. Bunun nedeni, bilinen bir markaya sahip bir ürün için prim ödemektense, çalışan bir isimsiz ürün için daha az ödeme yapmayı tercih etmeleridir.


Ancak günümüzde özel markalı ürünleri satın alanlar sadece yoksullar değildir. Özel markalı ürünlerin satışları artık markalı ürünlerin satışlarını 3 kat geride bırakıyor.


Özel markalı ürünler ABD'den önce Avrupa'da yükselişe geçti. İngiltere'de bakkal satışlarının %40'ı özel markalı ürünlerdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde daha az popüler olmalarına rağmen, önümüzdeki on yılda %25'lik bir pazar payına sahip olmaları ve Y kuşağı için %32'ye ulaşmaları bekleniyor.


Perakendeciler, markalı ürünlerin satışından elde edebileceklerine göre özel markalı ürünlerden %25-30 daha yüksek marjlar elde edebildikleri için bu hareketin hızlanmasına yardımcı oldular.


Instagram'da sosyal ticarette artış sürmesi bekleniyor

Sosyal ticaret için en gelişmiş (Batı) sosyal ağ Instagram'dır. Instagram'da Alışveriş'i duyurmaları ve doğrudan uygulama içinde alışveriş yapabilmeleri çığır açıcıdır. Perakendeciler artık ürünlerini Instagram'da kolayca keşfedilebilir hale getirebilirler. Hikayenizi anlatabilir ve ürünlerinizi öne çıkarabilirsiniz. İnsanlar keşif anında alışveriş yapabilir ve onları satın alma yolculuğuna yönlendirebilir.


Perakendeciler, alışveriş deneyimini özelleştirmek ve kişiselleştirmek için sosyal ticareti kullanabilir. Örneğin, Instagram'da (veya başka bir sosyal ağda) bir ödeme, perakendecilerin müşterilerine hepsi bir arada bir deneyim sunmasına olanak tanır. Sonuç olarak, markalar müşterilerle etkileşime geçebilir, kişiselleştirilmiş indirimler belirleyebilir, önemli geri bildirimler alabilir ve ardından sonuçta, insanlar Instagram'dan ayrılmadan satış yapabilir.


Perakendeciler düzenli olarak çok kanallı pazarlama faaliyetlerinde yer alacak

Çok kanallı stratejileri benimseyen işletmeler, benimsemeyen işletmelere göre yıldan yıla %91 daha fazla müşteri elde tutma oranları elde ediyor. Tüketiciler artık bir ürün satın alırken ortalama yaklaşık altı temas noktası kullanıyor ve yaklaşık %50'si düzenli olarak dörtten fazlasını kullanıyor.


Pek çok perakendeci ve diğer firma artık pazarlama kampanyalarını yalnızca bir veya iki kanala odaklanmak yerine birden çok kanala yayıyor. Genellikle bir marka, satın alma döngüsünün farklı aşamalarında farklı kanallarla bir müşteriye ulaşır. Ancak, çok kanallı pazarlama, bir kampanya için yalnızca birden çok kanal kullanmak değildir. Kanallarınızın, bir müşterinin kusursuz bir pazarlama deneyimi yaşamasını sağlayacak şekilde etkileşimde bulunmasını sağlıyor.


Perakendecilerin çok kanallı pazarlamaya katılma yollarından biri, hem mağaza içi hem de çevrimiçi alışveriş deneyimini artırmak için AR ve VR kullanmalarıdır. Örneğin, bir ürünü satın almaya karar vermeden önce önizleme yapmak için AR'yi kullanabilirsiniz.


Deneyim odaklı alışverişin önemi artıyor

Perakendecilerin bir mal satın almaktan daha fazlasını alışveriş yapmaları yönünde bir eğilim var; bir deneyim sunarlar. E-ticaretin popülaritesinin artmasıyla, özellikle Amazon gibi büyük oyuncularla, daha küçük geleneksel mağazaların hayatta kalmak için bir fark noktası geliştirmesi gerekiyor. En iyi müşteri deneyimini sağlamak için ürünlerinizi, mağazanızı ve alışveriş yapanları tam olarak anlamanız gerekir.


Lidl tarafından kullanılan bir teknik hazine avı deneyimidir. Bununla, insanlar harika teklifler ve ürünlerle karşılaşacaklarını bilerek mağazaya geliyorlar, ancak bu ürünler uzun süre ortalıkta olmayacak. Bir mağazanın yaklaşık %20'sini, haftalık dönüşümlü olarak sınırlı miktarlarda beklenmedik mallardan oluşan bir seçim olan 'Lidl Sürprizler'e ayırıyorlar.


Diğer mağazalar topluluklar oluşturmaya odaklanır. Hatta bazı kitapçılar insanları mağazada kalmaya ve satın aldıkları kitapları okumaya teşvik ediyor.


Sağlık ve refah konusuna artan hassasiyet satın alma sürecini etkilemeye devam edecek

Belki de kaçınılmaz olarak, COVID ile ilgili sorunlar nedeniyle sağlık ve esenlik perakendede önemli bir odak noktası haline geldi. Tüketiciler kendilerine bakmak için daha fazla zaman ve para harcarlar. Vegan ve bitki bazlı gıdaların satışlarında ve "evde" ekonominin yeni günlük kıyafetleri olan "atletizm" giyim satışlarında önemli artışlar oldu.


Kripto para birimleri ana akım haline gelecek

Kripto paralar, tüketiciler ve perakende sektörü için hız kazanmaya devam etti. Bir rapora göre, Amerikalı yetişkinlerin %14'ü şu anda kripto para birimine sahip ve daha önce hiç kripto para birimine sahip olmayan Amerikalıların %22'si – 50 milyondan fazla tüketici – önümüzdeki yıl muhtemelen satın alacak. Bu, artık tüketim malları ve hizmetleri için ödeme yapmak için başka bir yönteme sahip olacak olan nüfusun büyük bir kısmıdır.


Daha fazla tüketici kripto para birimine yatırım yaptığı ve perakendecilerin müşterilerine hizmet vermek için en son ödeme yöntemlerini talep etmeye devam ettiği için bu eğilim 2022 ve sonrasında da devam edecek.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page