top of page
Ara

2021 yılında Pfizer ve Moderna, sadece Covid-19 aşı satışlarından 32 milyar dolar kazanabilir

Pfizer'in Covid-19 aşısının Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanması bilim, ekonomi ve insanlık için çok önemli bir fırsat

2021 yılında Pfizer ve Moderna, sadece Covid-19 aşı satışlarından 32 milyar dolar kazanabilir

Pfizer'in Covid-19 aşısının Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanması bilim, ekonomi ve insanlık için çok önemli bir fırsattır. Kilometre taşı aynı zamanda aşıları geliştiren şirketler için önemli bir para kazandırıcıdır.


Wall Street analistleri Pfizer ve Moderna'nın yalnızca gelecek yıl Covid-19 aşı gelirinden 32 milyar dolar elde edeceğini tahmin ediyor.


Bu, şirketlerin bir yüzyıldaki en kötü salgını sona erdirmeye yardımcı olarak elde edecekleri iyi niyet artışını hesaba katmıyor. Bu artış, 2020'den önce çok az kişinin duyduğu ve şimdi kendi FDA yetkisini almanın zirvesinde olabilecek genç bir biyoteknoloji şirketi olan Moderna için büyütüldü.

Morgan Stanley'e göre Pfizer'in2021'de Covid-19 aşı gelirinden tek başına 19 milyar dolar kazanması bekleniyor. Bu, 2020 aşı gelirinde tahmini 975 milyon dolarlık bir gelirin üstünde.

Pfizer, gelirlerini aşıyı geliştirmek için ortak olduğu Alman şirketi BioNTech ile paylaşacak. FDA danışmanlarından oluşan bir panel Perşembe günü, ajansın çiftin geliştirdiği aşı adayına acil kullanım izni vermesini tavsiye etti. ABD'li yetkililer, aşıya yeşil ışık yakmak için "hızla" çalıştıklarını söylediler.


Pfizer aşısı zaten bu ayın başlarında Birleşik Krallık tarafından yetkilendirilmişti.


Morgan Stanley, dünya aşılanmaya devam ederken Pfizer'in 2022 ve 2023'te birleşik Covid-19 aşı gelirinden 9,3 milyar dolar daha fazla kazanması bekleniyor.


İlaç üreticisi halihazırda büyük bir şirket olduğu için, aşı atılımı Pfizer'in hisse fiyatında bir patlama yaratmadı. Pfizer'in hisseleri bu yıl sadece %12 artarak S&P 500'ün %13,5'lik genel kazancını dar bir şekilde takip ediyor.


Yine de, Pfizer'in 2021'de beklenen gelir elde etmesi, şirketin geçen yılki en çok satan ürününü büyük ölçüde geride bırakacaktı: 5,8 milyar dolarlık satış sağlayan bir zatürre aşısı.


Pfizer'in hisseleri güçlükle artmış olsa da, ortağımız BioNTech hızla büyüyor: ABD'de borsada işlem gören hisseleri yaklaşık %300 artarak Alman biyoteknoloji şirketinin değerlemesini yaklaşık 30 milyar dolara çıkardı.


Moderna geçen yıl sadece 60 milyon dolar gelir elde etti

Bu arada, Moderna'nın Covid-19 aşı adayı, neredeyse bilinmeyen bir şirketi 62 milyar dolarlık bir güç merkezine dönüştürdü. Hisse senetleri bu yıl yaklaşık %700 oranında fırladı ve Morgan Stanley, şirketin piyasa değerinin yaklaşık yarısının aşıya bağlı olduğunu tahmin ediyor.


Goldman Sachs'a göre, Moderna'nın önümüzdeki yıl Covid-19 aşı gelirinde 13,2 milyar dolarlık pay alması bekleniyor. Diğerleri daha boğa. Morgan Stanley, Moderna'nın hızla yükselen hisse fiyatının, yatırımcıların şirketin hem 2021 hem de 2022'de Covid-19 aşısı satışlarında 10 ila 15 milyar dolar kazanacağını, ardından milyarlarca artırıcı satış yapacağını beklediğini söyledi.


Bunlar, 2019'da sadece 60 milyon dolarlık satış yapan ve daha önce bir ürünü hiç lisanslamayan bir şirket için şaşırtıcı meblağlar.


Needham'da bir biyoteknoloji analisti olan Alan Carr, "Bu epik," dedi. "Bu, ilaç geliştirmede tarihi bir başarı. Böylesine genç bir şirkette yeni bir teknolojiyi alıp bir yüzyılın en kötü salgınına tam zamanında hazır hale getirmek hayal etmek zor."


Wall Street, Moderna'nın boru hattında çok yükseliş gösteriyor

Hem Pfizer hem de Moderna, aşı adaylarının Covid-19'u önlemede oldukça etkili olduğunu gösteren veriler yayınladı - analistlerin tahmin ettiğinden daha fazla.


Yatırımcılar, başarının, Moderna'nın istenen terapötik etkiyi yaratmak için normal biyolojik süreçlerden yararlanmayı amaçlayan mRNA teknolojisini doğruladığına inanıyor. Wall Street artık Moderna'nın tüm boru hattına çok daha fazla güven duyuyor ve bunun şirketin tek gişe rekorları kıran filmi olmayacağına bahse giriyor.


Morgan Stanley analisti Matthew Harrison müşterilere yakın zamanda yazdığı bir notta, Moderna'nın koronavirüs aşısının "teknolojinin güvenli ve etkili olduğunu gösterdi ve bu da diğer aşıların potansiyelini açığa çıkardı" dedi.


Morgan Stanley, Moderna'nın piyasa değerinin dörtte birinden fazlasının artık diğer mRNA aşılarına tahsis edildiğini tahmin ediyor.


Şimdi Wall Street'teki büyük tartışma, Covid-19 aşılarının bu şirketler için ne kadar süreyle bir gelir akışı olacağı yönünde. Tedavilerin ne kadar süreyle koruma sağlayacağı ve bireylerin ne sıklıkla ek aşılara ihtiyaç duyacağı hala bilinmemektedir.


Harrison, aşının ne kadar etkili olduğunu anlamak için en az birkaç yıllık takip verilerinin gerekeceğini söyledi. Bu süre zarfında, halk sağlığı yetkililerinin yüksek riskli ve yaşlı nüfusu artırmaya teşvik etme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.


Bir sağlık krizi sırasında kâr etme tartışması

Tıbbi atılımlar, pandeminin yok ettiği hava yolu şirketlerinin, otellerin, kumarhanelerin, restoranların ve diğer sektörlerin kurtarılmasının önünü açarak, zarar veren dünya ekonomisi için büyük olasılıkla oyunun kurallarını değiştirecek. Aşılar nihayetinde sağlık krizi sırasında işleri raydan çıkan milyonlarca işçinin yeniden işe alınmasına yol açabilir.


Yine de, on milyarlarca dolarlık Pfizer ve Moderna'nın aşılardan kurtulma şansı, insanların çektiği acı göz önüne alındığında eleştirilere neden oldu. Pandemi, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 300.000 kişiyi öldürdü.


Rakip ilaç üreticileri Johnson & Johnson ve AstraZeneca, aşılarını pandemi sırasında kar amacı gütmeden sunmaya söz verdi.


Sözcü Eli Zupnick, "Pfizer ve Moderna gibi ilaç şirketlerinin vurgunculuk yapması ve yöneticilerinin, Amerikan vergi mükellefleri tarafından çok ağır sübvanse edilen ve desteklenen Covid-19 aşılarından büyük kişisel servetler kazanmaları düşüncesi bazı kitleler tarafından oldukça tepki toplayacağının bilincinde olunmalı" dedi.


Ne Pfizer ne de Moderna yorum taleplerine yanıt vermedi.


Pfizer geçen ay yaptığı açıklamada, Covid-19 aşısı geliştirme ve üretim maliyetlerinin "tamamen kendi kendine finanse edildiğini ve milyarlarca doların zaten risk altında yatırıldığını" söyledi.

Pfizer, "Şirket, bu salgına mümkün olan en hızlı şekilde çözüm bulmaya yardımcı olmak için geliştirme ve üretimin tüm maliyetlerini üstlenmeye devam edecek," dedi.


Federal hükümetin rolü

Pfizer, Trump yönetiminin aşı girişimi Warp Speed ​​Operasyonundan para kabul etmese de, federal hükümet ilk 100 milyon doz için 1.95 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Bu anlaşma Pfizer için bir çeşit güvenlik ağı işlevi gördü ve FDA aşıya onay verdiyse şirkete kazançlı garantili bir pazar sağladı.

Moderna, bir miktar fon sağlamak için sermaye piyasalarından yararlandı.


Mayıs ayında şirket, hisse satışı yoluyla 1,3 milyar dolar topladı. Bazı Moderna yöneticileri, önceden planlanmış işlemlerle on milyonlarca dolarlık hisse senedini nakde çevirdi ve yine de eski SEC yetkililerinin dikkatini çekti.


Moderna ayrıca aşı adayını geliştirmek için vergi mükelleflerinden bir miktar para aldı. Federal hükümet, Moderna'ya ilacın geliştirilmesini desteklemek için tasarlanmış yaklaşık 955 milyon dolar hibe verdi. Moderna, aşısını test etmek için hükümet bilim adamlarıyla da yakın çalıştı.


Needham analisti Carr, Moderna ve Pfizer için yaklaşan gelir artışlarının tıbbi atılımları mümkün kılan motive edici faktörler olduğunu söyledi.


"Onları teşvik edecek bir gelir akışı gibisi yoktur" dedi.


Pfizer'ın Kovid-19 aşıları ABD'de dağıtımı başladı

Pfizer, ABD'deki ilk Covid-19 Aşılarının pazar sabahı yola çıkacağını açıkladı.


Pfizer'dan yapılan açıklamada, ABD Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) onay alan aşının yarın sabah Michigan'daki merkezden dağıtım için yola çıkacağını açıkladı.


Açıklamada, aşı dağıtımının daha sonraki aşamaları hakkında detaylı bilgiye yer verilmedi.


FDA, cuma gecesi Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısı için onay vermişti.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page