top of page
Ara

2021'de pazarlamayı ileriye taşıyacak 3 gelişen teknoloji

AR, 5G ve yapay zeka tarafından üretilen medya, pazarlamacıların gelecek yıl işlerini yapma şeklini şekillendirmeye hazır

AR, 5G ve yapay zeka tarafından üretilen medya, pazarlamacıların gelecek yıl işlerini yapma şeklini şekillendirmeye hazır

Video konferans platformlarından sohbet robotlarına kadar, Covid-19 salgını pazarlamacıları başka türlü asla düşünemeyecekleri araçları denemeye zorlarken, insanları bağlantıda tutan ve meşgul tutan hemen hemen her tür teknoloji bu yıl bir artış gördü.


Dünya 2021'de yeniden açılmaya başladığında, bu eğilimlerin her birinin ne kadar kalıcı bir güce sahip olacağını söylemek zor olabilir. Bunlar, yeni, normal ya da geçici bir kilitlenme hayatının tuhaflıklarının bir parçası olacaklar mı?


Aradaki fark, bu yıl ilgi kazanacak en umut verici yeniliklerin birçoğunun çoktan havalanmaya hazır olması olabilir - pandemi aslında büyük bir devrimin başlangıcı oldu.


Bu hususları göz önünde bulundurarak, gelişmekte olan teknolojinin birkaç alanını, pazarlamacıların gelecek yıl ve sonrasında işlerini nasıl yapacakları üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olma olasılığı yüksek olan birkaç alanı topladık.


Artırılmış gerçeklik (AR) ve 5G

Ocak 2020'de Apple CEO'su Tim Cook, AR'yi "bir sonraki büyük şey" olarak nitelendirdi ve bunun "tüm hayatımıza yayılacağını" öngördü.


Fiziksel dünyada 3D grafiklerin üst üste bindirilmesini içeren teknoloji, perakendecilerin fiziksel mağaza rafları ve soyunma odaları yerine sanal deneme özellikleri oluşturmak için onu benimsemesinden bu yana aylar içinde popülerlikte bir artış gördü. Pandemi fiziksel aktivasyonları zorlaştırırken, diğer markalar da tüketicilerin ilgisini çekmenin etkileşimli bir yolu olarak formatı benimsedi.


Watson Advertising'in küresel başkanı Sheri Bachstein, "İnsanların çevrimiçi ortamda çok şey satın almasıyla AR, bu deneyimi geliştirebilir" dedi. "Şirketler hala onu en iyi şekilde nasıl kullanacaklarını bulmaya çalışıyorlar, ancak… bunu güzellikte görüyorsunuz, bazı perakende kıyafetlerde görüyorsunuz ve bence bu sadece büyüyecek."


Trendle ilgili yakın tarihli bir eMarketer raporuna göre, salgından önce bile Snapchat ve Instagram gibi sosyal platformlar, AR'yi her zamankinden daha hızlı ve daha erişilebilir hale getirmek için gereken geliştirici araçlarını yaparak böyle bir trend için zemin hazırlamaya yardımcı olmuştu.


Şimdi 5G, daha büyük dosya boyutlarını, daha yüksek yükleme hızlarını ve dolayısıyla daha ayrıntılı ve sürükleyici grafikleri destekleme yeteneği ile teknoloji için daha fazla kapı açma potansiyeline sahip. Yeni nesil kablosuz hizmet hala piyasaya sürülmenin ilk aşamalarında olsa da, bu sonbaharda ilk 5G özellikli iPhone'un piyasaya sürülmesi AR'nin benimsenmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir.


"Herhangi bir marka için vurmaktan hoşlandığım bir şey, dünyadaki tüm fiziksel şeyleri düşünmektir - eğer ürünlerinizse mağazanızsa - bunların dijital bir katmana ihtiyacı vardır ve bu dijital katman artırılmış gerçeklik olacaktır." AR odaklı danışmanlık şirketi M7 Innovations'ın kurucusu Matt Maher dedi.

"Ve bu dünya şimdi inşa edilmeye başlıyor. Sanırım iki ila beş yıl içinde, telefonunuzu herhangi bir şeye tutarsanız fiziksel temas noktasında dijital bir deneyim olması gereken bir yere ulaşacağız. "


Sentetik ortam (Synthetic media)

Video prodüksiyon süreçleri bu yıl kilitleme önlemleri nedeniyle sık sık kesintiye uğradığından, bir avuç marka Hollywood büyüsünden daha yaygın olarak sahte haberlerle ilişkilendirilen bir teknolojiye yöneldi: Yapay zeka destekli derin sahte.


State Farm ve ESPN, karantina nedeniyle sokaktaki bir adam düştüğünde bir SportsCenter çapasının eski bir klibini değiştirmek için bu makine öğrenimi biçimini kullandı. Hulu, NBA oyuncusu Damian Lillard'ın yüzünü dublörün yüzüne yerleştirmek için yapay zekayı kullandı, böylece yıldızın çekim için fiziksel olarak mevcut olması gerekmiyordu. Ve Spotify, çevrimiçi R&B yıldızı ile bire bir deneyimi simüle etmek için The Weeknd'in benzerliğini yeniden yaratmak için ona dokundu.


Bu arada, Rephrase.AI gibi yeni başlayanlar, sentetik medyanın basit bir metin senaryosundan bir video satış konuşması oluşturmak gibi daha günlük pazarlama bağlamlarında nasıl kullanılabileceğini inceliyor.


Bunun gibi projeleri yönlendiren inovasyon, yapay zekanın daha yaratıcı tarafını üretilen görsellerle ortaya çıkarmak için kullanılan, üretken düşmanlık ağı (GAN) adı verilen yeni ortaya çıkan bir sinir ağı biçimidir. Teknoloji henüz başlangıç ​​aşamasındayken, uzmanlar bunun daha ucuz bir video prodüksiyon biçimi olarak hizmet edebileceğini söylüyor. GAN, video reklamları da her zamankinden daha kişisel hale getirebilir.


Yaratıcı yapay zeka platformu RunwayML'nin kurucu ortağı Cristóbal Valenzuela Barrera, "Sentetik medya ve üretken modeller video üretim sürecini kökten değiştirecek" dedi. "Evden ayrılmadan bir reklamı veya filmi çekebileceğiniz fikri ikna edici çünkü gerçekten çok ucuz."


Doğal dil işleme (Natural language processing)

2019'da OpenAI araştırma grubu, GPT-2 adlı devasa bir dil oluşturma aracını yayınlayarak AI araştırma topluluğunda ses getirdi. Bu yıl, internetten alınan neredeyse bir trilyon kelime metinle eğitilmiş katlanarak daha büyük bir sistem olan GPT-3 ile bu aracı sudan çıkardı.


Sonuç, en az birkaç metin parçasına dayalı olarak belirli bir yazı stilinde kulağa gerçekçi bir kopya çıkarabilen bir araçtır. Çıktısının büyük bir kısmının içeriği hala bir şekilde saçma kalsa da, sözdizimi ve stili, bir insan ile bir makinenin yazısını birbirinden ayırmanın çok zor olduğu bir noktaya ulaştı.


OpenAI şu anda sisteme erişebilen müşteri sayısını sınırlıyor, ancak şirket, sohbet robotlarından yaratıcı yazmaya kadar teknolojinin kullanımları konusunda Reddit ve Quizlet gibi markalarla çalışıyor. GPT-2'ye göre büyük ölçüde geliştirilmiş tutarlılığı ve becerisi ile GPT-3, önümüzdeki yıllarda her türlü ticari dil uygulamasını dönüştürme potansiyeline sahiptir.


Bu çabaların tam potansiyeli önümüzdeki yıl gerçekleştirilebilirken, GPT-3'ün ait olduğu sinir ağı algoritması sınıfının (doğal dil işleme transformatörleri) daha hızlı bir etkisinin olacağı, içeriğe özgü Google arama sonuçları üzerinde, Gartner Research analisti Bern Elliot'a göre.


Google'ın kendi dil dönüştürücü modeli BERT, çok daha ayrıntılı ve hassas arama sorgularını mümkün kılmak için zaten kullanılıyor, bu da pazarlamacıların ürün listelemelerini ve arama motoru optimizasyonu stratejilerini buna göre ayarlamaları gerektiği anlamına geliyor.


Elliot, "[Transformatör modellerinin] en önemli etkisinin olacağı yer, metnin bağlamının büyük rol oynadığı uygulamalardır," dedi. "Pazarlamacılar, kurumsal web sitelerinin uygun ayrıntı düzeyiyle yanıt verebilmesini sağlamalıdır."


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page