top of page
Ara

1999'da Apple, Google ve Amazon web siteleri neye benziyordu?

Sosyal medyanın ve akıllı telefonun her şeyi değiştirmesinden önce, 2007 yılına kadar çevrimiçi hayat oldukça farklıydı

Yıl 1999'du: Cher'in "Believe" adlı eseri pop radyo istasyonlarında patlıyordu, Bill Clinton suçlandı, Jar Jar Binks Büyük Ekrana çarptı ve çevirmeli internetin bip sesi, bip sesi, statik tüm dünyadaki aile odalarında yankılandı.


World Wide Web o zamanlar hala gençti - huysuz, garip ve acı verici derecede yavaştı. Dotcom balonu patlamanın zirvesindeyken büyümeye devam ediyordu. Halk, interneti on yıldan az bir süredir kullanıyordu ve çevrimiçi içerik hazırlayanlar (toplu halde içerik demeden önce) genellikle duvara bir şeyler fırlatıyorlardı.


"1990'lar, web'de grafik tasarımın olanaklarını keşfederek ve web tasarımına nasıl yaklaşılacağını araştırarak damgasını vurdu, çünkü o zamanlar web tasarımcılarının büyük çoğunluğu yalnızca basılı materyal tasarımında deneyime sahipti," Petr Kovar, 90'lardan ve erken dönemlerden siteler hakkında çevrimiçi sergiler düzenleyen Web Tasarım Müzesi'nin kurucusu bir e-postada söyledi.


Kovar, günümüzde pek çok web sitesinin aynı göründüğünü, çünkü "görsel özgünlük pahasına erişilebilirlik, uygulanabilirlik ve kullanıcı deneyimine daha fazla vurgu yapıldığını" söyledi. Prag merkezli UX tasarımcısı, bu kötü bir şey değil, diye ekledi, ancak onun gibi 90'lardan web tasarımcılarını renkli arka planlar ve Comic Sans için özlemle bırakıyor. Bununla birlikte, bu estetik kurumsal markalar tarafından benimsenmemiş olsa da, Amazon, AOL ve AltaVista gibi pek çok kişi kutu ızgaraları ve yeni milenyumdan hemen önce bir renk sıçraması tercih ediyor. (AOL, o zamanlar grubun en canlı olanıydı.)


Etkili Wayback Makinesi ile Internet archieve gibi web'i arşivleyen birçok hizmet varken, internetin geçmişi hakkında daha iyi bir bağlam sağlamak için geçmiş anlık görüntüleri düzenler. Onlarca yıl önce müzik, film ve futbol sitelerinin neye benzediğini görmek ister misiniz? Kovar'ın müzesinde bir örnek var. Müzede ayrıca 90'lardan kalma, birçoğunu muhtemelen hiç duymadığınız bir arama motoru koleksiyonu var. Ne de olsa, seyahat rehberi markası Rough Guides, Google'ı 1999'daki internet rehberinin dizinine dahil etmedi. (Evet, o zamanlar insanlar internet turistleri için kitap yazıyordu.)


İşte bazı örnekler:


0 yorum
bottom of page