top of page

Leaders Globe

Sektörlerin önemli isimleri ve önemli bilgiler

Satya Nadella

Satya Nadella

CEO, Microsoft

Satya Narayana Nadella,  bir Hint-Amerikan iş yöneticisidir. 2014'te Steve Ballmer'dan sonra Microsoft'un icra kurulu başkanıdır (CEO). CEO olmadan önce, şirketin bilgi işlem platformlarının oluşturulması ve çalıştırılmasından sorumlu Microsoft'un bulut ve kurumsal grubunun başkan yardımcısıydı.


Kariyer

Sun Microsystems

Nadella, 1992'de Microsoft'a katılmadan önce teknoloji ekibinin bir üyesi olarak Sun Microsystems'de çalıştı.


Microsoft

Microsoft'ta Nadella, şirketin bulut bilişime geçişini ve dünyadaki en büyük bulut altyapılarından birinin geliştirilmesini içeren büyük projelere liderlik etti.


Nadella, Çevrimiçi Hizmetler Bölümü için Araştırma ve Geliştirmeden (Ar-Ge) sorumlu kıdemli başkan yardımcısı ve Microsoft İş Bölümü başkan yardımcısı olarak çalıştı. Daha sonra, Microsoft'un 19 milyar dolarlık Sunucu ve Araçlar İşinin başkanı oldu ve şirketin iş ve teknoloji kültürünün müşteri hizmetlerinden bulut altyapısı ve hizmetlerine dönüşümünü yönetti. Microsoft'un veritabanını, Windows Sunucusunu ve geliştirici araçlarını Azure bulutuna getirmesine yardımcı olduğu için itibar kazandı. Bulut Hizmetlerinden elde edilen gelir, 2011'de devraldığı 16.6 milyar dolardan Haziran 2013'te 20.3 milyar dolara çıktı. 2016 maaşında 84,5 milyon dolar aldı.


Nadella'nın 2013 baz maaşı, 17,6 milyon dolarlık hisse senedi ikramiyeleri ile toplam tazminat için yaklaşık 700.000 dolardı.


Nadella'nın sahip olduğu önceki pozisyonlar şunlardır:

  • Sunucu ve Araçlar Bölümü Başkanı (9 Şubat 2011 - Şubat 2014)

  • Çevrimiçi Hizmetler Bölümü için Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı (Mart 2007 - Şubat 2011)

  • İşletme Bölümü Başkan Yardımcısı

  • İş Çözümleri ve Arama ve Reklamcılık Platform Grubu Kurumsal Başkan Yardımcısı

  • Bulut ve Kurumsal Grup Başkan Yardımcısı


4 Şubat 2014'te Nadella, Microsoft'un yeni CEO'su Bill Gates ve Steve Ballmer'ın ardından şirket tarihindeki üçüncü CEO olarak ilan edildi.


Nadella, Ekim 2014'te Women in Computing konulu bir etkinliğe katıldı ve kadınların zam istememesi ve sisteme güvenmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptıktan sonra tartışmalara yol açtı. Nadella bu açıklama nedeniyle eleştirildi ve daha sonra Twitter'da özür diledi. Daha sonra Microsoft çalışanlarına "Tamamen yanlış" olduğunu kabul eden bir e-posta gönderdi.


Nadella'nın Microsoft'taki görev süresi, Apple Inc., Salesforce, IBM, ve Dropbox dahil olmak üzere Microsoft'un da rekabet ettiği şirketler ve teknolojilerle çalışmayı vurguladı. Linux işletim sistemine karşı önceki Microsoft kampanyalarının aksine Nadella, "Microsoft ❤️ Linux" ve Microsoft'un 2016'da Platinum üye olarak Linux Vakfı'na katıldığını ilan etti.


Nadella altında Microsoft, misyon beyanını "gezegendeki her kişiyi ve her kurumu daha fazlasını başarmaları için güçlendirmek" şeklinde revize etti. Microsoft'ta empati, işbirliği ve 'büyüme zihniyetini' vurgulayarak kültürel bir değişim gerçekleştirdi. Microsoft'un kurumsal kültürünü, sürekli öğrenmeyi ve büyümeyi vurgulayan bir kültür haline getirdi.


2014 yılında, Nadella'nın Microsoft ile yaptığı ilk satın alma, 2,5 milyar dolar karşılığında Minecraft oyunuyla en iyi bilinen İsveçli oyun şirketi Mojang oldu. Bunu açıklanmayan bir miktar için Xamarin satın alarak takip etti. 2016'da profesyonel ağ LinkedIn'in satın alınmasını 26,2 milyar dolara denetledi. 26 Ekim 2018'de Microsoft, GitHub'ı 7.5 milyar dolara satın aldı.


Nadella'nın CEO olmasından bu yana, Microsoft hisseleri Eylül 2018'de yıllık %27 büyüme oranıyla üç katına çıktı.


Kurullar ve komiteler

  • Yönetim Kurulu, Starbucks

  • Mütevelli Heyeti, Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi

  • Mütevelli Heyeti, Chicago Üniversitesi


Ödüller ve takdirler

2018'de Time 100 ödülüne layık görüldü. 2019'da Nadella, Financial Times Yılın Kişisi ve Fortune dergisi Yılın İş Adamı seçildi. 2020'de Nadella, CNBC-TV18'in Mumbai'deki Hindistan İş Lideri Ödüllerinde Küresel Hint İş İkonu olarak kabul edildi.



Microsoft
bottom of page