top of page

Leaders Globe

Sektörlerin önemli isimleri ve önemli bilgiler

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

CEO, Facebook

Mark Elliot Zuckerberg, Amerikalı bir medya patronu, internet girişimcisi ve hayırseverdir. Facebook, Inc.'in kurucu ortağıyla tanınır ve başkanı, icra kurulu başkanı ve hissedar olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda güneş yelkenli uzay aracı geliştirme projesi Breakthrough Starshot'un kurucularından biridir ve yönetim kurulu üyelerinden biri olarak hizmet vermektedir. 


New York, White Plains'de doğan Zuckerberg, 4 Şubat 2004 tarihinde yurt odasından üniversite oda arkadaşları Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte Facebook sosyal ağ hizmetini başlattığı Harvard Üniversitesi'ne katıldı. Başlangıçta üniversite kampüslerini seçmek için başlatılan site, hızla ve sonunda üniversitelerin ötesine geçerek 2012 yılına kadar bir milyar kullanıcıya ulaştı. Zuckerberg, Mayıs 2012'de şirketin çoğunluk hisseleriyle halka açıldı. 2007'de 23 yaşındayken dünyanın en genç kendi kendini yetiştirmiş milyarderi oldu. Eylül 2020 itibarıyla Zuckerberg'in net serveti 111 milyar dolardır ve onu dünyanın en zengin 4. kişisi yapmaktadır. Forbes'in en zengin 20 kişi listesinde 40 yaşın altındaki tek kişi o.


Time dergisi, 2010'dan bu yana Zuckerberg'i Yılın Kişisi ödülünün bir parçası olarak dünyanın en zengin ve en etkili 100 kişisi arasında seçti. Aralık 2016'da Zuckerberg, Forbes'un Dünyanın En Güçlü İnsanları listesinde 10. sırada yer aldı.


Kariyeri

4 Şubat 2004'te Zuckerberg, Facebook'u Harvard'daki yatakhane odasından başlattı. Facebook için daha önceki bir ilham, Zuckerberg'in 2002'de mezun olduğu hazırlık okulu Phillips Exeter Academy'den gelmiş olabilir. Öğrencilerin "Facebook" olarak adlandırdığı kendi öğrenci rehberi olan "Fotoğraf Adres Defteri" ni yayınladı. Bu tür fotoğraf rehberleri, birçok özel okuldaki öğrenci sosyal deneyiminin önemli bir parçasıydı. Öğrenciler onlarla birlikte sınıf yılları, arkadaşları ve telefon numaraları gibi özellikleri listeleyebildiler.


Üniversitede bir kez Zuckerberg'in Facebook'u, Zuckerberg bunu oda arkadaşı Dustin Moskovitz'in yardımını alarak başka okullara yaymaya karar verene kadar sadece bir "Harvard şeyi" olarak başladı. Columbia Üniversitesi, New York Üniversitesi, Stanford, Dartmouth, Cornell, Pennsylvania Üniversitesi, Brown ve Yale ile başladılar. 2012 Yaz Olimpiyatları'nda Haiti'yi temsil eden üçlü bir jumper olan Samyr Laine, Facebook'un kuruluşu sırasında Zuckerberg ile bir oda paylaştı. Facebook'un on dördüncü kullanıcısı olan Laine, "Mark açıkça harika şeyler yapıyordu" dedi.


Zuckerberg, Moskovitz ve bazı arkadaşları, ofis olarak hizmet veren küçük bir ev kiraladıkları Silikon Vadisi'ndeki Palo Alto, California'ya taşındı. Yaz boyunca Zuckerberg, şirkete yatırım yapan Peter Thiel ile tanıştı. İlk ofislerini 2004 ortalarında aldılar. Zuckerberg'e göre grup Harvard'a dönmeyi planladı, ancak sonunda Kaliforniya'da kalmaya karar verdi. Büyük şirketlerin şirketi satın alma tekliflerini zaten geri çevirdiler. 2007'deki bir röportajda Zuckerberg, gerekçesini şöyle açıkladı: "Para miktarı yüzünden değil. Ben ve meslektaşlarım için en önemli şey, insanlar için açık bir bilgi akışı yaratmamızdır. Holdinglerin sahip olduğu medya şirketlerine sahip olmak sadece bana çekici bir fikir değil. "


Bu hedefleri 2010'da Wired dergisine yeniden ifade etti: "Gerçekten önemsediğim şey misyon, dünyayı açık hale getirmek." Daha önce, Nisan 2009'da Zuckerberg, eski Netscape CFO'su Peter Currie'nin, Facebook. 21 Temmuz 2010'da Zuckerberg, şirketin 500 milyon kullanıcıya ulaştığını bildirdi. Facebook'un olağanüstü büyümesinin bir sonucu olarak reklamlardan daha fazla gelir elde edip edemeyeceği sorulduğunda, şunları açıkladı:


Sanırım yapabiliriz ... Ortalama arama sorgusuna kıyasla sayfamızın ne kadarının reklamlarla kaplandığına bakarsanız. Bizim için ortalama, sayfaların yüzde 10'undan biraz daha az ve arama ortalamasının yaklaşık yüzde 20'si reklamlarla dolu ... Yapabileceğimiz en basit şey bu. Ama biz öyle değiliz. Yeterince para kazanıyoruz. Doğru, yani, işleri yürütmeye devam ediyoruz; İstediğimiz oranda büyüyoruz.


2010 yılında, 1984 tarihli Hackers: Heroes of the Computer Revolution kitabını yazan Steven Levy, Zuckerberg'in "açıkça kendini bir hacker olarak gördüğünü" yazdı. Zuckerberg, "onları daha iyi hale getirmek için bir şeyleri kırmak sorun değil" dedi. Facebook, her altı ila sekiz haftada bir düzenlenen ve katılımcıların bir projeyi tasarlayıp tamamlamak için bir gecesi olacakları "hackathonlar" kurdu. Şirket, hackathon'larda müzik, yemek ve bira sağladı ve Zuckerberg de dahil olmak üzere pek çok Facebook personeli düzenli olarak katıldı. Zuckerberg, Levy'ye "Fikir, bir gecede gerçekten iyi bir şey inşa edebileceğinizdir" dedi. "Ve bu artık Facebook'un kişiliğinin bir parçası ... Kesinlikle benim kişiliğimin temelini oluşturuyor."


Vanity Fair dergisi, Zuckerberg'i "Bilgi Çağının en etkili 100 kişisi" 2010 listesinde 1 numara olarak gösterdi. Zuckerberg, 2009'da Vanity Fair 100 listesinde 23. sırada yer aldı. 2010 yılında Zuckerberg, New Statesman'ın dünyanın en etkili 50 kişisiyle yaptığı yıllık ankette 16 numara seçildi.


Steve Jobs'un ölümünden kısa bir süre sonra PBS ile 2011 yılında yaptığı bir röportajda Zuckerberg, Jobs'un kendisine Facebook'ta "sizin kadar kaliteli ve iyi şeyler inşa etmeye odaklanan" bir yönetim ekibinin nasıl oluşturulacağı konusunda tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.


1 Ekim 2012'de Zuckerberg, Rusya'da sosyal medya yeniliklerini canlandırmak ve Facebook'un Rusya pazarındaki konumunu güçlendirmek için Moskova'da Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev'i ziyaret etti. Rusya iletişim bakanı, Başbakan Dimitri Medvedev'in sosyal medya devinin kurucusunu Rus programcıları cezbetme planlarından vazgeçmeye ve bunun yerine Moskova'da bir araştırma merkezi açmayı düşünmeye çağırdığını tweetledi. 2012'de Facebook'un Rusya'da yaklaşık 9 milyon kullanıcısı vardı, yerli klon VK ise yaklaşık 34 milyon kullanıcıya sahipti. Facebook'un tüketici pazarlama başkanı Rebecca Van Dyck, 85 milyon Amerikalı Facebook kullanıcısının 6 Nisan 2013'teki Home promosyon kampanyasının ilk gününde maruz kaldığını iddia etti.


19 Ağustos 2013'te Washington Post, Zuckerberg'in Facebook profilinin işsiz bir web geliştiricisi tarafından hacklendiğini bildirdi.


Eylül ayında düzenlenen 2013 TechCrunch Disrupt konferansında Zuckerberg, Facebook'taki konferans itibariyle internete bağlı olmayan 5 milyar insanı kayıt altına almak için çalıştığını belirtti. Zuckerberg daha sonra bunun İnternet.org projesinin amacı ile iç içe geçtiğini ve Facebook'un diğer teknoloji şirketlerinin desteğiyle internete bağlı insan sayısını artırmaya çalıştığını açıkladı.


Zuckerberg, Mart 2014'te İspanya'nın Barselona kentinde 75.000 delegenin katıldığı 2014 Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) ana konuşmacı olarak yer aldı. Çeşitli medya kaynakları, Facebook'un mobil teknolojiye odaklanması ile Zuckerberg'in konuşması arasındaki bağlantıyı vurgulayarak, mobilin şirketin geleceğini temsil ettiğini iddia etti. Zuckerberg'in konuşması, Eylül 2013'te TechCrunch konferansında ortaya koyduğu hedefi genişletiyor ve bu sayede İnternet kapsamını gelişmekte olan ülkelere genişletmek için çalışıyor.


Jeff Bezos ve Tim Cook gibi diğer Amerikalı teknoloji figürlerinin yanı sıra Zuckerberg, 8 Aralık 2014 tarihinde Facebook'un merkezinde Çin'in çevrimiçi politikasının uygulanmasındaki etkisinden dolayı "İnternet çarı" olarak bilinen konuk Çinli politikacı Lu Wei'yi ağırladı. Toplantı gerçekleşti. Zuckerberg, 23 Ekim 2014'te Çin'in Pekin kentindeki Tsinghua Üniversitesi'nde bir Soru-Cevap oturumuna katıldıktan sonra Mandarin Çincesi sohbet etmeye çalıştı; Facebook Çin'de yasaklanmış olmasına rağmen, Zuckerberg halk arasında büyük saygı görüyor ve ülkenin gelişen girişimci sektörünün güçlenmesine yardımcı olmak için üniversitede bulunuyordu.


Zuckerberg, şirketin Menlo Park'taki merkezinde 11 Aralık 2014'te canlı bir Soru-Cevap oturumu sırasında sorulara cevap verdi. Kurucu ve CEO, Facebook'un sosyal katılımı kolaylaştırdığı ve halka açık bir oturuma katıldığı için zaman kaybı olduğuna inanmadığını açıkladı. "topluma nasıl daha iyi hizmet edeceğini öğrenebilsin" içindi.


Zuckerberg, Facebook CEO'su olarak bir dolar maaş alıyor. Haziran 2016'da Business Insider, Zuckerberg'i, kendisinin ve karısının servetlerinin %99'unu verme sözü vermesi nedeniyle Elon Musk ve Sal Khan ile birlikte "Dünya için Değer Yaratan En İyi 10 İş Vizyoneri" arasında seçti - bu 55,0 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. "


Ocak 2019'da Zuckerberg, Facebook, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere üç büyük sosyal medya platformu için uçtan uca şifreli bir sistemi entegre etme planlarını hayata geçirdi. 14 Ağustos 2020'de Facebook, Instagram ve Messenger için sohbet sistemlerini hem iOS hem de Android cihazlarda entegre etti. Güncelleme, Instagram ve Facebook kullanıcıları arasında karşılıklı iletişimi teşvik etti.


Wirehog

Zuckerberg'in Şubat 2004'te Facebook'u başlatmasından bir ay sonra, Wayne Chang tarafından oluşturulan ve kampüse özel başka bir hizmet olan i2hub başlatıldı. i2hub, eşler arası dosya paylaşımına odaklandı. O zamanlar hem i2hub hem de Facebook basının ilgisini çekiyor ve kullanıcılar ve tanıtımlarda hızla büyüyordu. Ağustos 2004'te Zuckerberg, Andrew McCollum, Adam D'Angelo ve Sean Parker, Facebook Platform uygulamalarının bir öncüsü olan Wirehog adlı rakip bir eşler arası dosya paylaşım hizmeti başlattı.


Platform, Beacon ve Connect

24 Mayıs 2007'de Zuckerberg, programcıların Facebook içinde sosyal uygulamalar oluşturmaları için bir geliştirme platformu olan Facebook Platformunu duyurdu. Birkaç hafta içinde birçok uygulama oluşturuldu ve bazılarının zaten milyonlarca kullanıcısı vardı. Facebook Platformu için uygulamalar geliştiren dünya çapında 800.000'den fazla geliştiriciye ulaştı.


6 Kasım 2007'de Zuckerberg, insanların diğer sitelerdeki tarama faaliyetlerine dayalı olarak Facebook arkadaşlarıyla bilgi paylaşmalarını sağlayan bir sosyal reklamcılık sistemi olan Beacon'u duyurdu. Örneğin, eBay satıcıları, satılık ürünleri listeledikleri için arkadaşlarına Facebook haber beslemesi aracılığıyla satışa sunduklarını otomatik olarak bildirebilir. Program, grupların ve bireysel kullanıcıların gizlilik endişeleri nedeniyle incelemeye alındı. Zuckerberg ve Facebook endişelere hızlı bir şekilde yanıt veremedi ve 5 Aralık 2007'de Zuckerberg, Facebook'ta bir blog yazısı yazdı, Beacon ile ilgili endişelerin sorumluluğunu üstlendi ve kullanıcılara hizmetten çıkmaları için daha kolay bir yol sundu.


2007'de Zuckerberg, MIT Technology Review'un TR35 listesine 35 yaş altı dünyanın en iyi 35 yenilikçisinden biri olarak eklendi. 23 Temmuz 2008'de Zuckerberg, Facebook Platformunun kullanıcılar için bir versiyonu olan Facebook Connect'i duyurdu. 


Internet.org

Halka açık bir Facebook gönderisinde Zuckerberg, Ağustos 2013'ün sonlarında Internet.org projesini başlattı. Girişimin birincil amacının lansman tarihi itibariyle bağlantısı olmayan beş milyar insana İnternet erişimi sağlamak olduğunu açıkladı. Zuckerberg'e göre, Internet.org ayrıca yeni işler yaratacak ve üç aşamalı bir strateji kullanarak yeni pazarlar açacaktır. Gönderisinde şunları söyledi:


Dünya ekonomisi şu anda büyük bir geçiş sürecinden geçiyor. Bilgi ekonomisi gelecektir. Herkesi çevrimiçine taşıyarak, yalnızca milyarlarca hayatı iyileştirmekle kalmayacağız, aynı zamanda dünyaya katkıda bulundukları fikirlerden ve üretkenlikten yararlanarak kendi hayatımızı da geliştireceğiz. Herkese bağlantı kurma fırsatı vermek, bilgi ekonomisini etkinleştirmenin temelidir. Yapmamız gereken tek şey bu değil, temel ve gerekli bir adım.


Internet.org, aktivistlerin sınırlı internetinin ağ tarafsızlığı fikrine ters düştüğünü söylediği Hindistan'da önemli bir muhalefetle karşılaştı; Zuckerberg, sınırlı bir internetin internetin olmamasından daha iyi olduğunu söyledi. Internet.org Hindistan'da Şubat 2016'da kapatıldı. Zuckerberg daha sonra San Francisco Körfez Bölgesi'nde Narendra Modi, Satya Nadella ve Sundar Pichai ile daha az gelişmiş ülkelerde uygun maliyetli internet erişiminin nasıl etkili bir şekilde kurulacağını tartışmak için bir araya geldi. Ayrıca, kırsal toplulukların internete bağlı kalmasına yardımcı olmak için desteğini Digital India'ya genişletmek için Facebook profil resmini de değiştirdi.


ConnectU davaları

Harvard öğrencileri Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss ve Divya Narendra, Zuckerberg'i onları kasıtlı olarak HarvardConnection.com (daha sonra ConnectU olarak anılacak) adlı bir sosyal ağ kurmalarına yardım edeceğine inandırmakla suçladı. 2004 yılında bir dava açtılar; 28 Mart 2007 tarihinde teknik olarak reddedildi. Kısa süre sonra Boston'daki federal mahkemede yeniden açıldı. Facebook, ConnectU ve i2hub arasında bir ortaklık olduğu iddia edilen The Winklevoss Chang Group tarafından hayata geçirilen bir proje olan Social Butterfly ile ilgili olarak karşı çıktı. 25 Haziran 2008'de dava sonuçlandı ve Facebook 1,2 milyonun üzerinde adi hisse devretmeyi ve 20 milyon dolar nakit ödemeyi kabul etti.


Kasım 2007'de gizli mahkeme belgeleri, Harvard mezunlarına hitap eden bir dergi olan 02138'in web sitesinde yayınlandı. Zuckerberg'in Sosyal Güvenlik numarası, ailesinin ev adresi ve kız arkadaşının adresini içeriyordu. Facebook, belgelerin kaldırılması için başvuruda bulundu; yargıç 02138 lehine karar verdi.


Saverin davası

Eduardo Saverin tarafından Facebook ve Zuckerberg aleyhine açılan dava mahkemeden çıkarıldı. Anlaşma şartları mühürlenmiş olsa da, şirket Saverin'in Facebook'un kurucu ortağı olma unvanını doğruladı. Saverin, anlaşmadan sonra bir gizlilik sözleşmesi imzaladı.


Pakistan ceza soruşturması

Haziran 2010'da Pakistan Başsavcı Yardımcısı Muhammad Azhar Sidiqque, Facebook'ta düzenlenen bir "Draw Muhammad" yarışmasının ardından Zuckerberg ve Facebook'un kurucu ortakları Dustin Moskovitz ve Chris Hughes hakkında ceza soruşturması başlattı. Soruşturma, yarışmayı yaratan isimsiz Alman kadının adını verdi. Sidiqque, ülke polisinden Zuckerberg ve diğer üçünün küfür suçundan tutuklanması için Interpol ile iletişime geçmesini istedi. 19 Mayıs 2010'da Facebook'un web sitesi, Facebook Mayıs sonunda yarışmayı web sitesinden kaldırana kadar Pakistan'da geçici olarak engellendi. Sidiqque ayrıca BM temsilcisinden konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na iletmesini istedi.


Paul Ceglia

Haziran 2010'da, New York'un kuzeyindeki Allegany County'deki bir odun peleti yakıt şirketinin sahibi Paul Ceglia, Facebook'un yüzde 84 sahibi olduğunu iddia ederek ve maddi tazminat talep ederek Zuckerberg'e karşı dava açtı. Ceglia'ya göre, o ve Zuckerberg 28 Nisan 2003'te, Ceglia'ya web sitesinin gelirinin %50'sine 1000 $ 'lık bir başlangıç ücretinin yanı sıra 1 Ocak 2004'ten sonra her gün işletmeye %1 ek faiz hakkı tanıyan bir sözleşme imzaladı. , web sitesi tamamlanana kadar. Zuckerberg, o dönemde aralarında Facebook'un öncülü olan Facemash'ın da bulunduğu başka projeler geliştiriyordu, ancak 1 Ocak 2004'e kadar thefacebook.com alan adını kaydetmedi. Facebook yönetimi, davayı "tamamen anlamsız" olarak reddetti. Facebook sözcüsü Barry Schnitt, bir muhabire, Ceglia'nın avukatının başarısız bir şekilde mahkeme dışı bir çözüm aradığını söyledi. 


26 Ekim 2012'de federal yetkililer, Ceglia'yı posta ve tel dolandırıcılıkla ve "Facebook'un kurucusunu milyarlarca doları dolandırmak için bir planda delilleri tahrif etmek, yok etmek ve uydurmak" suçlamasıyla tutukladı. Ceglia, kendisinin ve Zuckerberg'in Facebook'un erken bir sürümüyle ilgili ayrıntıları tartıştığını göstermek için e-postalar uydurmakla suçlanıyor, ancak araştırmacılar e-postalarını inceledikten sonra bunlarda Facebook'tan hiç bahsedilmediğini gördüler. Bazı hukuk firmaları, başlatılmadan önce ve diğerleri Ceglia'nın tutuklanmasından sonra davadan çekildi. 


Filistin terör saldırıları

2 Temmuz 2016'da İsrail kabine bakanı Gilad Erdan, Zuckerberg'i Filistinlilerin İsraillilere yönelik ölümcül saldırılarından sorumlu olmakla suçladı. Ona göre sosyal ağ, platformunda İsraillilere karşı şiddeti kışkırtan paylaşımları yasaklamak için yeterince şey yapmıyordu. Erdan, "Kurbanların bir kısmının kanı Zuckerberg'in ellerindedir" dedi.


Hawaii arazi mülkiyeti

Ocak 2017'de Zuckerberg, sahip oldukları küçük arazi parçalarını satın almak için yüzlerce yerli Hawaiiliye karşı sekiz "sessiz mülkiyet ve paylaşım" davası açtı. Bu arazi, Zuckerberg'in 2014 yılında satın aldığı Hawai adası Kauai'de 700 dönümlük arazi içinde yer alıyor. Hawai toprak sahipliği yasasının diğer 49 eyaletten farklı olduğunu öğrendiğinde davaları düşürdü.


ABD Kongresi öncesi tanıklık

10 ve 11 Nisan 2018'de Zuckerberg, Facebook – Cambridge Analytica veri ihlali ile ilgili olarak Facebook tarafından kişisel verilerin kullanımına ilişkin Amerika Birleşik Devletleri Ticaret, Bilim ve Taşımacılık Senato Komitesi önünde ifade vermeye başladı. Tüm olayı Aleksandr Kogan, Cambridge Analytica ve Facebook arasında bir güven ihlali olarak nitelendirdi. Zuckerberg, Birleşik Krallık'taki bir Parlamento komitesine konuyla ilgili kanıt sunma taleplerini reddetti.


Atılım Starshot

Zuckerberg, güneş yelken uzay aracı geliştirme projesi Breakthrough Starshot'un kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesidir.


Facebook
bottom of page