The Brand Planet

4 Haz 20213 dk.

Yatırımcılardan büyük ilgi: Getir'in değeri üç katına çıkarak 7,5 milyar dolara yükseldi

Yenilikçi market alışverişi dağıtım uygulaması Getir, yeni finansmanda 550 milyon dolar topladı

Yenilikçi market alışverişi dağıtım uygulaması Getir, yeni finansmanda 550 milyon dolar topladı. Son finansmanından sadece üç ay sonra, yeni sermaye dahil değerini üç katına çıkararak 7.5 milyar dolara yükseltmeyi başardı.
 

 
Anlaşma, Ocak ayında Türkiye dışına açılmaya başlayan ve şu anda bu yıl ABD lansmanını planlayan yedi yaşındaki Getir'in, gıda dağıtım uygulamaları Deliveroo ve Grubhub'ın yanı sıra İngiltere süpermarketleri WM Morrison ve Marks and Spencer'dan daha değerli duruma geldiğine işaret ediyor.

Yatırımcılar, hızlı bakkal teslimatının en son e-ticaret eğilimine giriyor. Getir, birkaç yıl önce Türkiye'de market ürünlerini 10 dakika gibi kısa bir sürede sunma konseptine öncülük etti, ancak geçtiğimiz yıl içinde pandemi etkisiyle pazarda Getir'e rakip olan oyuncuların sayısında da artış gözlemlendi.

Getir'in CEO'su Nazım Salur, "Bu kadar sık büyümemizin nedeni, daha sonra değil bu yıl ABD'ye açılmaya karar vermemizdir. Birdenbire her yerde bir sürü klon ortaya çıkıyor. Biz işimize bakmazsak başkaları o pazarı doldurabilir." dedi.

Son yatırımcı turunda, Getir'in son dört aydaki toplam fonunu neredeyse 1 milyar dolara çıkardı.

Abu Dabi devlet fonlarının her ikisi de olan DisruptAD ve Mubadala Investment Company ile Silikon Vadisi merkezli Silver Lake fonu, mevcut destekçileri Tiger Global ve Sequoia Capital ile birlikte Getir'e yeni yatırımcılar olarak katılıyor.

Mart ayında, “acil günlük ihtiyaçlar” sunan ABD merkezli dağıtım uygulaması Gopuff, Avrupa'ya genişlemesini hızlandırmak için SoftBank Vision Fund ve D1 Capital dahil olmak üzere yatırımcılardan yaklaşık 9 milyar dolarlık bir değerlemeyle 1.2 milyar dolar topladı. Getir'in Avrupalı ​​rakipleri Gorillas ve Flink'in de son turlarından sadece aylar sonra yeniden bağış topladıkları bildiriliyor.

Hızlı teslimat modelinin kanıtlanmamış ve kârsız kaldığına dair gıda dağıtım gazilerinin uyarılarına rağmen, yatırımcıları benzeri görülmemiş büyüme oranlarından heyecan duyuyor. Şu anda Londra'da 28 dağıtım merkezi açan ve bu ay Amsterdam, Paris ve Berlin'de genişlemeyi planlayan Getir, geçen yıl gelirlerini beş kat artırdı ve Salur'a göre bunu 2021'de tekrar yapması bekleniyor.

Getir, bu yıl üç büyük ABD şehrinde lansman yapmayı umuyor ve 2021'de devamı gelecek.

Gelişmekte olan endüstrisini çevreleyen pek çok şüpheciye meydan okuyan Salur, Getir'in iş modelinin "pizza teslim edilen her yerde" çalışabileceği konusunda ısrar ediyor. 10 yıldan kısa bir süre içinde birçok ülkede market siparişlerinin yarısından fazlasının çevrimiçi olacağını tahmin ediyor.

Salur ayrıca, Ocado gibi geleneksel süpermarketler ve market teslimatı öncülerinin tipik olarak sunduğu gibi, teslimat yerlerini günler öncesinden rezerve etme yaklaşımının, yakında Getir'in yüzlerce “Gölge mağaza” ve elektrikli araçlarla dağıtım yapan tedarik markalarını gölgede bırakacağından emin görünüyor.

Salur, "Planlanmış teslimat BlackBerry'dir" dedi. "Biz iPhone'uz."

Şimdi 59 yaşında olan Salur, Getir'in beş kurucu ortağından biri. İlk girişimi olan Türk taksi çağırma uygulaması BiTaksi'yi 2013 yılında piyasaya sürmeden önce mobilya üretiminde ve ardından kullanılmış endüstriyel tesisler için emlak komisyoncusu olarak faaliyetlerde bulundu.

BiTaksi, Salur'un üç dakikalık bekleme süresi hedefini istikrarlı bir şekilde büyüttükten sonra, 2014'ün sonlarında, müşterilere 10 dakika içinde sınırlı sayıda market alışverişi yapma fikri geldi.

"On dakika neredeyse şimdi kadar yakın bir süre. Bu farklı bir şey, kendi müşteri tabanını yaratıyor."

O zamanlar en hızlı e-ticaret hizmetlerinin bile gelmesi en az 30 dakika ve birkaç gün kadar uzun sürüyordu. Ancak Salur, arkadaşlarını 10 dakikalık konsept konusunda ikna ettiğinde, gereksiz veya uygulanamaz olarak reddettiler.

Salur, “Herkes bunun aptalca bir fikir olduğunu düşündüğünde bu fikri bulduk” dedi. Biz buna inandık, yıllarca mücadele ettik. Şimdi, pek çok kişi bu fikir için yatırım yapmaya oldukça istekli”

Ani artan sermaye akışına rağmen Salur, Getir'in bunu ihtiyatlı bir şekilde harcayacağı konusunda ısrar ediyor. “Biz çöpe atacak çok parası olan şımarık bir Silikon Vadisi girişimi değiliz” dedi.

Getir'in hizmeti tüketicilere basit görünse de - şehrin dört bir yanına dağılmış "mikro-yerine getirme merkezlerinden" yaklaşık 1.500 üründen oluşan sınırlı bir seçim sunuyor - Salur, kopyalanmasının zor olduğu konusunda net bir tavrı var.

"İşimizde en az birkaç bin ayrıntı var ve klonlar birkaç yüz ayrıntı olduğunu düşünüyor" dedi. "En fazla bilgiye ve en fazla veriye sahibiz."

Getir, şu anda 30 şehirde yaklaşık 500 karanlık mağazasının bulunduğu Türkiye'deki kendi iç pazarında, daha büyük depolardan 10 dakikadan fazla da olsa daha fazla seçenek ve sıcak yemeklerden daha fazla seçenek sunmak için şimdiden genişletti ve yeni fikirlerle yatırımlarına devam ediyor.

Salur, “Uzun vadeli bir bakkal oyunuyuz” dedi. "10 dakika ile insanların kalbini ve aklını kazanacağız, derinize ineceğiz ve daha sonra insanların bizden daha fazlasına ihtiyacı olursa tekliflerimizi çeşitlendirebiliriz."

Gölge mağaza: Dışarıdan bir mağaza gibi görünmesine rağmen müşterilerin kullanımına kapalı olan ve yalnızca online kanallar üzerinden verilen siparişlerin tedarik edildiği ve teslimata hazırlandığı mağazalara verilen ad.

Kaynak: Financial Times

0