The Brand Planet

17 Kas 20203 dk.

Daha iyi bir iletişim için aktif dinleme becerilerinizi geliştirmenin püf noktaları

Aktif dinleme, genç iş adamları ve girişimciler için önemli bir beceridir

Profesyonel çevrelerde duymuş olabileceğinize rağmen, para dünyayı döndürmez. Hem ofis içinde hem de dışında fark yaratan şey iyi iletişimdir. İşteki gücünüzü ve başarınızı belirleyen bu temel bileşendir. Ve iletişiminizi gerçekten delice etkili kılan şey aktif dinlemedir.

Aktif dinleme nedir?

Aktif dinleme, temelde, iletişim kurmaya çalıştığınızda, çoklu görev yapmayı bıraktığınız anlamına gelir. Ne söyleyeceğinizi formüle etmek ve sabırsızlıkla cevap vermeleri bitene kadar beklemek yerine, karşınızdaki kişinin ne söylediğine odaklanın. Ana amacınız dikkat etmek, satır aralarını okumak ve diğer kişinin size anlattıklarını gerçekten anladığınızdan emin olmaktır. Ancak paylaşılan bilgileri kavradığınızda, uygun bir cevap oluşturabilir ve bir şeyler yapabilirsiniz. Bu anlamda, aktif dinleme, John Boyd'un karar verme için ünlü OODA döngüsünü birleştiren harika bir strateji örneğidir; Gözlemle (Observe), Yönlendir (Direct) , Karar Ver (Decide) ve ardından Harekete Geç (Action).

Başkasının size söylediği kelimeleri dinlemek, aktif dinlemenin yalnızca bir parçasıdır. Sözsüz ipuçları gibi unsurlara da (örneğin yüz ifadeleri, duruş) dikkat etmelisiniz. Bu ipuçları, birisinin gerçekte ne hissettiği, düşündüğü veya ihtiyaç duyduğu hakkında size muazzam miktarda bilgi verir ve böylece büyük resmi daha iyi anlamanıza ve daha düşünceli, mantıklı bir cevap bulmanıza yardımcı olurlar.

Soru sormak da aktif dinlemenin önemli bir parçasıdır. Sohbet partnerinize söyleyecekleri şeyle ilgilendiğinizi ve aslında konuşmanın devam etmesini istediğinizi gösterir. Ayrıca açıklama almanız veya ayrıntılara erişmeniz için bir yol sunar.

İletişim kuran her iki kişi de etkin bir şekilde dinlerse, anlamlarına ulaşmak çok daha kolaydır. Ancak normal bir sohbette sürekli olarak dinleyici ve konuşmacı rolleri arasında gidip gelirsiniz. Ve her iki yönde de geçerlidir, çünkü konuşmacı olduğunuzda, iletişiminizin sahipliğini üstlenmeli ve aktif dinleyiciniz anlamıyorsa, amacınızı iletmenin başka bir yolunu bulmalısınız.

Aktif dinleme liderler için neden bu kadar önemlidir?

Sektörünüz veya şirket misyonunuz ne olursa olsun, bir lider olarak yaptığınız her şey sonuçta ekibiniz, paydaşlarınız, müşterileriniz ve diğerleriyle kurduğunuz kişiler arası ilişkilere bağlıdır. Aktif dinleme olmadan, bu ilişkileri geliştirmek çok daha zordur, çünkü mevcut sorunları anlamayabilir veya onları olumlu, güven verici bir şekilde kabul edemezsiniz.

Anlama eksikliği, aynı zamanda bir konuyu derinlemesine incelemekte ve yenilikçi çözümler için işbirliği içinde beyin fırtınası yapmakta güçlük anlamına da gelmektedir. Tüm bunlar, başkalarının gerçekten zirvede olmak için yeterli olup olmadığınızı sorgulamasına neden olabilir ve en kötü durumda, itaatsizlik, düşük moral, zayıf üretkenlik ve korkunç tutma oranları gibi sorunlara yol açabilir. Sonunda bu, rekabet etme ve şirketinizin kapılarını açık tutma yeteneğinizi azaltır.

Tersine, iyi aktif dinleme, ne yapacaklarını ve neden yaptıklarını bilen bilgili, istekli insanlar üretir. Ortak hedefler için uyumlu bir şekilde birlikte çalışabilir ve şirketinizi gitmesini istediğiniz yöne doğru hareket ettirebilir ve aynı zamanda daha saygın, dahil edilmiş ve değerli hissedebilirler. Bu nedenle, yüksek verimlilik, ekibinizde iyi bir aktif dinlemenin gerçekleştiğinin kesin bir işaretidir.

Profesyonelliği ve eğlenceyi dengelemek

Aktif dinleme, ofisinizde elde ettiğiniz sonuçlar üzerinde çok dramatik bir etkiye sahip olabileceğinden açıkça ciddi bir iştir. Ancak bu, kulaklarınızı açarken biraz eğlenemeyeceğiniz anlamına gelmez. Gülümsemek, ara sıra silahsızlandırıcı şaka veya anekdot anlatmak ve kendiniz olmak sorun değil.

Anahtar, her şeyi alakalı tutmak ve aptallığa düşmekten kaçınmaktır. Doğru eğlence ve profesyonellik dengesi ile, insanların endişelerini paylaşmak, yaratıcı olmak ve kendi kişiliklerine ve becerilerine göre birbirlerine yaslanmak için kendilerini yeterince güvende hissettikleri rahat ama bilinçli bir atmosfer yaratabilirsiniz. Bu, birçok liderin çağdaş ofis kültürünün kutsal kâsesi olarak düşünebileceği, gerçek çeşitliliği, katılımı ve her düzeyde desteği davet edebileceği şeydir.

Gerçek ilgi, aktif dinlemeyi kolaylaştırır

Aktif dinleme, diğer beceriler gibi, doğru yapmak için pratik yapmayı gerektirir. Konuşmanız için dikkat dağıtıcı olmayan bir alan bulmak, bir veya iki not almak ve iyi bir göz teması kurmak gibi stratejiler, o anda hazır kalmanıza ve konuşmacının bilgilerini daha iyi almanıza yardımcı olabilir.

Ama belki de iyi aktif dinleme için en büyük ipucu, diğer kişinin söylediği şeyle gerçekten ilgilenmeye çalışmaktır. Bu konu hakkında kişisel entrika içerebilir. Ancak herkes farklı olduğu için ve çoğumuz muhtemelen harcama raporları gibi belirli iş konularını biraz sıkıcı bulacağımız için, ilgi diğer kişinin bir insan ve katkıda bulunan olarak değerine temel saygıdan da gelebilir. Ne kadar gerçekten ilgilenirseniz ve konuşmacının daha büyük amacına ne kadar çok bağlanırsanız, o kadar az "numara yapmak" zorunda kalırsınız ve o kadar doğal olarak dikkatinizi verip bilgilerini doğru şekilde analiz edebilirsiniz.

İletişim, iş yerinde ve ötesinde yaptığımız her şeyin ayrılmaz bir parçasıdır. Başarılı bir şekilde iletişim kurmak için aktif olarak dinlemeliyiz. Bir lider olarak başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratır, bu yüzden aktif dinleme pratiği yapmak ve ikinci doğası olana kadar onu geliştirmek çok önemlidir. Aktif dinleme, liderin alet çantasındaki hayati bir araç değildir - herkes için hayati bir araçtır! Ve kendinizi aktif olarak dinlerken ve çalışanlarınızı aynısını yapmaya teşvik ederken bulursanız, kısa sürede iş operasyonlarının uçtan uca daha önce hiç olmadığı kadar sorunsuz ilerlediğini göreceksiniz.

    0