The Brand Planet

10 Nis 20203 dk.

EY: 2020'de piyasalardaki belirsizlikler halka arz faaliyetini nasıl etkiliyor?

2020 yılının ilk çeyreğindeki çalkantılı piyasa faaliyeti, gelecekteki listelemelerde büyük belirsizlik yaratmakta olduğu görülüyor.

Küresel halka arz faaliyeti için iyimser bir yıl olarak başlayanlar, ciddi ekonomik belirsizlik ve akut borsa oynaklığı nedeniyle 2020'nin ilk çeyreğinde hızla değiştiği gözleniyor.
 

 
Yatırımcıların COVID-19'un etkisi ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi ile ilgili artan endişeleri, petrol fiyatlarında öngörülemeyen bir düşüşle birleştiğinde, on yıldan uzun bir süredir finansal krizden bu yana görülmeyen piyasa koşulları üretmek için bir araya geldi. Son haftalarda hisse senetleri keskin bir şekilde düştü, kurumsal borçlar aşırı baskı altına girdi ve oynaklık kriterleri yükseldi.
 

 
Dünya genelinde merkez bankaları faiz oranlarını düşürüyor ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) tahminlerini aşağı çekerken, halka arz adayları ileride benzeri görülmemiş bir belirsizlik dönemi yaşıyorlar.

Bölüm 1
 
Kargaşa küresel ekonomiye yayıldı

Dünya mükemmel bir makroekonomik, jeopolitik ve toplumsal zorluklarla karşı karşıyadır.

Şimdi küresel ekonominin öngörülebilir gelecek için belirgin bir belirsizlik yaşayacağı açıktır. COVID-19'un etkisi tüm dünyada yankılandı ve ekonomileri emek, mal ve hizmetlerin arz ve talebinin aksamamasıyla başa çıkmaya zorladı. Fabrika duruşlarından, tedarik zinciri kesintilerine, işgücü sıkıntılarına ve nakit akışı baskılarına kadar, dünya çapındaki kuruluşlar salgının büyük şokunu hissediyorlar.

Bu aşırı piyasa oynaklığı, hem zamanlama hem de değerleme açısından halka açılma konusunda herhangi bir isteksizlik yaratmaktadır.

Paul Go

EY Global IPO Leader

Dünyanın en büyük ekonomilerinin çoğunda - ve negatifin altındaki Avrupa durumunda - faiz oranları zaten düşükken, merkez bankalarının virüsün patlamasını yumuşatmaya ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmak için para politikasına yaslanmak için çok az yeri vardır.

Bunun yerine, mali harcamalar, muhtemelen her ülkenin acil ihtiyaçları tarafından tanımlanan hedefli harcamalarla kısa vadeli kayıpların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için acil bir çözüm olacaktır.
 

 
Günümüzde şirketlerin karşılaştığı olağanüstü koşullar, 2020'de listeye girme hırsı olan birçok kişi için halka arz takviminin tamamen piyasa koşullarına ve bu mevcut ortamda işlerini nasıl yönetebileceklerine bağlı olacağı anlamına geliyor. Duygulanıncaya kadar beklemeyi seçen muhtemel halka arz adayları için, bu belirsizlik döneminde şirketlerini pazara gitmeden önce mümkün olan en iyi şekilde elde etmek için atılabilecek birkaç adım vardır.
 

 
Bu oynaklık, şirketlerin iş modellerini değerlendirmeleri için ideal bir zamandır. Şirketler gerçek zamanlı olarak en kötü durum senaryolarına bakabilir ve mevcut iş modellerinin bugün halka açık şirketlerin karşılaştığı baskılara dayanıp dayanamayacağını değerlendirebilirler.
 

 
Bu değerlendirmenin bir kısmı, kuruluşların sermaye harcamaları, nakit akışı ihtiyaçları ve insan kaynakları yapısına odaklanmalıdır. Mevcut zayıflıkları tespit etmek için gerekli adımları atan şirketlerin sorunları düzeltmek ve iş modellerini yeniden tanımlamak için daha fazla zamanları olacak, böylece doğru zaman olduğunda daha fazla yatırımcı iştahı çekecektir.
 

 
Belirsizlik hüküm sürerken, şirketler nihai hedeflerini gözden kaçırmamalı ve şirketlerinin ve temel iş modellerinin yaratıcı temelini geliştirmeye odaklanmaya devam etmelidir. Sonuçta bu, şirketlerinin gelecekte büyümesini ve değerini artırmaya yardımcı olacaktır.
 

 
Şirketlerin halka arz başarı şansını en üst düzeye çıkarmak için atmaları gereken adımlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için EY'nin Halka Arz Kılavuzunu (pdf) indirebilirsiniz.

Bölüm 2
 
İki yarıya çeyrek var


 
2020'ye güçlü bir başlangıç olmasına rağmen, halka arz piyasası o zamandan beri önemli ölçüde yavaşladı.

Makroekonomik belirsizlik ve sıkıntılı finansal piyasalar, ilk çeyrek 2020 Halka Arz manzarasını büyük ölçüde etkiledi ve halka arz anlaşmalarını ve gelirlerini azalttı. Q1 2020, 28.5b ABD Doları tutarında 235 halka arz kaydetmiştir. Bununla birlikte, piyasadaki oynaklığa rağmen, 201'in ilk çeyreğinde performans 2019'un ilk çeyreğini aştı ve hem bir dizi anlaşma hem de gelirde sırasıyla% 11 ve% 89 artış sağladı, ancak bu 2019'da nispeten düşük bir tabandan geldi.

Piyasalarda dalgalanma sürecek gibi görünüyor

Pazar koşullarının, koronavirüs küresel düzeyde azalıncaya kadar, en azından bir sonraki çeyreğe kadar istikrarsız kalması muhtemeldir.
 

 
Halka açılmaya hazır şirketlerin güçlü ve inşaat boru hattı var. Açılabilecek dar fırsat pencerelerinden yararlanmak için işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlamaya hazır olmaları gerekir.
 

 
ABD başkanlık seçimlerinden sonra muhtemelen daha da dördüncü çeyrekte piyasa koşullarının iyileşmesini bekliyoruz.
 

 
Bu yıl hala listelemeyi ummakta olan şirketler, hükümet politikalarının ve teşvik tedbirlerinin sektörlerini ve işletmelerini ve dolayısıyla halka arz planlarını etkileme olasılığı en yüksek olanlardan haberdar olmalıdır.

Daha fazla bilgi için www.ey.com'u ziyaret edebilir, raporu buradan indirebilirsiniz.

    0